„Druskininkai – šiuolaikinis išpuoselėtas mūsų šalies kurortas. Todėl ir daugiabučių butų savininkai nori gerinti ne tik savo gyvenimo sąlygas senos statybos namuose, bet ir prisidėti prie bendro estetinio vaizdo kurorte. Tai viena iš daugelio motyvacijų, dėl ko butų savininkai nusprendė atnaujinti namą. Be abejo, gyventojus motyvavo ir tai, kad Druskininkų savivaldybė jau modernizavo daugiau nei 100 daugiabučių ir gyvi bei geri pavyzdžiai turėjo teigiamos įtakos butų savininkų apsisprendimui“, – tvirtina renovacijos projektą administravusios įmonės projektų administravimo vadovas Tomas Staskevičius.

Pašnekovo teigimu, kadangi Druskininkų savivaldybė yra tarp renovacijos lyderių Lietuvoje, savo miestą mylintys gyventojai su dideliu entuziazmu prisideda tiek prie savo, tiek prie miesto gerovės.

„Modernizuoti namą butų savininkus motyvavo ir tradiciniai, visoje šalyje vyraujantys motyvai, tai – noras mažinti šilumos energijos nuostolius ir savo išlaidas, sukurti komforto sąlygas savo būstuose bei namo aplinkoje, padidinti namo išliekamąją vertę. Neabejotinai padidėjo ir butų vertė, kadangi butai atnaujintuose namuose kurorte turi ypač didelę paklausą“, – kitus svarbius renovacijos motyvus vardija T. Staskevičius.

Sąskaitos už šilumą sumažėjo 55 proc.

Namo Neravų g. 27 atnaujinimo darbai buvo pradėti 2019 metų rudenį ir baigti 2020 metų antroje pusėje.

Namo atnaujinimo metu nauju buvo pakeistas šiluminis punktas, pakeisti magistraliniai šilumos ir karšto vandens vamzdynai, subalansuota šilumos tiekimo sistema, įrengti termostatiniai reguliatoriai butuose, leidžiantys reguliuoti tiekiamą šilumą. Natūrali ventiliacija buvo suaktyvinta įrengiant deflektorius ant ventiliacijos kaminų. Stogas, išorės sienos, cokolis, pamatai buvo apšiltinti ir įrengtos dangos ar apdaila.

Atnaujintas daugiabutis namas Neravų g. 27 po renovacijos pasiekė C energinio efektyvumo klasę. Lyginant sąskaitas už šilumą iki namo atnaujinimo ir po jo, sąskaitos vidutiniškai sumažėjo apie 55 proc.

Pasak pašnekovo, šiuo metu butų savininkai dar nemoka kredito grąžinimo įmokų, kadangi greitu metu už butų savininkus bus padengta 30 proc. statybos darbams tenkančių mokėjimų ir po to likusią kredito sumą butų savininkai galės padengti per bet kurį jiems patogų laikotarpį – maksimaliai per 20 metų.

Renovuotas daugiabutis Druskininkuose, Neravų g. 27

Netipinė architektūra – netipiniai sprendimai

Triaukštis daugiabutis namas Neravų g. 27 pasižymi savita, netipine architektūra, architektūriniai sprendiniai skiriasi nuo to laikmečio tradicinių „dėžučių“, todėl rengiant techninį darbo projektą buvo reikalinga kruopščiai apgalvoti, kaip renovacijos metu bus įgyvendinti projekto rengėjų pateikti sprendiniai.

Iki renovacijos šis namas, pasak pašnekovo, kaip ir daugelis nerenovuotų pastatų Lietuvoje, naudojo daug šiluminės energijos, o šilumos tiekimas buvo nesubalansuotas. Kadangi pastatas išorėje turi daug kampų, skirtingai orientuotų fasadų, todėl buvo nemažai šalčio „tiltų“, dėl ko patalpų šildymas buvo neefektyvus. Pastatas turi didelių atvirų erdvių – balkonų, terasų. Šių zonų hidroizoliacija buvo nekokybiška, nuo jų drėko pastato išorinės konstrukcijos.

„Pradėjus vykdyti statybos darbus teko koreguoti parengtą techninį darbo projektą, kad butų savininkai gautų kuo geresnį namo atnaujinimo rezultatą. Po modernizavimo namas papuošė kaimynystę, kurioje yra tik du daugiabučiai namai. Užsikrėtę geru pavyzdžiu namo atnaujinimui pritarė ir šalia esančio panašios architektūros daugiabučio namo butų savininkai“, – pasakoja projektų administravimo vadovas.

Pašnekovo teigimu, Druskininkuose yra nusistovėjusi tvarka, kad įgyvendinus keleto namų ar namų kvartalo atnaujinimo projektus, yra atnaujinama arba naujai kuriama aplinkos infrastruktūra – tai ir žaliosios erdvės, vaikų žaidimo aikštelės, privažiavimai ir parkavimo vietos, pėsčiųjų takai.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Renovuotas daugiabutis Druskininkuose, Neravų g. 27

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86834245