Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) kviečia išrinkti 2017-2018 m. Metų renovacijos projektą, įvertinant renovacijos naudą iš skirtingų perspektyvų. Šiame straipsnyje aptariamas renovuotų namų indėlis į aplinkos tausojimą.

Ambicingų Paryžiaus tikslų link – per renovaciją

Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos tikslas, kuriam 2016 m. kartu su 195 šalimis pritarė ir Lietuva – užtikrinti, kad vidutinės temperatūros kilimas pasaulyje neperkoptų 1,5 laipsnių Celsijaus (lyginant su ikipramoninio periodo temperatūra). Mokslininkai tvirtina, kad tik tuomet pavyks užkirsti kelią pragaištingiems gamtos pokyčiams – nuo ekstremalių oro reiškinių dažnėjimo iki gyvūnų bei augalų rūšių nykimo.

Jungtinės Tautos, vertindamos pastarųjų metų rezultatus siekiant šio tikslo, įspėja, kad pasaulio valstybės jau iki 2030 m. turi sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas 45 proc. Tai didžiulis iššūkis, kurį pasiekti vos per dešimtmetį nebus lengva, tačiau Lietuvoje prie šio tikslo įgyvendinimo gali prisidėti sėkminga daugiabučių renovacija: įvairūs tyrimai rodo, kad būsto sektorius turi didžiausią energijos suvartojimo sutaupymų potencialą.

Svarbi investicija mažinant klimato kaitą

Europos Komisijos duomenimis, pastatų sektorius sunaudoja maždaug 40 proc. energijos ir sudaro 36 proc. visų anglies dvideginio (CO2) emisijų Europos Sąjungoje. Efektyviausi „šiltnamio dujų“ emisijos mažinimo būdai yra tiesiogiai susiję su namų ūkių energinio efektyvumo didinimu, t.y. ir renovacija. Sename daugiabutyje, kurių šalyje yra tūkstančiai, patiriami didžiuliai šiluminės energijos nuostoliai: 11 proc. šilumos „iškeliauja“ per neapšiltintą stogą, 26 proc. – per senus langus, net 38 proc. – per neapšiltintas sienas.

Tuo tarpu pagal daugiabučių atnaujinimo programą renovuotų namų šilumos energijos sąnaudos sumažinamos bent 40 proc. – tai minimali reikalaujama kartelė. Tačiau realiai pasiekiami rezultatai dažnai būna kur kas didesni. „Remiantis kasmet mūsų agentūros atliekama faktinio šiluminės energijos suvartojimo analize, daugiau kaip pusė atnaujintų daugiabučių po renovacijos sutaupo 50-70 proc. šilumos energijos, o atskirais atvejais ir daugiau. Tai reiškia, kad 6 iš 10-ies renovuotų namų energijos poreikis sumažėja perpus ir daugiau”, – pasakoja Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta.

BETA skaičiavimais, užbaigtų atnaujinti daugiabučių, sutaupytos šiluminės energijos kiekis sudaro apie 656 GWh, o tai yra daugiau nei 152 tūkstančiai tonų CO2.

Tikimasi, kad toliau pagreitį įgaunanti renovacija ir vis didesnis dėmesys jos kokybei dar labiau prisidės prie energijos sąnaudų ir neigiamo poveikio aplinkai mažinimo:

„Kvietimų renovuoti daugiabučius tendencijos rodo didėjantį gyventojų dėmesį energetiniam efektyvumui. Daugiau kaip 50 proc. daugiabučių po atnaujinimo numatyta pasiekti aukštesnę nei C energinio efektyvumo klasę. Numatoma, kad vien pagal naujas gautas ir įgyvendinti pripažintas 707 paraiškas renovuoti namai kasmet turėtų sutaupyti per 140 GWh energijos“, – pastebi BETA direktorius Valius Serbenta.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) visus Lietuvos gyventojus kviečia įvertinti geriausius 2017-2018 m. įgyvendintus renovacijos projektus ir išrinkti Metų renovacijos projektą. Balsavimas už kandidatus vyksta nuo balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_80982149