Saulės g. 22, Elektrėnuose esantis aštuntojo dešimtmečio statybos namas buvo antrasis daugiabutis kvartale, kurio gyventojai priėmė sprendimą imtis renovacijos. Daugiabutį administruojančios įmonės generalinis direktorius Ričardas Leckas patikina, kad aplinkinių kvartalų pavyzdys ir gyventojų patirtys yra išties svarbūs faktoriai.

„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad Elektrėnuose jaučiamas didelis gyventojų bendruomeniškumas ir nesvarbu – ar žmonės gyvena tame pačiame kvartale, ar ne. Daugelis jų vieni kitus pažįsta, kadangi taip susiklostė, jog daugelis miestelėnų dirba elektrinėje. Todėl žinia apie renovacijos privalumus greitai sklinda iš vieno kvartalo į kitą“, – sako pašnekovas.

Svarbus bendruomenės indėlis

Pašnekovas priduria, kad Saulės g. 22 daugiabučio gyventojai rėmėsi teigiama pažįstamų žmonių patirtimi ir buvo geranoriškai nusiteikę renovacijos atžvilgiu.

„Gyventojai iš anksto buvo įvertinę prieš beveik keturis dešimtmečius statyto daugiabučio būklę ir apsvarstę daugiabučio modernizacijos teikiamus privalumus. Šio daugiabučio investicinio renovacijos plano rengimas namo valdybai buvo daug paprastesnis lyginant su ankstesniais projektais, kadangi gyventojai buvo gerai susipažinę su visa situacija“, – pasakoja R. Leckas.

Renovuotas daugiabutis Saulės g. 22, Elektrėnai

Daugiabučio renovacijos metu namo bendruomenė buvo aktyviai įsitraukusi į modernizacijos procesą. R. Leckas pripažįsta, kad sklandžiai darbų eigai yra svarbus bendruomenės indėlis – šio namo gyventojai iš anksto žinojo savo poreikius ir drauge dėl jų sutarė.

„Bendruomenę ypač suartino panduso įrengimo darbų eiga, kuri iš pat pradžių ne visiškai atspindėjo gyventojų norus. Namo valdyba ir bendruomenė kartu su renovacijos inspektoriais ir projektuotojais ieškojo išeities. Dabar žmonės džiaugiasi, kad aktyviai įsitraukė į šį procesą, kadangi galutinis rezultatas pateisina jų lūkesčius – pandusas buvo įrengtas ilgesnis ir platesnis, kaip ir norėta“, – teigia pašnekovas.

Energijos sutaupymai siekia 68 proc.

Per metus trukusią renovaciją buvo atnaujintos šildymo, karšto vandens ir nuotekų sistemos, apšiltintas stogas, pasirinktas tinkuojamas sienų fasadas, taip pat pakeistos senos laiptinės durys ir langai, įstiklinti seni balkonai, įdiegta rekuperacinė vėdinimo sistema. Šių renovacijos priemonių įrengimas lėmė žymius skaičiuojamosios energijos sąnaudų sutaupymus, siekiančius 68 proc.

Prieš renovaciją daugiabutis priklausė E energinei efektyvumo klasei ir sunaudodavo 323,77 kWh/kv.m, o dabar energijos sunaudojama net 3 kartus mažiau – 104,01 kWh/kv.m.

Renovuotas daugiabutis Saulės g. 22, Elektrėnai

„Šiuo metu daugiabutis priklauso C energinei efektyvumo klasei, kurios pagerėjimas lėmė ženklius gyvenimo kokybės pokyčius. Atnaujinant šildymo sistemą, kiekvieno gyventojo patogumui buvo įrengta individuali skaitiklinė apskaita, kuri ne tik užtikrina komfortišką temperatūrą namuose, bet ir padeda sumažinti išlaidas šildymui“, – sako R. Leckas.

Renovacijos privalumai akivaizdūs

Saulės g. 22 daugiabučio modernizacijos metu buvo pasitelktos visapusiškos renovacijos priemonės, skirtos senos inžinerinės sistemos atnaujinimui – pakeisti seni vamzdynai, stovai, magistralės, taip pat įrengti nauji lietaus nuotekų vamzdžiai. Dabar gyventojai džiaugiasi žymiai pagražėjusia ir jaukesne namo aplinka, kurioje malonu leisti laiką.

„Gyventojai džiaugiasi pasirinktomis renovacijos priemonėmis ir jų teikiamais rezultatais. Dabar kiekvienas namo gyventojas gali džiaugtis tolygiu, reguliuojamu šildymu, ypač jaučiama rekuperacinės vėdinimo sistemos nauda – net karštą vasarą patalpose yra palaikomas malonus mikroklimatas, palaikomas pastoviai cirkuliuojančio šviežio oro“, – sako daugiabutį administruojančios įmonės generalinis direktorius.

Daugiabutis prieš renovaciją Saulės g. 22, Elektrėnai

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_83872715