Tokių rezultatų pavyko pasiekti be kardinalaus atnaujinimo, o pasirinkus svarbiausius renovacijos sprendimus. Būstą administruojančios įmonės Butų ūkio padalinio vadovas Eimantas Kirkutis pabrėžia, kad atnaujinant šį daugiabutį apsieita be naujų sistemų įdiegimo – užteko atnaujinti šildymo, karšto vandens, ventiliacijos sistemas, apšiltinti fasado sienas ir pakeisti langus bei įstiklinti balkonus. Šios priemonės būsto gyventojams dabar padeda šildymo sąskaitas sumažinti net iki 3 kartų.

Pirmą kartą renovuoti nesiryžo

Poreikis renovuoti šį namą atsirado vos startavus renovacijos programai Lietuvoje, nes daugiabutis nuolat patekdavo į Šiaulių rajono savivaldybės sudarytą 50-ies pastatų sąrašą, kurie sunaudoja daugiausiai šiluminės energijos. Tiesa, pirmą kartą kuršėniškiai renovacijos atsisakė. E. Kirkutis svarsto, kad tokio sprendimo priežastys galėjo būti informacijos apie renovaciją trūkumas ir baimė mokėti nemažas sąskaitas už namo atnaujinimą.

Pašnekovas pasakoja, kad antrojo kvietimo metu gyventojų nusiteikimas kardinaliai pasikeitė – nuspręsta renovuoti: „Sprendimui šįsyk lemiamos įtakos turėjo kaimynystėje renovuotas daugiabutis – jo gyventojams ženkliai sumažėjusios sąskaitos už šildymą ir tai, kad renovacijos išlaidas kompensuoja mažesnės būsto išlaikymo sąnaudos.“

Taupiausias rajone net ir su C klase

Renovavus Kuršėnų daugiabutį, jo skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo beveik 62 proc.: vietoje anksčiau sunaudotų 271.68 kWh/kv. m dabar pakanka 104.04 kWh/kv. m. Pašnekovas pabrėžia, kad tokių įspūdingų sutaupymų pavyko pasiekti net ir su C energinio efektyvumo klase.

Sumažinti šilumos sąnaudas leido fasado sienų apšiltinimas ir šildymo sistemos modernizavimas – vamzdynai ir stovai palikti seni, bet gyventojai individualiai pasikeitė radiatorius. Prie jų buvo montuojami termoreguliatoriai skirti kontroliuoti šildymo režimą, įvesta individuali daliklinė šilumos apskaita. Anot pašnekovo, pastaroji priemonė ypač pasiteisino.

„Mes – būsto administratoriai – patys registruojame šildymo daliklinius duomenis ir akivaizdžiai matome, kad šiame daugiabutyje yra labai didelis šiluminės energijos sunaudojimo skirtumas pagal butus. Vieni įprastai palaiko 20-22 laipsnių Celsijaus šilumą, o kitiems pakanka 18-kos laipsnių šilumos. Gyventojai individualią apskaitą irgi vertina teigiamai, nes sistema leidžia kiekvienam apskaičiuoti išlaidas tik pagal jų išnaudojamą šilumą – gyvenantiems taupiau nebereikia mokėti už kitus“, – paaiškina E. Kirkutis.

Daliklinė apskaita – gyventojų patogumui

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Rasa Lopetaitė paaiškina, kad daugiabučio šilumos apskaitą galima vykdyti dviem būdais: naudojant šilumos skaitiklį šildymo įvade į butą, kai šiluma tiekiama į kiekvieną butą atskirai, arba naudojant prie kiekvieno radiatoriaus pritvirtintą indikatorių – šildymo mokesčių daliklį.

Anot BETA specialistės, daliklinė sistema labai patogi, nes padeda kontroliuoti šilumos sunaudojimą: „Renovuojant daugiabučius individualios šilumos apskaitos priemonės diegiamos, tačiau ar jų reikia – nusprendžia patys gyventojai. Pavyzdžiui, jei žmogus gyvena pietinėje pusėje, šilumos bute natūraliai bus daugiau, nes ši pusė labiau saulėta. Ir atvirkščiai – šiaurinėje bus vėsiau. Tokiu atveju gelbėja termoreguliatorius: jis į kambarį tiekia tiek šilumos, kiek reikia pagal tuo metu jame esančią temperatūrą ir ne daugiau nei nustatė būsto šeimininkas.“

Kuršėnuose renovuotas daugiabutis taip pat yra puikus integruoto požiūrio į renovaciją pavyzdys. Anot būstą administruojančios įmonės atstovo, Šiaulių rajone renovuojamų namų gyventojai dėl to laimi du kartus: „Renovuojamų daugiabučių kiemai tvarkomi prioritetine tvarka pagal savivaldybės sprendimą. Tai reiškia, kad atnaujinami ne tik daugiabučiai, bet ir jų aplinka: įrengiamos naujos vaikų žaidimų aikštelės, pėsčiųjų takai, įvažiavimai į kiemą“, – vardija pašnekovas.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius pernai įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_80853681