Daugiabučio administratorės Editos Skėrienės teigimu, šio pastato atnaujinimas yra puikus renovacijos pavyzdys. Anot jos, visi darbai buvo atlikti greitai ir kokybiškai, įgyvendinti ne tik prieš projektą išsikelti, bet ir jo metu atsiradę nauji tikslai, o rezultatas pakėlė gyventojams priklausančių butų vertę ir paskatino atsikelti naujakurius.

Netipiniai architektūros sprendimai darbų nesustabdė

Energetikų gatvėje 11-uoju numeriu pažymėtas daugiabutis pasižymi gana netipiniais architektūros ir išplanavimo sprendimais. Tai, visų pirma, aukštas šlaitinis stogas, taip pat neįprasta „U“ raidės pastato forma. Vis dėlto, pasak E. Skėrienės, renovacijos metu su šiais iššūkiais buvo susitvarkyta puikiai.

„Nors daugiabutis yra netipinės architektūrinės formos, su šlaitiniais stogais, didele palėpe ir kitais elementais, statybos rangovai su šiais iššūkiais susitvarkė puikiai. Pasirinktas ventiliuojamas fasadas buvo puikiai priderintas prie kitų architektūrinių sprendimų, atnaujinti metaliniai balkonai, pažeisti korozijos ir visa tai buvo atlikta išlaikant senąsias pastato formas ir kitus originalius elementus“, – pasakoja administratorė.

Džiaugiasi puikiu statybos rangovų darbu

Tokius rezultatus visų pirma leido pasiekti puikus statybos rangovų darbas. Projektuotojams pavyko išspręsti architektūrines ir dizaino problemas, o statybininkų darbas taip pat buvo atliktas be priekaištų. Anot E. Skėrienės, gyventojai džiaugiasi greitai ir kokybiškai atliktais darbais ir apie statybų rangovus atsiliepia tik geriausiais žodžiais.

„Išspręsti ne tik sudėtingi galvosūkiai, kilę projektuojant fasado ir stogo renovaciją, bet ir laiku įgyvendintas vėliau iškeltas tikslas – daug laiko reikalaujantis šildymo sistemos atnaujinimas. Visi darbai buvo atlikti be priekaištų – neužfiksavome nė vieno defekto. Žmonės net stebisi kaip greitai viskas įvyko, nes darbai pradėti vasario pirmąją, o jau birželio pradžioje viskas buvo baigta, nors iššūkių ir darbo buvo labai daug.“, – sako pašnekovė.

Šildymo sąskaitos sumažėjo triskart

Atlikti apšiltinimo ir vamzdynų atnaujinimo darbai prisidėjo ir prie šildymo kaštų sumažėjimo ir daugiabučio energinio efektyvumo padidinimo. Virš 60 metų skaičiuojantis pastatas iki renovacijos darbų buvo – E energinio efektyvumo klasės, o vienam kvadratiniam metrui apšildyti reikėjo 408.52 kWh energijos. Baigus renovacijos procesą, šis skaičius sumažėjo daugiau nei 3 kartus – iki 124.69 kWh vienam kvadratiniam metrui, o tai leido pasiekti aukštą, C energinio efektyvumo klasę.

Pasak pašnekovės, tokį pokytį jaučia ir gyventojai: „Gyventojai pastebėjo kardinaliai sumažėjusias šildymo kainas. Viena daugiabučio gyventoja pasakojo, kad prieš renovaciją šildymo sąskaitos per mėnesį siekdavo 60-70 Eur, o po atliktų darbų sumažėjo iki 18-19 Eur, taigi skirtumas maždaug 3 kartai.“

Ženkliam šildymo sąskaitų sumažinimui fasado apšiltinimo neužtenka

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Rasa Lopetaitė taip pat pastebi, kad norint renovacijos metu ženkliai sumažinti šildymo kaštus vien fasado apšiltinimo ir kitų išorės darbų neužtenka. Anot jos, tai kompleksinis darbas, į kurį reikia įtraukti visą daugiabutį.

„Visuomenėje vyrauja įsitikinimas, kad norint mėgautis mažomis sąskaitomis už šildymą, užtenka apšiltinti fasadą ir pakeisti langus. Nors tame yra tiesos, reikia nepamiršti, kad išorės darbai tik vienas iš kelių galimų procesų. Pavyzdžiui, kaip parodė Energetikų gatvės pavyzdys, labai svarbu pakeisti senus, šilumai laidžius vamzdynus“, – teigia ekspertė.

Pasak jos, pasiekti geresnių rezultatų gali padėti ir kitos, rečiau pasirenkamos investicijos: „Tokie darbai kaip rekuperacinės sistemos diegimas butuose, rūsio lubų apšiltinimas ar net laiptinės remontas, kurio metu pakeičiamos senos durys ir radiatoriai papildomai prisideda prie šilumos kaštų mažinimo.“

Visapusiška renovacija pakėlė butų vertę

Iki atliktų renovacijos darbų, 1957-aisiais statyto pastato butai nekėlė jokio susidomėjimo rinkoje, todėl norintiems pakeisti gyvenamąją vietą buvo tikru galvos skausmu. Anot E. Skėrienės, visos problemos išsisprendė atnaujinus daugiabutį.

„Šiuo metu pastatas atrodo tarsi būtų naujai statytas. Iki renovacijos, norintys parduoti savo butus gyventojai negalėjo to padaryti, nes daugiabutis buvo labai prastos būklės, todėl rinkoje susidomėjimo nesulaukdavo. Viskas pasikeitė užbaigus atnaujinimo darbus – butų vertė išaugo, o neseniai čia atsikėlė naujakuriai“, – sako pašnekovė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius pernai įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_80894319