Daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovas Vaidas Vanagas džiaugiasi sklandžiu ir kokybišku renovacijos projekto įgyvendinimu, kurio sėkmės paslaptis – aktyvus gyventojų įsitraukimas.

Visapusiškas namo atnaujinimas

Viena pagrindinių šio namo problemų, kaip ir visuose senos statybos sovietiniuose daugiabučiuose, buvo aukšti šildymo kaštai ir prasta viso namo būklė.

Daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovas pasakoja, kad renovacijos metu buvo apšiltintas fasadas, cokolis ir stogas, įstiklinti pagal bendrą projektą balkonai. Taip pat buvo atnaujintos laiptinės, įrengtos naujos pašto dėžutės. Modernizuotas bendro naudojimo apšvietimo tinklas. Įrengta nauja dvivamzdė šildymo sistema su dalikliais, naujas, automatizuotas šilumos punktas, pakeisti karšti ir šalto vandens vamzdynai, nuotekų ir lietaus sistemos.

Šilumos sutaupoma daugiau nei 70 proc.

Po renovacijos 1981 m. statyto daugiabučio energinio naudingumo klasė iš E šoktelėjo į C, o pastato skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo daugiau nei perpus – net 76,84 proc. Perpus mažesnės tapo ir gyventojų sąskaitos už šildymą: po renovacijos 1 kv. m mokestis už šildymą sumažėjo nuo 1 Eur iki 0,4 Eur, lyginant su laikotarpiu iki renovacijos.

„Iki renovacijos daugiabutis buvo energetiškai neefektyvus, todėl sąskaitos už šildymą šaltuoju metų laiku būdavo daug didesnės nei analogiškuose renovuotuose pastatuose. Tuo metu atnaujinus būstą, gyventojai gauna kur kas mažesnes šildymo sąskaitas. Prie to prisideda ir sumontuoti termoreguliatoriai, dėl kurių atsirado galimybė kiekvieno būsto savininkams individualiai reguliuoti šilumos suvartojimą“, – renovacijos privalumais dalinasi V. Vanagas.

Renovuotas daugiabutis Naujoje Akmenėje, Ramučių g. 4

Jaukesnė aplinka

Be mažesnių šildymo sąskaitų, gyventojai norėjo ir prie gražios miesto aplinkos derančio namo. Todėl renovacijos metu buvo skirta itin daug dėmesio estetinei gyvenamojo namo išvaizdai: atnaujintas fasadas, įstiklinti balkonai.

„Augant žmonių sąmoningumui, juntamas ir vis didesnis jų noras gyventi gražesniuose ir jaukesniuose daugiabučiuose. Be to, žmonės supranta, kad po renovacijos gerokai išauga būsto vertė ir patrauklumas nuomininkams ar įsigyti būstą planuojantiems žmonėms“, – sako Daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovas.

Pašnekovas džiaugiasi, kad modernizavus daugiabučių, Naujosios Akmenės miesto savivaldybė pagal turimas galimybes prisideda prie aplinkos sutvarkymo.

„Tiesa, svarbu paminėti, kad Naujoje Akmenėje, Ramučių g. 4 esančio daugiabučio sėkmės istorija paskatino

tris kaimyninius namus būsto modernizacijai. Džiugu, kad vis daugiau namų gyventojų nori prisidėti tiek prie savo gyvenimo kokybės gerinimo, tiek prie patrauklaus gyvenamojo kvartalo ir viso miesto estetinio veido kūrimo“, – teigia V. Vanagas.

Ramučių g. 4, Naujoje Akmenėje esantis daugiabutis iki renovacijos

Daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovas dalijasi, kad suma už paskolą 50 kv. m būsto gyventojams po valstybės paramos vidutiniškai siekia 55 Eur per mėn.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86723571