„Pastebime, kad kuo toliau tuo labiau keičiasi gyventojų požiūris į renovaciją – vis daugiau žmonių nori gyventi kompleksiškai atnaujintame ir estetiškai gražiame daugiabutyje. Iš pradžių daug diskusijų kėlė renovacijos kaina, tačiau sužinoję, kad pastatas įtrauktas į Kvartalinę energinio efektyvumo didinimo programą ir jų namas prisidės prie viso kvartalo „veido“, gyventojai pritarė renovacijai“, – teigia daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė Rasa Šatienė.

Svarbu paminėti, kad kvartalinė renovacija apima ne tik pavienių namų modernizavimą – kartu atnaujinama visa kvartale esanti infrastruktūra, į kurią įeina žaliosios zonos, kiemų aikštelės, jų apšvietimas, sporto aikštynai, vaikų žaidimo aikštelės ir pan. Beje, Švenčionėliai yra vienas geriausių kvartalinės renovacijos pavyzdžių Lietuvoje.

Kompleksinis namo atnaujinimas

Dar 1977 m. statytame daugiabutyje buvo įgyvendintas kompleksinis namo atnaujinimas – pakeista stogo danga, apšiltintos pastato sienos ir pamatai, atnaujinta šilumos sistema, pakeisti laiptinių ir butų langai, atnaujinti laiptai bei įgyvendintos kitos pagrindinės renovacijos priemonės.

„Įgyvendinus kompleksinę renovaciją, žmonės gyvena kur kas kokybiškiau, nes daugiabučiai tapo sandarūs, šilti, taupūs ir estetiškai patrauklūs. Turėdami galimybę patys reguliuoti patalpų temperatūrą, žmonės taip pat gali gerokai sutaupyti ir suteikti sau maksimalų komfortą“, – akcentuoja daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė.

Kompleksinė renovacija apima ne tik namo atnaujinimą, bet ir aplinkos sutvarkymą. R. Šatienė pasakoja, kad daugiabučio modernizacijos metu buvo atnaujinti šaligatviai, vaikų žaidimų aikštelės ir apšvietimas. Taip pat įrengtos poilsio zonos. Taip sutvarkyta aplinka skatina daugiabučio gyventojus daugiau laiko praleisti viešosiose erdvėse, o kartu ir skatina tarpusavio bendravimą bei padeda kurti stiprią bendruomenę.

Energijos sutaupoma net perpus daugiau

Atnaujinus Lauko g. 40A esantį daugiabutį, daugiabučio energetinė efektyvumo klasė pakilo iš E į B, todėl beveik perpus sumažėjo šilumos energijos sąnaudos. O mažesnės sąskaitos už šildymą yra viena esminių priežasčių, paskatinusių gyventojus teikti paraiškas renovuoti daugiabutį.

Lauko g. 40A, Švenčionėliuose esantis daugiabutis iki renovacijos

Prieš pradedant renovaciją, 2018 m. gruodžio mėn., šilumos kiekis 1 km. m ploto šildymui siekė 21,17 kWh, o 1 km. m šildymo kaina – 1,17 Eur. Tuo metu po renovacijos, 2020 m. gruodį, šilumos kiekis 1 km. m ploto šildymui siekė 11,10 kWh, o 1 km. m šildymo kaina – 0,56 Eur.

Išaugęs gyventojų bendruomeniškumas

Daugiabučio renovacija taip pat ugdo namo gyventojų bendruomeniškumą: norėdami ne tik gražesnės pastato išvaizdos ar mažesnių šildymo sąskaitų, bet ir jaukesnio vidaus, Lauko g. 40A esančio daugiabučio gyventojai pradėjo daug aktyviau bendrauti tarpusavyje ir sutarė už savas lėšas renovuoti laiptinę.

„Pastato laiptinėms jau seniai reikėjo remonto, tik trūko iniciatyvaus žmogaus, kuris imtųsi darbų. Pradėjus daugiabučio renovaciją ir matant vizualiai gražėjantį pastatą, sprendžiamas įsisenėjusias problemas, priimti bendrą sprendimą gyventojams nebuvo sunku, o galutinis rezultatas visus maloniai pradžiugino. Remonto metu naujai išdažytos sienos, atnaujintos pašto dėžutės ir laiptai“, – pasakoja daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė.

Išaugęs susidomėjimas butais

R. Šatienė sako, kad daugiabučio atnaujinimas ne tik prisideda prie geresnės gyvenimo kokybės, bet ir didina būsto vertę, nes renovuotas būstas yra patrauklesnis nuomai ar įsigyti būstą planuojantiems žmonėms.

„Vertės pasikeitimas priklauso ir nuo vietovės, ir nuo pačios renovacijos lygio – kokie darbai buvo atlikti, kokia jų kokybė ir pan. O šiemet prie išaugusios būstų vertės prisidėjo ir pandemija, nes žmonės ėmė ieškoti gyvenamosios vietos arčiau gamtos, o Švenčionėliuose yra miškas, upė ir net traukinių stotis. Taigi sumažėjus butų pasiūlai, išaugo kainos“, – teigia daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Renovuotas daugiabutis Švenčionėliuose, Lauko g. 40A

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86735941