Labiausiai dviaukščio namo gyventojams prieš renovaciją akis badė netvarkinga fasado išvaizda – trupantis tinkas ir kelių spalvų dažai, sutrūkinėjusios sienos, netvarkingas šiferiu dengtas stogas ir kaminai.

„Senos statybos namo stogas pasidarė nesandarus, sienose atsirado įtrūkimų, buvo prarandama šiluma. Supratome, kad namui reikia įvairių atskirų konstrukcijų remonto: fasado, cokolio, stogo. Atskiri remontai visada kainuoja daugiau, todėl nusprendėme, kad efektyviau rinktis renovaciją, kuri leistų vienu metu atlikti visus šiuos darbus. Taip pat buvo atsižvelgta į tai, kad po įvairių pavienių remontų nepavyksta sukurti tvarkingo pastato vaizdo“, – sako Vilniaus Naujininkų rajono daugiabučius administruojančios įmonės atstovė D. Babič.

Sąskaitos sumažėjo net 70 proc.

Pašnekovė pripažįsta, kad nors name tėra viso labo 8 butai, iš karto susitarti su gyventojais dėl renovacijos nepavyko.

„Administratorius motyvavo butų savininkus priimti sprendimą dėl namo renovacijos, buvo daug susitikimų ir susirinkimų. Taip pat bendravome atskirai beveik su kiekvieno buto savininku, konsultavome, kol kiekvienas gyventojas suprato renovacijos privalumus“, – tikina namų priežiūros vadybininkė D. Babič.

Susitarus su gyventojais dėl renovacijos, 2018 m. vasario pabaigoje buvo patvirtintas Investicinis projektas, tų pačių metų rugpjūtį buvo pasirašyta Valstybės paramos sutartis daugiabučio atnaujinimui. Statybos darbų sutartis pasirašyta 2020 m. sausį, o jau 2020 m. gruodį buvo parengtas statybos užbaigimo aktas.

„Džiaugiamės, kad gavome puikius rangovus, kurie dirbo sklandžiai ir greitai – visi namo darbai buvo atlikti vos per 10 mėnesių“, – priduria D. Babič.

Renovacijos metu buvo atnaujintas ir apšiltintas fasadas, atlikti cokolio remonto ir šiltinimo darbai, pakeistas stogas, pravalyti ir apskardinti kaminai, įstiklinti langai, pakeistos laiptinės durys. Name taip pat buvo pakeista šildymo sistema, įrengti balansiniai ir termostatiniai ventiliai butuose, pakeistas rūsyje esantis cirkuliacinis vamzdis. Išgražėjo ne tik namas, bet ir aplinka – aplink namą įrengtas šaligatvis, sutvarkyta nuogrinda.

Renovuotas daugiabutis Vilniuje, Dzūkų g. 11A

„Gyventojai po renovacijos labai patenkinti nauja daugiabučio išvaizda, jaučiasi, lyg gyventų naujame name – gražiai, šiltai ir patogiai. Visiems buvo įkyrėję tai, kad po lietaus dažnai prakiurdavo stogas – tai sukeldavo ne tik nepatogumų, bet ir nuolatinių išlaidų“, – sako namų priežiūros vadybininkė.

Prieš renovaciją namo energinė klasė buvo E, o po jos tapo C. Skaičiuojama kad po atnaujinimo darbų daugiabutis suvartoja 62,3 proc. mažiau šiluminės energijos, o gyventojai džiaugiasi iki 70 proc. mažesnėmis sąskaitomis už šildymą.

Šio namo gyventojams už paskolą renovacijos darbams kas mėnesį priskaičiuojama 1,20 Eur už kv. m.

Namų priežiūros vadybininkė D. Babič džiaugiasi, kad pastaruoju metu išgražėjo ne tik šis namas, bet po truputį keičiasi ir viso Naujininkų rajono veidas. Pirmoji renovacijos kregždė rajone buvo Naujininkų g. 1 esantis pastatas – sėkmingas projektas, kurį įgyvendinus buvo pasiekta ne planuota C, o didesnė – B energinio efektyvumo klasė. Šio daugiabučio pavyzdys paskatino renovuotis dar du toje pačioje gatvėje esančius 4 ir 8 numeriu pažymėtus namus bei Dzūkų 11A daugiabutį. Atnaujinimo darbai vyksta ir toliau – šiuo metu modernizuojamas Naujininkų g. 2 esantis pastatas.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d.naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86812783