„Šiame penkių daugiabučių kvartale vienas iš namų jau seniau buvo renovuotas, vėliau buvo siūlymų renovuoti likusius kvartalo daugiabučius, tačiau gyventojai nesiryžo. Šįkart prieš renovacijos darbus stengiamės su kiekvienu gyventoju pakalbėti individualiai ir atsakyti į visus iškilusius klausimus“, – pasakoja namus administruojančios įmonės vadovas Andrėjus Junda.

Pašnekovas pripažįsta, kad gyventojai šiek tiek baiminosi dėl nesklandumų, galinčių kilti renovacijos metu, tačiau rezultatas viršijo lūkesčius: Vilniaus g. 108B daugiabučio energetinė efektyvumo klasė po renovacijos pakilo iš E į C. Teigiami pokyčiai palietė ir visą gyvenamąją aplinką – sutvarkyti kiemai, automobilių stovėjimo zonos, vaikų žaidimų aikštelės, įrengtos poilsio erdvės, krepšinio aikštelė, taip pat sutvarkytos konteinerinių atliekų aikštelės.

Aktyviai įsitraukė ir gyventojai

Pirmieji susitikimai su gyventojais prasidėjo 2016 metais, tačiau renovacijos darbai buvo pradėti šiek tiek vėliau nei planuota, kadangi prireikė laiko parengti visus tenkinantį investicinį planą.

„Vilniaus g. 108B esančiame name yra 80 butų, todėl reikėjo laiko susitarimui su gyventojais. Vis dėlto, jie buvo bendruomeniški ir vienas kitą padrąsino, todėl ir kitiems daugiabučiams su 60 ir 40 butų buvo lengviau apsispręsti. Trys atsinaujinę gyvenamieji namai motyvavo ir paskutinio nerenovuoto daugiabučio gyventojus atnaujinti savo pastatą, kurio rangos darbai dar tik bus pradedami. Vis dėlto, darbai neturėtų užtrukti ir iki šių metų pabaigos visi kvartalo daugiabučiai bus atnaujinti“, – teigia A. Junda.

Daugiabučio gyventojai itin aktyviai domėjosi pastato renovacijos darbais ir nevengė teikti savo pasiūlymus. Anot A. Jundos, daugiabučio projektas išsiskiria neįprastais balkonais, kurių išskirtinumą gyventojai norėjo išlaikyti – nuspręsta juos nudažyti oranžine spalva, žaismingai pasitinkant iš Vilniaus pusės į Pabradę atvykstančius žmones.

Energijos sąnaudos sumažėjo perpus

Naujos šildymo sistemos įrengimas bei kiti renovacijos darbai Pabradėje, Vilniaus g. 108B daugiabutyje, lėmė metinį energijos sąnaudų sumažėjimą 55,9 proc., o daugiabučio išmetamo anglies dvideginio, kuris prisideda prie klimato kaitos, kiekis sumažėjo 150,71 tonomis per metus.

Vilniaus g. 108B daugiabučiui gyventojų pageidavimu buvo pasirinktas ventiliuojamas fasadas, žiemą leidžiantis sumažinti šildymo išlaidas, o vasarą užtikrinantis komfortišką mikroklimatą patalpose.

Daugiabutis po renovacijos Vilniaus g. 108B, Pabradėje

„Gyventojų pageidavimu daugiabučiui buvo parinkta brangesnė šildymo sistema, leisianti ženkliai sutaupyti, ypač šaltuoju sezonu. Kiekviename bute ant radiatorių buvo įrengti šildymo dalikliai, padedantys vykdyti individualią šilumos energijos apskaitą, todėl gyventojai gali patys reguliuoti kiekvieno kambario šilumos temperatūrą“, – pasakoja A. Junda.

Motyvavo kvartalinė renovacija

Ryžtis būsto renovacijai daugiabučio gyventojus paskatino ne tik aplinkinių namų pavyzdys, bet ir aktyvus Švenčionių rajono savivaldybės bendradarbiavimas. A. Junda pastebi, kad anksčiau buvo nesėkmingų siūlymų modernizuoti daugiabučius, tačiau šįkart pasiūlyta kvartalinė renovacija, įtraukianti ir daugiabučių aplinkos sutvarkymą, gyventojus sudomino.

„Kartu su Švenčionių rajono savivaldybe paskatinome gyventojus rinktis kompleksinę daugiabučių renovaciją, pasiūlydami padėti sutvarkyti požeminius vandentiekio ir nuotekų tinklus bei daugiabučių kiemus, kurių prasta infrastruktūra gyventojai jau kuris laikas skundėsi. Daugiabučių gyventojams patiko kompleksinės renovacijos idėja, todėl jie sutiko“, – sako namus administruojančios įmonės vadovas.

Daugiabutis prieš renovaciją Vilniaus g, 108B, Pabradėje

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_83617643