Daugiabučių bendrijos „Pušis“ administratorius Valius Rudys prižiūrėjęs Kosmonautų gatvėje stovinčio pastato atnaujinimo darbus teigia, kad gyventojus teikti paraišką renovacijai paskatino ne tik jų namo problemos, bet ir aplink esantys gerieji pavyzdžiai. Vienas jų – Alytaus daugiabutyje sėkmingai įdiegta geoterminio šildymo sistema.

Visos namo problemos išspręstos vienu kartu

Pašnekovo teigimu, ką daryti su daugiabučiu gyventojai sprendė net kelerius metus. Buvo aišku, kad pavieniai remontai nėra efektyvūs, o ir šildymo sąskaitos žmonių netenkino. Galiausiai susibūrė iniciatyvi gyventojų grupė, kuri nusprendė dalyvauti renovacijos programoje ir taip vienu kartu išspręsti visas egzistuojančias problemas.

„Iš gyventojų suburta iniciatyvinė grupė rinkosi iš dviejų sprendimų – ir toliau taisyti tik problemines vietas ar pasirinkti kompleksinį remontą, kartu siekiant ir namo energinio autonomiškumo. Pasirinkti antrąjį variantą padėjo ne tik noras nebeturėti rūpesčių dėl nuolatinių remontų ar ženkliai sumažinti šildymo išlaidas, bet ir galimybė prisidėti prie aplinkos apsaugos“, – teigia V. Rudys.

Tvarko ir aplinką

Anot daugiabučio atstovo, gyventojai, renovacijos metu pamatę kaip gražėja jų namas, nusprendė, kad projekte numatytų priemonių jiems neužteks. Taip buvo sutvarkytos ne tik sienos ar įrengtas geoterminis ir saulės kolektorių šildymas, bet ir atnaujinta laiptinė bei pastato aplinka.

„Renovacijos projekte nebuvo numatytas aplinkos tvarkymas. Pamatę kaip gražėja jų namas, gyventojai nusprendė savo lėšomis sutvarkyti aplink namus esančią teritoriją – pakeitė suskilinėjusias trinkeles, išpjovė krūmus ir senus medžius. Artimiausiu metu ketiname kreiptis į savivaldybę ir prašyti lėšų stovėjimo aikštelės plėtimui. Taip pat buvo nuspręsta padaryti laiptinės remontą – pakeisti radiatoriai, perdažytos sienos, įdėtos naujos lauko durys“, – sako pašnekovas.

Džiaugiasi autonominio šildymo nauda

Nors tvarių ir aplinką tausojančių pastatų koncepcija populiarėja jau kurį laiką, Lietuvoje ir ypač mažesniuose miesteliuose jų dar nėra daug. V. Rudžio teigimu, įsidiegti geoterminius ir saulės energijos šildymo sprendimus paskatino ne tik noras sutaupyti, bet ir sėkmingas pavyzdys kitame mieste.

„Besiruošdami daugiabučio renovacijai, ieškojome papildomų būdų sumažinti šildymo sąskaitas. Svarstydami galimus variantus sužinojome, kad Alytuje yra keli sėkmingi renovacijos pavyzdžiai, kurių metu gyventojai nusprendė įdiegti alternatyvų šildymą. Pasikalbėjome su tų namų administratoriumi, pasikvietėme į susirinkimus ir atlikę skaičiavimus pamatėme, kad saulės kolektoriai ir geoterminis šildymas tiktų ir mums“, – pasakoja namo administratorius.

Pasak jo, nors iš pradžių gyventojai dar kiek abejojo tokio pasirinkimo nauda, dvejonės išsisklaidė jau po pirmojo mėnesio: „Kol suderinome visą sistemą ir pakankamai įšilo butai, gyventojai dar mėnesį svarstė ar tai tikrai geras pasirinkimas. Dabar, praėjus metams, aiškiai matome tokio sprendimo naudą – per šalčius sąskaitos už šildymą daugiausiai siekė 24 Eurus, o vasarą karštas vanduo ir gyvatukas buvo beveik nemokami“, – džiaugiasi V. Rudys.

Nauda ir gyventojams, ir gamtai

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Inga Kiaulakienė taip pat pastebi atsinaujinančių energijos šaltinių naudą apšiltinant namus ir džiaugiasi, kad tokie sprendimai naudingi ne tik gyventojams, bet ir gamtai.

„Kosmonautų gatvėje stovintis daugiabutis – puikus energinio efektyvumo pavyzdys. Iki atliktų kompleksinės renovacijos darbų, vienam kvadratiniam metrui apšiltinti reikėjo 140,19 kWh energijos, o dabar tik 24,71 kWh – pasiekta B energinio naudingumo klasė. Tokie pokyčiai naudingi ir aplinkai – šiltnamio efektą sukeliančių anglies dvideginio išmetimas į aplinką per metus sumažėjo 94,6 tonomis. Tokios naudos aplinkai nebūtų pavykę pasiekti, jei gyventojai būtų atsisakę įsidiegti geoterminį šildymą ir saulės kolektorius, kurių naudojimas neišskiria aplinkai kenksmingų medžiagų“, – aiškina I. Kiaulakienė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius pernai įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_80919095