Projektą administravusios įmonės direktorė Jolita Maženienė pastebi, kad renovuoti 12 aukštų daugiabutį namo gyventojus labiausiai skatino sparčiai prastėjanti pastato būklė: plytinio namo viršutinių aukštų plytos buvo pradėję pavojingai skilinėti, kristi. Gyventojų netenkino ir prasta stogo būklė, apatinių aukštų butuose tvyrojęs šaltis.

„Keli namo gyventojai inicijavo renovacijos pradžią, vėliau darbo ėmėsi bendrijos pirmininkas, sureagavęs į gyventojų skundus dėl didelių mokesčių, netolygiai veikiančios šildymo sistemos ir gendančių liftų. Buvo aišku, kad namas reikalaus vis daugiau ir daugiau lėšų įvairiems remontams. Vėliau į procesą pasijungė daugiau aktyvių namo gyventojų – jie suprato būtinybę atnaujinti būstą pasinaudojant valstybės programa“, – sako J. Maženienė.

48 butų name renovacijos metu buvo atlikti įvairūs darbai: apšiltintos sienos (ventiliuojamas fasadas), stogas, pakeisti langai, durys, įstiklinti balkonai, pakeisti liftai, atnaujinta visa šildymo sistema (įrengta dvivamzdė šildymo sistema, pakeisti magistraliniai vamzdynai, sumontuoti automatiniai balansiniai ventiliai, pakeisti radiatoriai, įrengti termostatiniai ventiliai bei šilumos kiekio dalikliai), atnaujinta vėdinimo sistema (išvalyti ir dezinfekuoti kanalai, įrengti vėjo deflektoriai ir orlaidės).

Projekto administratorė pastebi, kad renovacijos procesas buvo gana ilgas – pirmas namo atnaujinimo investicijų planas buvo parengtas dar 2013 m. liepą ir buvo kelis kartus tikslinamas. Pasirengus techninį darbo projektą, gyventojų poreikiai pasikeitė: šie išreiškė norą įsirengti daliklinę šilumos sistemos apskaitą ir ventiliuojamą fasadą, tai nebuvo numatyta pirmame investicijų plane. Procesas prasidėjo iš naujo, vėl buvo tikslinamas investicijų planas, aptarinėjamas su namo gyventojais, po to taisomas techninis darbo projektas.

„Atlikus projekte numatytus darbus, buvo pasiekta B energinio naudingumo klasė, pastebimai sumažėjo šildymo sąskaitos, liftų sunaudojamos elektros kiekis. Būsto vertė neabejotinai išaugo, o šalia Kalniečių parko esantys du bendrijos renovuoti namai traukia parko lankytojų žvilgsnius“, – tvirtina J. Maženienė.

Po renovacijos už šildymą namo gyventojai moka net penkiskart mažiau – pavyzdžiui, 2018 m. gruodžio mėn. 75 kv. m. ploto buto savininkai už šildymą mokėjo 103,31 Eur, o atnaujinus namą 2021 m. sausį sąskaita už suvartotą šilumą patalpų šildymui ir bendroms reikmėms siekė tik 19,25 Eur.

Renovuotas daugiabutis Kaune, P. Lukšio g. 45

„Nemažai namo gyventojų radiatorius žiemos metu dažnai laiko beveik užsuktus, nes lauke esant apie 0 laipsnių temperatūrai butuose paprastai būna apie 22 laipsnius šilumos“, – pastebi J. Maženienė.

Tikisi, kad pavyzdys įkvėps

Anot projekto administratorių atstovės, renovuojant būstą daugiausiai iššūkių kelia atnaujinimo procesams besipriešinantys gyventojai.

„Laimė, tokių buvo mažuma. Didžioji dalis buvo supratingi, geranoriškai bendravo su rangovais, be reikalo nekonfliktavo, suprasdami, kad tam tikri nepatogumai ir iššūkiai, susiję su remontu ir atnaujinimo darbais, yra neišvengiami“, – sako pašnekovė.

Šis daugiabutis – ne vienintelis renovuotas pastatas gyvenvietėje. Jau anksčiau P. Lukšio gatvėje buvo galima išvysti atnaujintų namų. Šalia P. Lukšio g. 45 esantis P. Lukšio g. 47 namas, priklausantis tai pačiai bendrijai, yra taip pat renovuotas.

„Norinčių įsigyti būstus abiejuose namuose ženkliai padaugėjo. Žmonės po renovacijos remontavosi ir savo butus, laiptines, tvarkėsi sandėliukus, jautėsi visų noras atsinaujinti“, – teigiamą renovacijos įtaką pabrėžia pašnekovė.

Jos teigimu, namo renovacija paskatino gyventojus tvarkytis ir aplinką, taip pat atsirado stipresnis bendruomenės jausmas sprendžiant bendras problemas ir interesus. Projektą administravusios įmonės direktorė viliasi, kad šių daugiabučių pavyzdys užkrės gretimų namų gyventojus tvarkyti ir atnaujinti savo gyvenamąją aplinką.

„Labai norisi tikėtis, kad aplinkinius daugiabučius paskatins mūsų bendrijos pavyzdys. Juk šalia atsinaujinęs, sutvarkytas Kalniečių parkas, Čečėnijos aikštė, daug erdvės tiek jaunimui, tiek senjorams. Aplinkui yra puikios sąlygos sportuoti ir praleisti laiką gryname ore. Tai turėtų būti puikus pavyzdys aplinkiniams namams tvarkytis, atsinaujinti, gerinti savo gyvenimo sąlygas bei rūpintis savo nekilnojamojo turto verte“, – tikisi renovuoto daugiabučio pirmininkas.

Renovuotas daugiabutis Kaune, P. Lukšio g. 45

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86762467