Aštuntojo dešimtmečio statybos daugiabučiui renovacijos metu buvo diegiamos energetinį namo efektyvumą skatinančios priemonės: atnaujinta šildymo sistema, įrengiant šilumos siurblius oras – vanduo, taip pat atnaujinta vėdinimo sistema, pakeisti energiškai neefektyvūs, seni langai bei susidėvėję liftai, įstiklinti balkonai, apšiltintas stogas bei sienų fasadas.

„Daugiabučio renovacijos darbai vyko sklandžiai, todėl numatytos renovacijos priemonės buvo įdiegtos per metus. Gyventojai patenkinti kokybišku rangovų darbu – nuo daugiabučio modernizacijos pabaigos prabėjo jau daugiau kaip pusantrų metų, tačiau jokių defektų nebuvo aptikta, o renovacijos privalumai yra iš tiesų akivaizdūs ir tiesiogiai jaučiami“, – sako daugiabučio renovacijos inžinierė Rita Grigaravičienė.

Namo bendruomenė vieningai nusprendė

Pašnekovė pastebi, kad prieš renovaciją daugiabutis nebuvo labai blogos būklės, kadangi gyventojai skyrė pakankamai nemažai dėmesio gyvenamojo namo priežiūrai – dar iki namo modernizacijos buvo pakeitę laukines ir laiptinės duris. Visgi, galimybė pasinaudoti valstybės teikiama parama gyvenamojo namo atnaujinimui paskatino gyventojus visapusiškai atnaujinti būstą.

„Gyventojai vieningai sutarė, kad 1977 m. statybos daugiabučiui, kuriame yra 60 butų, visapusiška renovacija yra reikalinga. Atlikti modernizacijos darbus savo lėšomis gana sudėtinga, nes tai reikalauja itin didelių investicijų, todėl valstybės parama šiuo požiūriu buvo labai svarbi. Labai svarbus buvo ir pačių gyventojų nusiteikimas bei geranoriškumas – sutarimas dėl renovacijos siekė daugiau nei 90 proc. Tokia žmonių motyvacija prisidėjo ir prie darbų spartumo“, – pasakoja R. Grigaravičienė.

Taip pat gyventojai skyrė dėmesį gyvenamosios aplinkos atnaujinimui – jų iniciatyva ir lėšomis buvo sutvarkyta mašinų stovėjimo aikštelė, laisvalaikio zonos.

„Daugiabučio modernizacijos metu gyventojais buvo rengiami susitikimai ir aptariama darbų eiga ar iškilę neaiškumai. Žmonės taip pat aktyviai įsitraukė į estetinius namo sprendimus, siekė aukštos kokybės ir ekonomiškų sprendimų balanso“, – sako daugiabučio renovacijos inžinierė.

Renovuotas daugiabutis Vingio g. 9, Alytuje

Energijos sąnaudos sumažėjo 4 kartus

Išlaidų būsto šildymui sumažinimas buvo viena iš pagrindinių priežasčių, paskatinusių daugiabučio gyventojus priimti sprendimą renovuoti būstą. Anot pašnekovės, lūkesčiai pasiteisino su kaupu – energijos sąnaudos sumažėjo beveik 4 kartus, o tai lėmė ir mažesnes šildymo sąskaitas. Taip pat daugiabučio energinė efektyvumo klasė šoktelėjo iš E į B.

Po modernizacijos Vingio g. 9 daugiabučio skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo apie 75 proc. – tokie rezultatai galėjo paskatinti ir aplinkinių namų gyventojus pasidomėti renovacija. R. Grigaravičienė paaiškina, kad anksčiau name buvo sunaudojama 196,06 kWh/kv. m, o dabar energijos sunaudojama žymiai mažiau – 48,58 kWh/kv. m.

„Prie ženklaus energijos sąnaudų sumažėjimo prisidėjo šilumos sistemos atnaujinimas: gyventojai nusprendė įsirengti šilumos siurblius oras – vanduo. Galima pastebėti, kad šis šildymo būdas smarkiai populiarėja, kadangi jis reikalauja mažiau priežiūros ir leidžia užtikrinti komfortišką oro temperatūrą namuose. Mano žiniomis, dabar daugiabučio gyventojai perka tik dalį energijos iš šiluminių tinklų“, – teigia R. Grigaravičienė.

Vėdinimo sistema svarbesnė nei gali atrodyti

Vingio g. 9 daugiabučio sienų fasadų apšiltinimui gyventojų pageidavimu buvo pasirinktas ventiliuojamas fasadas, žiemą leidžiantis dar labiau sumažinti šildymo išlaidas, o vasarą užtikrinantis komfortišką mikroklimatą patalpose. Anot pašnekovės, ventiliuojamas fasadas užtikrina, kad patalpose nesikauptų drėgmė, o tai ypač svarbu atsižvelgiant į dažnai darganotus Lietuvos orus.

„Sutaupyti šilumos energiją padeda ne tik atnaujinta šildymo sistema, sienų fasado apšiltinimas, bet ir įdiegta rekuperacinė vėdinimo sistema, kuri sistema išsprendžia namo vėdinimo problemą ir grąžina iki 95 proc. šilumos išmetamos su šalinamu oru“, – sako R. Grigaravičienė.

Renovuotas daugiabutis Vingio g. 9, Alytuje

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_83796015