„Per pastaruosius šešerius – septynerius metus Lietuvoje atnaujinta beveik 2500 daugiabučių. Rezultatai rodo, jog šių daugiabučių renovacija ne tik padėjo sumažinti jų energijos sąnaudas bei šildymo sąskaitas gyventojams, tačiau ir prisidėjo prie jaukesnės ir patogesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, bendro miesto vaizdo pokyčių, įtakų aplinkosaugai. Tad pagrindinis šio projekto siekis ir yra parodyti, jog namo atnaujinimas – tai nėra tik sienų apšiltinimas ar langų pakeitimas, o iš esmės gyvenimo kokybę keičiantis reiškinys“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Favoritas Marijampolėje – greiti renovacijos tempai

Daugiausiai skaitytojų simpatijų sulaukė atnaujintas daugiabutis namas, esantis Jaunimo g. 7, Marijampolėje, kurio renovacijos darbai truko vos tris mėnesius ir lėmė įspūdingus rezultatus – daugiau nei perpus sumažėjusias energijos sąnaudas bei išaugusį žmonių susidomėjimą pastate parduodamais butais.

„Gyventojai buvo draugiški ir labai pozityvūs dėl pokyčių: geranoriškai padėjo vykdant darbus, o bendras sutarimas lėmė, kad statybos darbai atlikti greitai, faktiškai per 3 mėnesius, dar apie pusę mėnesio užtruko dokumentų ruošimas. Viskas taip sparčiai vyko dėl sklandaus bendradarbiavimo tarp gyventojų, administratoriaus ir rangovo“, – pasakoja darbų eiga besirūpinęs specialistas Donatas Jankevičius.

Renovuotas daugiabutis Jaunimo g. 7, Marijampolėje

Renovacijai gyventojus įkvėpė ir gerieji pavyzdžiai – beveik visi aplink esantys namai taip pat renovuoti. Dabar žvelgiama jau į tolimesnius planus – Jaunimo gatvė yra įtraukta į Marijampolės miesto kvartalinės renovacijos programą, todėl artimiausiu metu bus imtasi viešųjų erdvių atnaujinimo.

D. Jankevičius pastebi, kad be atliktų inžinerinių sistemų atnaujinimo darbų, daugiabutis namas išsiskiria parinktomis šiuolaikiškomis spalvomis ir architektūriniu požiūriu, prie to prisidėjo ir tai, kad renovacijos metu buvo skiriamas didelis dėmesys kokybiškų medžiagų parinkimui.

Daugiabučio Vilniuje renovaciją įkvėpė kaimynų pavyzdys

Didelio dėmesio susilaukė ir prestižiniame Vilniaus mikrorajone, Žvėryne esantis daugiabutis, kuriame po pusmetį trukusius modernizacijos darbus buvo įdiegta per 10 renovacijos priemonių.

Daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovas Povilas Kručkauskas pasakoja, kad priežasčių, paskatinusių renovuoti daugiabutį buvo ne viena: „Mažesnės išlaidos šildymui yra dažniausiai pasitaikantis motyvas imtis gyvenamojo namo modernizavimui, tačiau šiuo atveju kaimynystės pavyzdys buvo vienas iš lemiamų veiksnių – žmonės pasikalba su jau atnaujintų daugiabučių gyventojais, kurie ne tik papasakoja apie renovacijos procesą, bet ir aiškiai įvardija jos teikiamus privalumus. Gyventojų sprendimui taip pat didelę įtaką turėjo prestižinė daugiabučio vieta, kadangi atlikti darbai prisideda prie turto vertės augimo.“

Renovuotas daugiabutis A. Mickevičiaus g. 32, Vilniuje

Šiandien Mickevičiaus g. 32 daugiabučio renovacijos gyventojai džiaugiasi ne tik estetiškai atrodančiu gyvenamuoju namu, prisidedančiu prie sparčiai gražėjančio kvartalo, bet ir pagerėjusia gyvenimo kokybe. Taip pat renovacija lėmė 67 proc. sumažėjusias energijos sąnaudas, o svarbiausia – sustiprino namo bendruomenę.

Daugiabutis Pabradėje – kvartalinės renovacijos pavyzdys

Vilniaus g. 108B, Pabradėje esantis atnaujintas daugiabutis, taip pat pelnęs nemažai skaitytojų simpatijų, yra vienas iš kompleksinės renovacijos pavyzdžių.

Šio daugiabučio gyventojai prisijungė prie kitų keturių tame kvartale esančių daugiabučių iniciatyvos įsitraukti į kvartalinės renovacijos programą, o šiandien visa Vilniaus gatvės bendruomenė gali džiaugtis ne tik pagerėjusia gyvenimo kokybe atnaujintuose būstuose, patrauklia gyvenamąja aplinka, bet ir perpus sumažėjusiomis šildymo sąskaitomis.

„Nors iš pat pradžių gyventojai šiek tiek baiminosi dėl nesklandumų, galinčių kilti renovacijos metu, po sprendimo dėl renovacijos priėmimo jie itin aktyviai domėjosi pastato modernizacijos darbais ir nevengė teikti savo pasiūlymus. Didelis bendruomenės įsitraukimas prisidėjo prie gerų rezultatų – tikslingas priemonių parinkimas ir kokybiškai atlikti darbai lėmė žymų daugiabučio energetinio efektyvumo padidėjimą“, – pasakoja namus administruojančios įmonės vadovas Andrėjus Junda.

Renovuotas daugiabutis Vilniaus g. 108b, Pabradėje

Anot pašnekovo, teigiami pokyčiai palietė ir visą gyvenamąją aplinką: sutvarkytos automobilių stovėjimo zonos, vaikų žaidimų aikštelės, įrengtos poilsio erdvės, krepšinio aikštelė, taip pat atnaujintos konteinerinių aikštelės.

Daugiabučių renovacija – įvairiapusė nauda

Renkant geriausius įgyvendintus projektus, BETA skatino gyventojus susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai.

Skaitytojams buvo rekomenduojama atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą, tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

„Neabejoju, kad vieną pagrindinių šio konkurso tikslų – parodyti visuomenei, jog renovacija iš esmės keičia gyvenimo kokybę – mums pavyko pasiekti ir šiais metais. Visi trys šio konkurso namai nugalėtojai gali tapti puikiais pavyzdžiais ir aiškiu atsakymu į vis dar iškylantį klausimą, kodėl reikia atnaujinti savo daugiabutį“, – teigia BETA direktorius.

Pasak V. Serbentos, pasibaigus šalyje visuotino karantino sąlygoms, bus įteikti apdovanojimai visiems trims „Metų renovacijos projekto 2020“ nugalėtojams.

Užsakymo nr.: PT_84008375