„Iki renovacijos didžiausia namo bėda buvo ta, kad nebuvo galimybės subalansuoti namo šildymo sistemos ir šilumą paskirstyti tolygiai į visas laiptines ir butus: vidurinių laiptinių gyventojai gyveno atvirais langais dėl viduje tvyrančios aukštos temperatūros, o kraštinių laiptinių gyventojai skundėsi, kad namuose šalta“, – prisimena namą administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas Rimantas Nugaras.

Pasak pašnekovo, renovacijos metu buvo apšiltintas cokolis, fasadas ir stogas, pagal vieningą projektą įstiklinti balkonai, pakeisti laiptinių ir rūsio langai, bendrojo naudojimo įėjimų ir tambūrų durys, kai kurių butų langai. Taip pat į dvivamzdę buvo pakeista namo šildymo sistema – magistraliniai vamzdynai, stovai, radiatoriai bei buvo įrengti balansiniai ir termostatiniai ventiliai. Buvo pakeista ir visa bendrojo naudojimo elektros instaliacija, lietaus ir buitinių nuotekų sistema, įrengtas žaibolaidis.

„Po atnaujinimo darbų pasiekta energinio efektyvumo B klasė. Namas tapo šiltesnis, taupesnis, jo vertė, žinoma, išaugo, nes Širvintose butai yra brangūs lyginant su aplinkiniais rajonais“, – pastebi R. Nugaras.

Namą administruojančios įmonės atstovas džiaugiasi, kad po renovacijos išgražėjo ne tik pats namas, bet ir aplinka – prieš namą savivaldybės lėšomis buvo atnaujintas apšvietimas, gyventojai patys prie namo įsirengė gėlynus. Atsilikti neketina ir kaimynystėje esančių pastatų gyventojai.

„Geri pavyzdžiai visada užkrečia. Šiais metais planuojame užbaigti atnaujinti dar 10 daugiabučių, o šalia esantys du namai jau baigiami renovuoti“, – sako pašnekovas.

Sąskaitos sumažėjo apie 3 kartus

Šiame name esančiam dviejų kambarių 49,7 kv. m ploto butui sąskaita už šildymą 2018 m. gruodį siekė 58,10 Eur, 2019 sausį – 79,98 Eur. Po renovacijos sąskaitos pastebimai sumažėjo – 2020 m. gruodį siekė 20,57 Eur., 2021 m. sausį – 24,12 Eur.

Renovuotas daugiabutis Širvintose, Vilniaus g. 45

Namo šilumos suvartojimas iki renovacijos 2018 spalį – 2019 sausio mėn. buvo 16,95 kwh/ kv. m. Palyginus tą patį periodą 2020-2021 m., šilumos suvartojimas sumažėjo iki 6,72 kwh/kv. m. „Pernykštė žiema buvo šilta ir rodikliai buvo dar geresni“, – pastebi pašnekovas.

Pašnekovo teigimu, rangos darbai atlikti už mažesnę kainą, negu buvo numatyta investiciniame plane. Savivaldybei priklausančiam 29,6 kv. m ploto butui paskola už renovaciją siekia 4109 Eur – kas mėnesį 20 metų skirta sumokėti apie 29 Eur.

Dėl idėjos teko pakovoti

R. Nugaras pripažįsta, kad Vilniaus g. 45 namo gyventojai renovacijos metu susidūrė su ne vienu iššūkiu, tačiau nenuleido rankų, todėl galiausiai pasiekė visus džiuginančio rezultato.

Šio namo renovacijos procesai buvo pradėti dar 2013 m., kai dalies butų savininkų iniciatyva buvo parengtas investicinis planas. Vis dėlto jis atgulė į stalčių, nes nesulaukė daugumos pritarimo.

„Gyventojų nesutarimų buvo dėl blogo pavyzdžio: 2014 m. mieste buvo renovuojami trys daugiabučiai, tačiau rangovo įmonė bankrutavo, todėl darbų pabaiga buvo sudėtinga ir tai sukėlė gyventojų abejones dėl renovacijos pasekmių ir naudos“, – prisimena pašnekovas.

2015 m. butų savininkai pagaliau susitarė modernizuoti pastatą, bet susidūrė su finansavimo problema. 2017 m. buvo gautas pritarimas lengvatiniam kreditui ir buvo nupirktas techninis darbo projektas bei projekto ekspertizė. Galiausiai buvo perkami rangos darbai, bet, deja, juos nupirkti nepavyko iš pirmo karto, todėl procesai dar labiau užtruko.

Renovacija galiausiai prasidėjo 2019 m. sausio mėn., darbai užbaigti 2019 m. gruodį, o 2020 m. gegužę, neradus neatitikimų pastato dalinės ekspertizės metu, namas buvo priduotas.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Renovuotas daugiabutis Širvintose, Vilniaus g. 45

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86831973