Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) kviečia išrinkti 2017-2018 m. Metų renovacijos projektą, įvertinant renovacijos naudą iš skirtingų perspektyvų. Šiame straipsnyje aptariamas renovacijos indėlis į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą.

Kvartalinės renovacijos metu atnaujinami ne tik visi gatvės ar net rajono daugiabučiai, bet ir bendros erdvės, inžinierinės sistemos, aiškina Aplinkos ministerijos Erdvinio planavimo, urbanistikos ir architektūros skyriaus Vyriausioji specialistė Asta Rokickienė. Anot jos, tokių darbų rezultatas – visapusiškai atnaujintas kvartalas.

„Nors renovacijos pagrindas visada buvo ir bus daugiabučiai, kvartalinės renovacijos metu jų atnaujinimas yra tik dalis visų atliekamų darbų. Žinoma, ne visi projektai yra vienodi, tačiau dažniausiai tokiuose projektuose pasirenkama pakeisti seną gatvės apšvietimą ir įdiegti LED lempas, atnaujinti šilumos, vandentiekio, nuotekų tinklus. Užbaigus renovaciją, gyventojai taip pat gali džiaugtis naujomis automobilių stovėjimo aikštelėmis ar vaikų žaidimų erdvėmis, o kvartalas atrodo lyg būtų tik neseniai pastatytas“, – sako pašnekovė.

Padeda miestus atnaujinti kryptingai

Pasak A. Rokickienės, kvartalinė renovacija – kryptingas procesas, padedantis išlaikyti sukurtą miesto įvaizdį. Nors ir vykdant „taškinę“ renovaciją, t. y. atnaujinant pavienius namus, projektai yra derinami su savivaldybe bei miesto architektais, atnaujinant visą kvartalą vienu metu galima pasiekti dar daugiau, pavyzdžiui, užtikrinti, kad visi aplink esantys namai būtų dažomi viena spalva.

„Vyriausiojo savivaldybės architekto pareiga – užtikrinti, kad miestas būtų tvarkomas ir atnaujinamas kryptingai. Skirtingai nei taškinės renovacijos metu, atliekant darbus visame kvartale iš karto, tą padaryti daug lengviau. Pradedant namų fasadais ir baigiant želdiniais ar apšvietimo sprendimais, viskas nutariama vienu metu, todėl kvartalo, o galiausiai ir miesto vaizdas atrodo patraukliai“, – teigia ekspertė.

Ekonominė nauda ir ramybė daugeliui metų

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento Valdo Lukoševičiaus teigimu, kvartalinė renovacija neša ir didelę ekonominę naudą. Pasak jo, visus reikalingus bendros infrastruktūros atnaujinimo darbus atliekant vienu metu, galima ne tik diegti pažangesnes sistemas, bet ir išvengti vėlesnių remontų.

„Atliekant kompleksinę renovaciją, turėtų būti keičiami ir bendri to kvartalo šilumos, vandentiekio bei nuotekų tinklai, kas nėra daroma atliekant pavienių daugiabučių atnaujinimo darbus. Pertvarkant bendrą infrastruktūrą, naudojamos naujesnės technologijos, sudedami nauji vamzdžiai, kuriems priežiūros nereikės kelis dešimtmečius, taip pat sumažinama temperatūra šildymo sistemoje, o tai leidžia pakloti kokybiškus plastikinius vamzdžius“, – aiškina V. Lukoševičius.

Jis prideda, kad tai leidžia ne tik sutaupyti miesto savivaldybei, bet ir patiems gyventojams išvengti nepatogumų: „Seni vamzdynai, kurie yra paliekami atliekant taškinę renovaciją, reikalauja priežiūros, remonto darbų. Tai labai nepatogu gyventojams, nežinantiems, kada jų kiemas vėl taps statybų aikštele. Atlikus kvartalinę renovaciją, visos šios problemos išsprendžiamos ir žmonės gali būti užtikrinti, kad panašūs darbai šalia jų namų nebus vykdomi dar daug metų“, – sako pašnekovas.

Didina bendruomeniškumą

Nuo 2013 m. Nyderlandų Defto universiteto mokslininkų renkami duomenys atskleidžia, kad kvartalinės renovacijos metu diegiami kompleksiniai atnaujinimai pagerina ne tik gyvenamąsias sąlygas, bet ir prisideda prie bendruomeniškumo augimo bei socioekonominių sąlygų gerėjimo. Anot jų, tai galiausiai netgi skatina socialinės atskirties mažinimą ir didesnės socialinės lygybės užtikrinimą miestuose, prisideda prie jų gerovės augimo.

Tokios renovacijos metu užtikrinamas gyventojų įtraukimas į bendruomenės sprendimų priėmimą – taip suvienijamos skirtingos visuomenės grupės. Tyrimo rezultatai rodo, kad tai yra pagrindas glaudesnių ryšių užsimezgimui kvartalinėje bendruomenėje, prisidedantis ir prie pažeidžiamų visuomenės grupių integracijos.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) visus Lietuvos gyventojus kviečia įvertinti geriausius 2017-2018 m. įgyvendintus renovacijos projektus ir išrinkti Metų renovacijos projektą. Balsavimas už kandidatus vyksta nuo balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_80978903