„Ataskaitiniu laikotarpiu apie 90 proc. nuolatinio asortimento maisto produktų sudaro mūsų privačių prekės ženklų produktai. Kadangi siekiame klientams pasiūlyti geriausią kainos ir kokybės santykį, savo tiekėjams ir produktams keliame itin griežtus reikalavimus, dažnai aukštesnius nei to reikalauja teisės aktai“, – sako „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento vadovas Laurynas Jankevičius.

Kruopščiai atrinkti partneriai

„Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo sistema prasideda derybų dėl galimo bendradarbiavimo su tiekėjais metu. Anot L. Jankevičiaus, „Lidl“ privačių prekės ženklų tiekėju tapti gali tik tam tikrus reikalavimus atitinkančios įmonės.

„Nuo pat bendradarbiavimo pradžios keliame aukštus lūkesčius mūsų partneriams. Kiekvienas „Lidl“ privačių prekių ženklų produktų tiekėjas privalo atitikti visame pasaulyje galiojančio Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos konsorciumo (BRC) standarto kriterijus, pripažintos sertifikavimo įstaigos „International Featured Standard“ (IFS) standarto arba kitus kriterijus. Sėkmingas sertifikatų įdiegimas padeda tiekėjams tinkamai vykdyti gamybos ir kitus procesus, išlaikyti produktų kokybę bei lengviau suvaldyti kylančias rizikas“, – sako L. Jankevičius.

Nuolatiniai produkcijos patikrinimai

Dar viena kertinė „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo sistemos dalis – kruopštus visų prekybos tinklo privačių prekės ženklų produktų tikrinimas tiek įmonės viduje, tiek užsakant tyrimus nepriklausomose akredituotose tyrimų laboratorijose.

„Šių reguliarių patikrinimų metu yra tiriamos gaminių maistinės vertės, nepageidaujamų medžiagų likučiai, analizuojamos produktų sudedamosios dalys. Tyrimais siekiama išsiaiškinti, ar produktas atitinka numatytą receptūrą, ar yra saugus ir atitinka kitus jam keliamus reikalavimus. Iš viso per dvejus metus siekiantį tvarumo ataskaitos laikotarpį atlikome daugiau kaip 2 700 tyrimų“, – sako L. Jankevičius.

Mėsą, žuvį ir pieną tiria papildomai

Vykdant „Lidl“ privačių prekės ženklų produktų kokybės kontrolę, papildomas dėmesys yra skiriamas greičiausiai gendantiems maisto produktams. Todėl be įprastų „Lidl“ kokybės tyrimų nuo 2018 m. švieži mėsos ir žuvies, o nuo 2020 m. ir pieno produktai yra papildomai tiriami pasaulyje lyderiaujančioje, nepriklausomoje analitinių tyrimų laboratorijoje „Eurofins“.

„Nors individualūs kontrolės ir tyrimų planai yra taikomi kiekvienam mūsų asortimento produktui, papildomi tyrimai „Eurofins“ laboratorijose padeda dar griežčiau kontroliuoti šių jautrių produktų kokybę. Todėl patikros „Eurofins“ laboratorijoje yra papildomas mūsų žingsnis siekiant parodyti pirkėjams, kad šiuo ženklu pažymėtų gaminių šviežumui, kokybei ir skoniui rodome išskirtinį dėmesį“, – teigia L. Jankevičius.

Tyrimų „Eurofins“ laboratorijoje metu yra tikrinami šviežios mėsos, žuvies ir pieno produktų mikrobiologiniai saugos ir kokybės parametrai, mėsos gaminių rūšingumas, kontroliuojamas leistinas sunkiųjų metalų ir toksinų kiekis, atliekami maistinių verčių tyrimai ir kt.

Ypatingas dėmesys – vaisių ir daržovių kokybei

„Lidl Lietuva“ partneriams taikomi kokybės ir saugumo reikalavimai yra dažnai kur kas griežtesni nei numatyta ES teisės aktuose. Prekybos tinklas itin daug dėmesio skiria šviežiems vaisiams ir daržovėms.

„Mūsų vaisių ir daržovių kokybę padeda užtikrinti „GlobalG.A.P.“ (angl. „Good Agricultural Practice“ – pasaulyje pripažinta geroji ūkininkavimo praktika) sertifikatas, kurį privalo turėti visi šių produktų tiekėjai. GlobalG.A.P. reikalavimai padeda sukontroliuoti daug ūkyje vykstančių procesų – nuo produktų saugos ir kokybės iki aplinkos ir išteklių tausojimo bei kenkėjų kontrolės. Be to, papildomai reikalaujame, kad visuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse būtų ne daugiau kaip penkių pesticidų ar kitų veikliųjų medžiagų likučiai, o nustatytas likučių kiekis neviršytų trečdalio leistinos normos, numatytos pagal ES reikalavimus“, – sako „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento vadovas.

Užsakymo nr.: PT_88836133