„Šis daugiabutis iš pirmo žvilgsnio atrodo taip pat, kaip ir kiti tame pačiame kvartale renovuoti namai – apšiltintas fasadas, nauja stogo danga, sutvarkyta aplinka. Visgi, šis namas vienintelis Telšiuose patalpas ir vandenį šildosi žemės gelmių šiluma. Vieno buto šildymo sąskaitos taip pat unikalios – šildymo sezonu jos siekia nuo 5 iki 10 eurų“, – sako būsto administratorius Gintautas Mockus.

10 kartų mažesnės sąnaudos

Pašnekovas įvardija, kad 2 kambarių butas už šildymą mokėdavo apie 50 eurų, o dabar sąskaitos siekia vos 3-5 eurus. Vien gyvatuko mokestis gyventojams kainuoja 4 eurus, kada kitų daugiabučių gyventojai, naudodamiesi centriniu šildymu, už gyvatuką moka 10-12 eurų: „Šildymo kainos tokios mažos, kad socialiai remtiniems gyventojams net nebelieka ką kompensuoti.“

Po renovacijos Telšių daugiabučio energijos sąnaudos sumažėjo daugiau nei 89 proc. Būstą administruojančios įmonės vadovas paaiškina, kad anksčiau name buvo naudojama 260,29 kWh/kv. m, o dabar energijos sąnaudos sumažėjo net 10 kartų – sunaudojama 26,11 kWh/kv. m. G. Mockus apibendrina, kad šie šiluminės energijos sutaupymai sudaro beveik 600 MWh per metus.

Pašnekovas neslepia, kad įtikinti gyventojus įsirengti geoterminį šildymą buvo sudėtinga, nes Telšiuose ar aplinkinėse gyvenvietėse iki šiol dar nei vienas būstas nėra išbandęs šios šildymo sistemos.

„Daugelį gąsdina didelės sistemos įrengimo išlaidos, bet tai nepagrįsta baimė. Įrengti geoterminį šildymą daugiabučiui kainavo 50 tūkst. eurų. Šiam projektui buvo suteikta 40% parama: 15% valstybės parama energinį efektyvumą didinančioms priemonėms ir papildoma 25% parama energinį efektyvumą didinančioms priemonėms klimato kaitos specialiosiomis lėšomis“, – įvardija pašnekovas.

BETA agentūra primena, kad nuo 2018 m. sausio 1d. parengtiems ir įgyvendinamiems projektams valstybės parama teikiama 30% energinį efektyvumą didinančioms priemonėms bei papildoma 10% parama tvarkant senus neautomatizuotus šilumos punktus ir atnaujinant ir pertvarkant šildymo sistemą.

Lietuvoje – palankiausios geologinės sąlygos

BETA specialistė Ernesta Strazdenienė pastebi, kad Lietuva turi išskirtines geologines sąlygas, tinkamas geoterminės energijos naudojimui šalyje. Tokį išskirtinumą lemia Vakarų Lietuvos geoterminė anomalija – Žemės šilumos srautas yra dvigubai didesnis, nei įprastinis.

„Vakarų Lietuvoje šilumos srauto intensyvumas siekia 70-90 mW/kv. m, nors vidutinis intensyvumas Rytų Europos platformoje siekia 43 mW/kv. m. Lietuvos sąlygos lemia, kad temperatūra šilumos gamybai gali būti pasiekta dvigubai mažesniame gylyje. Tiesa, geoterminė šildymo sistema ypač patraukli įrengti tuose rajonuose, kur arti paviršiaus yra aukštos temperatūros telkiniai. Lietuvoje tokia teritorija yra vakaruose, Klaipėdos krašte“, – paaiškina BETA specialistė.

Nepaisant patrauklių geologinių sąlygų, Telšiuose, Birutės g. 22 daugiabutis yra vienintelis mieste įsirengęs geoterminį šildymą.

Įvertintas kaip gražiausiais butas

Gyventojai taip pat nepabūgo rinktis ir brangesnio ventiliuojamo fasado. Pašnekovas įvardija, kad pasirinkimą motyvavo ilgaamžiškumas ir tai, kad ventiliuojam fasadui galima rinktis platesnes apdailos galimybes.

„Gyventojai pasirinko netradicinį variantą apdailos variantą – įstiklino ne visus balkonus. Įprastai vieningai pasirenkamas visų balkonų įstiklinimas arba ši priemonė nesirenkama visai. Birutės g. 22 daugiabutyje įstiklinti pirmojo ir penktojo aukšto balkonai. Šis pasirinkimas buvo derinamas su architekte, siekiant gražiausio rezultato. Pasirinkimas pasiteisino – šis butas jau vadinamas vienu gražiausiu renovuotų daugiabučių Telšiuose. Estetikos prideda ir tai, kad gyventojai savo iniciatyva susitvarkė laiptines, ir lauko aplinką – įsirengė apšvietimą, vaizdo kameras“, – vardija G. Mockus.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius pernai įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_80920013