„Kosmetinio remonto seniems daugiabučiams vidutiniškai prisireikia kas kelis metus ar net dažniau. Todėl namo gyventojai, įvertinę, kad kompleksinis pastato modernizavimas nors ir yra brangesnis, tačiau kur kas efektyvesnis projektas, vienbalsiai nusprendė pritarti renovacijai“, – sako Daugiabučių namų administravimo grupės vadovas Vytautas Navickas.

Jis priduria, kad šiandien gyventojai džiaugiasi ypač komfortiškomis sąlygomis name ir teigiamai vertina renovacijos rezultatus. Taip yra todėl, kad jie patys labai domėjosi namo atnaujinimo darbais, daug konsultavosi su administratoriais bei rangovais ir visi bendrai ieškojo geriausio sprendimo.

Renovacijos privalumai akivaizdūs

Per dvejus metus trukusią renovaciją buvo atnaujintos šildymo, karšto vandens ir nuotekų sistemos, įrengtas naujas šilumos punktas, įstiklinti seni balkonai, apšiltintos išorinės sienos ir stogas. Taip pat pakeistos senos laiptinės durys ir bendro naudojimo patalpų langai, išvalyta vėdinimo sistema, atliktas laiptinių remontas. Šių renovacijos priemonių įrengimas lėmė žymius skaičiuojamosios energijos sąnaudų sutaupymus, siekiančius daugiau nei 53 proc.

„Gyventojai džiaugiasi pasirinktomis renovacijos priemonėmis ir jų teikiamais rezultatais. Dėl galimybės patiems reguliuotis šildymą žiemą butuose šilta, jauku ir komfortiška gyventi“, – sako Daugiabučių namų administravimo grupės vadovas.

Pašnekovas atskleidžia, kad kiek daugiau nei 29 kv. m ploto būstui už atliktus darbus po valstybės paramos reikės mokėti daugiau nei 3,5 tūkst. eurų, o daugiau nei 50 kv. m – beveik 7 tūkst. eurų.

Gedimino g. 8, Tauragėje esantis daugiabutis iki renovacijos

Sąskaitos už šildymą sumažėjo daugiau nei perpus

Praėjusių metų viduryje, užbaigus Gedimino g. 8 esančio daugiabučio renovaciją, gyvenamojo namo energinio efektyvumo klasė iš E pakilo iki B, o gyventojų gaunamos sąskaitos už šildymą sumažėjo daugiau nei tris kartus.

„Po renovacijos atsiradus galimybei reguliuoti bute šilumos suvartojimą, labiausiai šilumą taupę butai (įvertinus lauko oro temperatūros pokyčius) per šių metų sausio mėn., lyginant su ankstesniu analogišku laikotarpiui iki namo apšiltinimo, sunaudojo 67 proc. mažiau (3 kartus) šilumos patalpų šildymui“, – pasakoja Daugiabučių namų administravimo grupės vadovas.

Kaimynai motyvuoja vieni kitus

Pasak V. Navicko, renovacijai gyventojus įkvėpė ne tik mažesnės šildymo sąskaitos, bet ir gerieji pavyzdžiai – beveik visi aplink esantys namai taip pat renovuoti.

„Gerieji pavyzdžiai užkrečia, todėl dar neseniai prastos būklės buvęs daugiabutis, šiandien gali būti puikus pavyzdys kitiems namams. Gedimino gatvėje stovintis dar 1973 m. pastatytas daugiabutis per dvejus metus buvo pilnai atnaujintas ir šiandien prisideda ne tik prie geresnės gyvenimo kokybės, bet ir sparčiai gražėjančios Tauragės aplinkos. Juk jis prie miesto autobusų stoties, kur kasdien pravažiuoja labai daug gyventojų ir miesto svečių“, – pasakoja V. Navickas.

Pašnekovas priduria, kad šis daugiabutis įtrauktas į savivaldybės parengtą kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą, todėl netolimoje ateityje bus sutvarkyta automobilių stovėjimo aikštelė prie namo ir taip išspręsta miestuose labai dažna parkavimo problema.

Projekto aprašymas

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86754905