Senos statybos penkiaaukščio namo būklė paskatino daugiabučio gyventojus imtis renovacijos darbų, todėl modernizacijos metu buvo pasitelktos visapusiškos renovacijos priemonės. Daugiau nei 60 proc. siekusiam bendram gyventojų sutarimui dėl būsto modernizacijos taip pat buvo svarbus ir kaimynystės pavyzdys, kadangi kvartale jau ne vienas daugiabutis yra modernizuotas.

Per du su puse metų trukusią renovaciją buvo apšiltintas namų sienų fasadas, kurio tinkavimui naudotas dekoratyvinis tinkas, taip pat apšiltinti cokolis ir pastogė, pakeisti seni langai ir bendro naudojimo durys, pagal vieningą projektą įstiklinti balkonai, įrengti stogeliai bei atkurta žaibosauga.

Inžinerinių sistemų atnaujinimas

Daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė Rasa Klumbienė pastebi, kad 1963 m. statybos namo inžinerinės sistemos buvo susidėvėję, o vamzdynų būklė – kritiška.

„Atnaujinant Taikos pr. 35 daugiabutį, buvo skirtas didelis dėmesys senų vamzdynų pakeitimui ir inžinerinių sistemų atnaujinimui – modernizuotos vandentiekio, šilumos punkto ir šildymo sistemos. Taip pat buvo išvalyta ir dezinfekuota vėdinimo sistema, pakeistos vėdinimo kanalų grotelės bei atstatyti ventiliacijos kaminėliai, iškeliant juos virš stogo dangos“, – sako R. Klumbienė.

Po modernizacijos daugiabutis perkopė iš E į C energetinio efektyvumo klasę, o kasmetinis CO2 dujų emisijų į aplinką kiekis sumažėjo 62,25 tonomis, taip prisidedant ir prie klimato kaitos slopinimo.

Motyvavo mažesnės sąskaitos

Didelės išlaidos šildymui jau buvo tapę senos statybos daugiabučio kasdienybe. Tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių, paskatinusių gyventojus renovuoti gyvenamąjį namą.

„Verta nepamiršti energinį namo efektyvumą didinančių priemonių, nes tai taip pat yra vienas kertinių renovacijos elementų. Šiame daugiabučio 38 butų gyventojai jau beveik pusmetį nuo statybos darbų akto pridavimo gali džiaugtis perpus mažesnėmis sąskaitomis už šildymą“, – teigia pašnekovė.

Visapusiškas inžinerinių sistemų atnaujinimas ir kitos įdiegtos renovacijos priemonės lėmė skaičiuojamosios energijos sąnaudų sumažėjimą beveik 50 proc.: prieš renovaciją name buvo sunaudojama 216,53 kWh/kv. m, o dabar energijos reikia net apie 2 kartus mažiau – sunaudojama 108,91 kWh/kv. m.

Renovuotas daugiabutis Taikos pr. 35, Klaipėdoje

Keisis ir gyvenamoji aplinka

Taikos pr. 35 daugiabutis priklauso tikslinei miesto teritorijai – Rumpiškių mikrorajonui, kurio infrastruktūros atnaujinimą Klaipėdos miesto savivaldybė pradėjo šiais metais.

„Savivaldybės iniciatyva buvo pradėtas naujas projektas Klaipėdoje, kurio tikslas – visapusiškai sutvarkyti Rumpiškių gyvenamųjų namų kvartalus, atnaujinant mašinų stovėjimo aikšteles, pėsčiųjų vaikščiojimo takus, apšvietimą, taip pat įrengiant naujas poilsio zonas, žaidimų ir sporto aikšteles. Iš esmės, tai labai panašu į kvartalinės renovacijos principus, tik skirtumas tas, kad koncentruojamasi į gyvenamosios aplinkos sutvarkymą“, – pasakoja R. Klumbienė.

Anot pašnekovės, kompleksiniais tikslinės teritorijos daugiabučių kiemų sutvarkymo darbais siekiama Rumpiškių rajoną paversti estetiškai patrauklesniu rajonu ir žymiai patogesniu čia gyvenantiems žmonėms.

„Tai yra pirmasis toks projektas Klaipėdoje, kuris, manoma, iš esmės pakeis Rumpiškės kvartalo daugiabučių namų gyventojų gyvenimo kokybę, taip pat bus patrauklus estetiškai. Mano nuomone, gyvenamojo kvartalo infrastruktūros atnaujinimas paskatins dar nerenovuotų daugiabučių gyventojus apsvarstyti ir būsto modernizavimo galimybes: gražėjant gyvenamajai aplinkai, norėsis gyventi ir gražesniuose bei tvarkingesniuose daugiabučiuose“, – svarsto pašnekovė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_83913581