Renovacijos metu trijų aukštų daugiabučiame name, esančiame Druskininkų g. 11 buvo pakeisti visi seni susidėvėję vamzdynai ir prie radiatorių įrengti termoreguliatoriai. Jie šiandien leidžia gyventojams savarankiškai reguliuoti ir palaikyti patalpoje pastovią oro temperatūrą pagal finansines galimybes ir pageidaujamas komforto sąlygas. Be to, gyvenamojo pastato viduje sumažėjo oro drėgmės, kurios pajūrio klimato zonoje yra ypač daug.

Didžiausia motyvacija – dažnos techninės avarijos

Avarijos, kylančios elektros, šildymo, santechnikos ir nuotekų sistemose, yra itin dažnai pasitaikanti problema senos statybos daugiabučiuose. Pasak daugiabučių renovacijos projektą administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojos Kristinos Viščiūnienės, būtent šios nelaimės ir jų pasekmės motyvavo namo gyventojus pradėti renovaciją.

„Druskininkų g. 11 esantis daugiabutis pastatytas dar 1975 m., todėl nenuostabu, kad jame buvo ypač dažnos inžinerinių sistemų – vandentiekio (karšto ir šalto vandens vamzdynų), šildymo sistemos, kanalizacijos – avarijos. Taip pat gyventojai skųsdavosi dėl žemos patalpų temperatūros butuose, kuri žiemą tesiekė apie 16 laipsnių šilumos. Tuo metu sąskaitos už šildymą buvo labai didelės“, – sako K. Viščiūnienė ir priduria, kad kai kurių butų balkonai buvo stipriai paveikti kritulių ir jų prasta būklė kėlė pavojų gyventojams.

Svarbu paminėti, kad iš Druskininkų g. vienoje gatvės pusėje stovinčių namų, tai – paskutinis renovuotas pastatas, su kuriuo užbaigtas nelyginiu numeriu pažymėtų pastatų atnaujinimas. Daugiabučių renovacijos projektą administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotoja įsitikinusi, kad tokie gerosios praktikos pavyzdžiai taip pat ženkliai prisidėjo prie Druskininkų g. 11 esančio daugiabučio gyventojų motyvacijos renovuoti savo namą.

Druskininkų g. 11, Palangoje esantis daugiabutis iki renovacijos

Pasiekti žymūs energijos sutaupymai

Druskininkų g. esantis daugiabutis po modernizacijos perkopė iš E į C energinio efektyvumo klasę, todėl ženkliai sumažėjo šilumos energijos sąnaudos. Tą vienuoliktu numeriu pažymėto namo gyventojai pajuto jau kitą šildymo sezoną.

„Įrengus dvivamzdę šildymo sistemą, kur kas lengviau apskaičiuoti tikslius šilumos poreikius ir užtikrinti, kad šis sprendimas būtų pritaikytas kiekvieno buto gyventojų poreikiams ir žmonės gautų daug mažesnes šildymo sąskaitas. Po renovacijos viso daugiabučio energijos sąnaudų sumažėjo net 61 proc. Tokie rezultatai gali motyvuoti ir kitus gyvenvietės daugiabučių gyventojus susidomėti namo modernizacija“, – įsitikinusi K. Viščiūnienė.

Sutvarkyta ir aplinka

Renovacijos metu sutvarkytas ne tik estetinis daugiabučio vaizdas, įrengta dvivamzdė šildymo sistema, pakeisti seni butų ir laiptinių langai, įstiklinti balkonai, įrengta nauja hidroizoliacinė stogo danga, bet ir sutvarkyta daugiabučio aplinka.

„Renovacijos metu, t. y., nuo 2018 m. sausio iki 2020 m. balandžio mėn., namo kieme buvo įrengtas kokybiškas apšvietimas, sutvarkyta vaikų žaidimų aikštelė. Todėl tiek vaizdas, matomas pro namų langus, daug malonesnis, tiek daugiabučio kieme turi ką veikti vaikai ir juos prižiūrintys suaugusieji. Be to, gražesnę namų aplinką visuomet įvertina ir kurorte apsistoję poilsiautojai“, – pasakoja K. Viščiūnienė.

Visgi, kad ir kaip džiugintų estetiškas daugiabučio vaizdas, gyventojams pirmoje vietoje išlieka finansiniai klausimai. Programos įgyvendinimo administratorė dalijasi, kad suma už paskolą vieno būsto gyventojams po valstybės paramos vidutiniškai siekia 205,98 Eur už 1 kv. m. Tai reiškia, kad jei bendras buto plotas sudaro 54 kv. m, tai mokėti iš viso reikės 11 122 Eur.

Neapsieita ir be iššūkių

Renovuojant daugiabutį neapsieita ir be iššūkių. Vienas didžiausių – galimybė rangovams patekti į visus butus ir kitas patalpas, kadangi daliai namo gyventojų tai – antrieji namai.

„Palangos daugiabučių namų butai daugeliui yra antrieji namai, kur lietuviai ar kitų šalių gyventojai atvažiuoja kelis kartus ar kartą per metus pailsėti. Todėl kartais suderinti darbų atlikimą tiek prieš projektą, tiek projekto metu buvo gana sudėtinga“, – aiškina K. Viščiūnienė ir priduria, kad nepaisant šių nesklandumų, gyventojai buvo geranoriški ir namo renovacija neužtruko.

Renovuotas daugiabutis Palangoje, Druskininkų g. 11

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86788929