Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) kviečia išrinkti 2017-2018 m. Metų renovacijos projektą, įvertinant renovacijos naudą iš skirtingų perspektyvų (balsuoti galite čia). Šiame straipsnyje aptariama atsinaujinančių šaltinių diegimo galimybės.

Pagal šiuo metu galiojančias Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos finansavimo taisykles, kiekvienas šioje programoje dalyvaujantis daugiabutis gali gauti valstybės paramą ne tik tradicinėms energinio efektyvumo didinimo priemonėms, bet ir pažangiems sprendimams.

BETA duomenimis, paprastai gyventojai renkasi atsinaujinančios energijos šaltinius kaip tradicinės šildymo sistemos papildymą. Šiuo metu renovuojant namą, valstybės finansavimą galima gauti saulės kolektorių, geoterminio šildymo, šilumos siurblių įrengimui.

Padeda taupyti ištisus metus

Skaičiuojama, kad naujuose namuose alternatyvių energijos šaltinių diegimas atsiperka per keliolika metų, o renovuotuose daugiabučiuose dar greičiau, nes atsinaujinančių išteklių diegimui, kaip ir kitoms energinį efektyvumą didinančioms priemonėms skiriama 30 proc. valstybės parama (papildoma 10 proc. parama skiriama tvarkant senus neautomatizuotus šilumos punktus ir atnaujinant ir pertvarkant šildymo sistemą).

„Atsinaujinančių išteklių diegimas – populiarėjanti tendencija renovuojant būstus. Gyventojai renkasi alternatyvius energetikos šaltinius, nes jie padeda taupyti ir prisideda prie aplinkos tausojimo. Juos įsidiegusių daugiabučių einamieji šilumos kaštai mažesni ne tik už senų, bet ir už renovuotų daugiabučių neįsirengusių atsinaujinančių energijos šaltinių“, – pastebi Tomas Aukštinaitis, Aplinkos ministerijos Klimato kaitos valdymo grupės vyresnysis patarėjas.

Tai, kiek šilumos bus pasigaminama papildomai, priklauso nuo projektavimo metu atliktos analizės ir skaičiavimų, tam įtakos turi, kokį žaliosios energetikos šaltinį norima panaudoti daugiabutyje. Taip pat galima tarpusavyje derinti ir kelis alternatyvios energijos šaltinius. Yra daugiabučių, kurie pasirenka geoterminį šildymą ir saulės fotovoltines saulės elektrines.

Šios dvi sistemos viena kitą papildo. Pirmiausia dėl to, kad saulės jėgainės gamina elektrą, kuri yra naudojama šilumos siurblių darbui užtikrinti. Tad tokie namai sutaupo dar daugiau ir taupo ne tik šildymo sezonu, bet ištisus metus.

Reikalauja papildomos priežiūros

VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto, Pastatų energetikos katedros doc. dr. Giedriaus Šiupšinskas pabrėžia, kad dažnai pamirštama įvertinti, kad papildomos inžinerinės sistemos pastate reikalauja ir papildomos priežiūros.

Pavyzdžiui, saulės jėgainei reikalinga periodinė priežiūra yra patikrinimas, ar saulės moduliai yra švarūs, neužteršti, neuždengti lapais ar sniegu. Geoterminis šildymas reikalauja palaikyti švarų oro filtrą. Kitu atveju, susidariusi tarša mažins šildymo siurblio efektyvumą.

„Prieš priimant sprendimą rekomenduoju pasikonsultuoti su šias sistemas įsirengusiais gyventojais, juk gerų pavyzdžių tikrai netrūksta – pavyzdžiui, Alytuje nemažai renovuotų daugiabučių įsirengė šilumos siurblius ir saulės kolektorius ant stogo“, – pataria pašnekovas.

Pusė gyventojų norėtų naudotis žaliąja energija

2018 m. BETA visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis net 49 proc. apklaustųjų nurodė, kad norėtų įdiegti tokias priemones, kaip saulės kolektoriai ir geoterminis šildymas.

Ne paslaptis, jog šios priemonės padidina renovacijos kainą, tačiau tokiu būdu daugiabutis įgauna daugiau lankstumo ir gali sutaupyti ateityje – pavyzdžiui, daugiabučiai su saulės kolektoriais vasaros metu savarankiškai pasigamina karštą vandenį, o žiemą užklupus didesniems šalčiams papildoma šiluma tiekiama per centralizuotą šildymo sistemą.

Specialistu teigimu atsinaujinančius energijos šaltinius pasirinkę gyventojai ženkliai prisideda ir prie CO2 emisijos mažinimo. Pavyzdžiui, šildantis šilumos siurbliu, CO2 emisija yra 6 kartus mažesnė nei šildantis gamtinėmis dujomis.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) visus Lietuvos gyventojus kviečia įvertinti geriausius pernai įgyvendintus renovacijos projektus ir išrinkti Metų renovacijos projektą. Balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_81019585