Auganti butų vertė

Naujojoje Akmenėje renovuotų daugiabučių gyventojai skaičiuoja iki 5 kartų pakilusią ir toliau augančią būsto vertę. Jį brangina miesto teritorijoje besisteigiančios įmonės ir jų kuriamos darbo vietos. Tai skatina vis daugiau žmonių imtis renovacijas, kuri jau vykdoma ne tik pavieniais namais, bet ir visais kvartalais.

Vienas pirmųjų renovuotų Naujosios Akmenės V. Kudirkos kvartalo namų, adresu V. Kudirkos 5, paskatino atsinaujinti visus kvartale esančius 18 daugiabučių.

„Naujosios Akmenės Kudirkos kvartalui priklauso 18 namų, dabar renovuotų yra 13, o paskutiniame kvietime pateiktos paraiškos atnaujinti ir likusius 5 namus – tuomet jau visas kvartalas bus visiškai atnaujintas. Akmenės rajono savivaldybė skyrė lėšų atnaujinti ir šio kvartalo kiemus, įrengti vaikų žaidimų aikšteles, modernizuoti apšvietimą – jau beveik baigtas įrengti kvartalo apšvietimas LED lempomis“, – pasakoja būstą administruojančios įmonės atstovas Vaidas Vanagas.

Kaimynus motyvavo šilumos sąskaitos

V. Kudirkos g. 5 esantis daugiabutis po įgyvendintos renovacijos tapo puikia paskata aplinkinių namų gyventojams taip pat susidomėti renovacija – pirmiausia dėl iki 2,5 karto sumažėjusių šildymo sąskaitų. Šis daugiabutis prieš renovaciją priklausė E energinio efektyvumo klasei ir sunaudodavo 294.89 kWh/kv. m. Po renovacijos namas pasiekė C klasę ir sunaudoja 99.89 kWh/kv. m. V. Vanagas skaičiuoja, kad pasiektas namo skaičiuojamųjų energijos sąnaudų sumažėjimas siekia 66 proc., tai lemia 472.56 kWh/kv. m šiluminės energijos sutaupymą per metus.

„Gyventojus taip pat motyvavo galimybė įrengti individualią šilumos apskaitą, kuri daugiausiai padeda sutaupyti šildymo sezono pabaigoje – kai temperatūra lauke jau pakankamai šilta ir siekia 14-17 laipsnių šilumos. Tada gyventojai termostatais gali apskritai išjungti šildymo įrenginius savo bute ir taip nemokėti už šią paslaugą. Nebereikia laukti kol pasibaigs šildymo sezonas arba gyventojai bendru sutarimu nuspręs atjungti šildymą visame daugiabutyje“, – paaiškina V. Vanagas.

Kvartalinė renovacija atnaujina miestą

Vykdant kvartalinę renovaciją akivaizdžiai atsinaujina miesto veidas – įvažiuojant į N. Akmenę, nepamatysite nei vieno nerenovuoto daugiabučio, tikina pašnekovas. Tiesa, toks plataus masto atnaujinimas kelia ir tam tikrų iššūkių.

Namas Naujojoje Akmenėje

„Renovuojant visus kvartale esančius daugiabučius, gyventojai jautriau reaguoja į nesklandumus. Turėjome atvejų, kai kilus nesutarimams su rangovais, kaimyninių daugiabučių gyventojai išsigąsta ir nebenori renovuoti savo namo. Bet pamatę galutinį rezultatą – kokybiškai atnaujiną kaimyninį namą – aplinkiniai vėl aktyviai siekia, kad ir jų namas būtų renovuotas“, – patirtimi dalijasi kvartalą administruojančios įmonės atstovas.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Rasa Lopetaitė pastebi, kad įgyvendinami daugiabučių modernizavimo projektai paprastai skatina norą atsinaujinti ir šalia nerenovuotuose namuose gyvenantiems kaimynams – taip procesas įgauna pagreitį. Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos teikiamas prioritetas kvartalinei renovacijai leidžia vienu metu atnaujinti kelis ar net keliolika namų, tad gyventojams nebereikia pavydžiai žiūrėti į atsinaujinančius kaimynus.

Ji pabrėžia, kad kvartalinės renovacijos metu atnaujinami ne tik gyvenamieji daugiabučiai, bet ir viešieji pastatai, esantys tame kvartale, sutvarkomi šaligatviai bei žaliosios erdvės: „Kompleksinė renovacija turi ne tik teigiamą praktinį, bet ir socialinį poveikį. Senų daugiabučių rajonams trūksta privatumo ir individualumo. Kvartalinė renovacija iš dalies šias problemas sprendžia. Atnaujinus kvartalą, jo aplinka tampa jaukesnė, saugesnė. Visa tai ne tik pagerina gyvenimo kokybę, rajoną padaro patogesnį, bet ir padidina nekilnojamojo turto vertę.“

Butų vertė auga – renovuotų dvigubai

BETA ekspertei antrina ir V. Vanagas: „Kudirkos kvartalo renovacija ne tik kaimynystę paverčia jaukesne, bet ir jau dvigubai išaugino renovuotų namų vertę. Anksčiau šio kvartalo butų kainos siekė 2-3 tūkst. eurų, dabar renovuotų daugiabučių kainos prasideda maždaug nuo 13 tūkst. eurų, kai tuo pat metu dar nerenovuoto buto kaina kvartale yra perpus mažesnė – 6 tūkst. eurų.“

Nepaisant kainos skirtumo, renovuotų daugiabučių ilgai pardavinėti nereikia – juos renkasi naujakuriai, kurie į Akmenės rajoną atvyksta dirbti į aktyviai besisteigiančias įmones. Vien nauja Akmenėje statoma gamykla sukurs daugiau kaip tūkstantį darbo vietų.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius pernai įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_80862055