„Gyventojai buvo draugiški ir labai pozityvūs dėl pokyčių: geranoriškai padėjo vykdant darbus, o bendras sutarimas lėmė, kad statybos darbai atlikti greitai, faktiškai per 3 mėnesius, dar apie pusę mėnesio užtruko dokumentų ruošimas. Viskas taip sparčiai vyko dėl sklandaus bendradarbiavimo tarp gyventojų, administratoriaus ir rangovo“, – pasakoja pašnekovas.

Iš tiesų, darbai truko labai trumpai – jie prasidėjo praėjusių metų rugsėjo pradžioje, o baigėsi dar neprasidėjus kalėdiniam laikotarpiui. Gyventojus įkvėpė ir gerieji pavyzdžiai – beveik visi aplink esantys namai taip pat renovuoti.

Tad dabar jau žvelgiama į tolimesnius planus. Jaunimo gatvė, kurioje ir yra pastatytas šis daugiabutis, įtrauktas į Marijampolės miesto kvartalinės renovacijos programą. Tad tikimasi, kad su savivaldybės pagalba artimiausiu metu bus imtasi viešųjų erdvių atnaujinimo.

Fasadas – atsparus išorės poveikiui

Nors kvartale renovuoti kone visi daugiabučiai, šis, minėtas 23-ų butų pastatas išsiskiria iš aplinkinių parinktomis šiuolaikiškomis spalvomis ir architektūriniu požiūriu.

„Šis namas yra renovuotas naudojant ypač kokybiškas medžiagas, fasadą puošiantys balkonai įstiklinti per visą aukštį – tai suteikia daugiau šviesos butuose, lengvumo pojūtį. Fasadui naudotas struktūrinis tinkas silikono pagrindu, tai suteikia jam ilgaamžiškumo ir atsparumo išorės poveikiui, ateityje lengvai nusiplaus ir nešvarumai. Cokolio apdailai naudotos mechaniškai atsparesnės klinkerio plytelės“, – atliktus darbus vardija D. Jankevičius.

Kad pagalvota apie tolimą ateitį, rodo ir tai, kad jau greitai septintą dešimtį pradėsiančiame skaičiuoti name pakeistos absoliučiai visos inžinerinės sistemos, vamzdynai, šildymo sistema butuose ir rūsio patalpose. Nuošalyje neliko ir laiptinių įėjimo ir tambūrų durys, kurios pakeistos naujomis ir kokybiškomis durimis su praėjimo kontrole.

„Dar tik galvojant apie namo renovaciją jo gyventojai didelį dėmesį kreipė į patogumą ir saugumą. Norima gyventi kuo malonesnėje ir praktiškesnėje aplinkoje, kuri išlaikytų savo vertę ateityje. Prie to prisideda, atrodytų, mažos, tačiau labai svarbios smulkmenos“, – tvirtina darbų eiga besirūpinęs specialistas.

Renovuotas daugiabutis Jaunimo g. 7, Marijampolėje

Sąskaitos sumažėjo, vertė pakilo

Ne tik estetinė išvaizda, bet ir galimi sutaupymai buvo vienos pagrindinių priežasčių pasirengti daugiabučio atnaujinimui, neslepia namo pirmininkė Angelė Prišmantienė. Ir iš tiesų, nors darbai atlikti labai neseniai, naudą namo gyventojai jau pamatė.

„Nors renovacijos darbai pabaigti visai neseniai, tačiau jų naudą jau spėjome įvertinti – butuose tapo kur kas šilčiau, tačiau sąskaitos už šildymą ne didėjo, o gerokai sumažėjo. Namo gyventojai, skaičiuoja, kad jos buvo tiesiog nurėžtos perpus. Tikimės, kad ir būsima kvartalinė renovacija prisidės prie geresnių rezultatų“, – viliasi namo pirmininkė.

Iš tiesų, BETA duomenimis, energijos sąnaudos sumažėjo net 57,86 proc. iki 101,47 kWh kv. metrui. Siekiant tokių rezultatų, minėti darbai, anot D. Jankevičiaus, yra tiesiog būtini.

„Kadangi pastatas – senas, konstrukcijos ir vamzdynai buvo susidėvėję. Jie atnaujinti, pakeisti, sąskaitos už šildymą po renovacijos tapo kur kas mažesnės, pakilo būsto vertė, butais jame pradėjo domėtis daugiau žmonių. Visuose senuose pastatuose rekomenduojame pakeisti inžinerines sistemas, šildymo, vandentiekio, nuotekų vamzdynus, elektros instaliaciją, o prie geresnių rezultatų gali prisidėti ir kvartalinės renovacijos metu atliekami darbai“, – kalba specialistas.

Renovuotas daugiabutis Jaunimo g. 7, Marijampolėje

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_83666075