Ruošiantis Šiltnamių gatvėje 18 numeriu pažymėto daugiabučio renovacijai sunkumų praktiškai nebuvo, teigia šį procesą prižiūrėjusi bendrijos pirmininkė Gelena Ališkevičienė.

„Daug padėjo ir tai, kad susitikimuose su daugiabučio gyventojais dalyvavo ir Būsto energijos taupymo agentūros bei savivaldybės atstovai. O viskas vyko įprastai – buvo sušauktas susirinkimas, kuriame kalbėta apie renovaciją, šiltesnius ir taupesnius namus. Įtikino juos ir aplinkinių, kur kas anksčiau atnaujintų namų gyventojų patirtis – juk žmonės pasikalba, dalinasi patirtimi, ar po atsinaujinimo butuose tapo šilčiau. Dėl to gana lengvai surinkome kreditavimui gauti reikalingus 56 procentus balsų“, – teigia pašnekovė.

Renovuotas daugiabutis Šiltnamių g. 18, Druskininkuose

Atkreipė dėmesį į kokybę

Tuomet techninio projekto pirkimo metu buvo pasirinktas fasadinis dekoratyvinis tinkas, viena iš trijų siūlomų spalvinių jo gamų, tačiau didieji pasikeitimai slypėjo po fasadu: iš pagrindų atnaujinta vienvamzdė šildymo sistema, modernizuotas šilumos mazgas, sumontuoti balansiniai ventiliai. Taip pat atnaujinta karšto ir šalto vandens sistemų vamzdynų izoliacija, o butuose prie radiatorių sumontuoti termostatiniai ventiliai. Prie įėjimo į namą buvo įrengtas pandusas, gyventojų patogumui senas liftas pakeistas nauju. Darbai ir dokumentacijos teikimas truko apie vienerius metus.

„2018 metų spalio pabaigoje nebebuvo matyti statybininkų, objektas buvo atiduotas vertinti. Jau tada matėsi, kad savininkai pasirinko išties energiją taupančias priemonės. Ir nors investicijos didelės, bet išlaidos atperka gyvenimo kokybę. Kai šiame 1981 metų statybos name anksčiau pirmų keturių aukštų gyventojai tiesiog šalo, tai dabar gali laisvai savo namuose žiemą nešioti marškinėlius trumpomis rankovėmis“, – apie pagerėjusią gyvenimo kokybę kalba G. Ališkevičienė.

Renovuotas daugiabutis Šiltnamių g. 18, Druskininkuose

Investicijos sparčiai atsiperka

Nors šių 38 butų gyventojams už kokybiškesnį gyvenimą savo namuose reikia sumokėti kiek daugiau dėl investicijų, tačiau, skaičiuojama, sumažėjusi šildymo kaina ir gyvenimo kokybė tai atperka su kaupu – energijos sąnaudos nukrito net 60,9 procento nuo 196,36 iki 76,78 kWh/kv. metrui.

„Iš patirties matėme, kad jei lygintume išlaidas šildymui dviejuose vienoduose butuose nerenovuotame ir renovuotame pastatuose, tai pastarajame už tokią sumą ne tik apmokamas kreditas ir palūkanos už visus metus, bet dar lieka“, – tvirtina bendrijos pirmininkė.

Ji pabrėžia, kad gyventojai ne tik daugiau sutaupo, bet išaugo ir jų būsto vertė, jis tapo kur kas likvidesnis.

„Dabar mieste esantį būstą norintys įsigyti žmonės jo ieško tik renovuotuose namuose. Jie įvertina, kad ten gražesnė aplinka, mažesnės šildymo kainos, gyvenant atnaujintuose namuose jaučiamas didesnis komfortas. Tokiu pavyzdžių ieškoti nereikia toli, mat vienas druskininkietis vyras nutarė emigruoti, tad nutaręs parduoti savo butą pirkėjo neieškojo ilgai. Be to, derybos taip pat buvo nesunkios ir sėkmingos. Galima sakyti, kad gyventi tokiame name yra prestižo reikalas. Tokia tendencija stebima ir kituose šalies miestuose“, – pasakoja G. Ališkevičienė.

Be viso to aptariamo namo gyventojai gavo ir vieną netikėtą dovaną – tapo tikra bendruomene.

„Iš pradžių buvo net barnių, o vėliau visi pradėjo daugiau bendrauti, kalbėtis ne tik apie renovaciją. Tad paraginau juos dalyvauti ir įvertinti nuveiktą darbą Metų renovacijos projekto rinkimuose, kam bendruomenė visiškai neprieštaravo ir tik ragino“, – teigia pašnekovė.

Daugiabutis prieš renovaciją Šiltnamių g. 18, Druskininkuose

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_83637391