Anot „Lidl Lietuva“ įmonės socialinės atsakomybės konsultantės Rasos Didjurgytės, tvari ir socialiai atsakinga veikla yra vienas pagrindinių prioritetų, kuriam įmonė skiria ypatingai daug dėmesio. To įrodymas – ką tik pristatyta „Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaita.

Jos svarbą rodo ir tai, kad ataskaita buvo parengta vadovaujantis plačiausiai pasaulyje naudojamais tvarumo ataskaitų standartais, sukurtais Visuotinės ataskaitų teikimo iniciatyvos (angl. Global Reporting Initiative - GRI).

„Siekdami, kad tvarumo ataskaita atitiktų standartus ir būtų aktuali mūsų suinteresuotoms šalims, 2020 m. atlikome reikšmingumo analizę. Ją sudaro vidinė mūsų veiklos poveikio analizė ir suinteresuotų šalių apklausa, kuria siekėme suprasti, kaip atskiras temas vertina ir kokius lūkesčius turi mūsų suinteresuotos šalys.“, – sako R. Didjurgytė.

Reikšmingumo analizės metu buvo išskirta ir į ataskaitą įtraukta 12 aktualiausių temų, iš kurių suinteresuotoms šalims svarbiausios yra šios: produktų kokybė ir saugumas, sudėtis ir informacija apie produktų maistingumą, taip pat atlygis darbuotojams bei sąžiningi verslo santykiai.

Rūpestis darbuotojais

„Lidl Lietuva“ sėkmė visų pirma slypi komandoje, kur svarbus kiekvienas narys. Prekybos tinklas siekia ne tik mokėti konkurencingą darbo užmokestį, bet ir pasirūpinti kuo patogesnėmis darbo sąlygomis, skirti papildomų naudų, skatinti darbuotojų įsitraukimą. Sklandžiam bendradarbiavimui užtikrinti įmonėje dirba darbuotojų patikėtiniai – neutralūs asmenys darbuotojų interesams ginti.

Įmonėje dirba jau daugiau kaip 2,5 tūkst. darbuotojų, kuriems prekybos tinklas siūlo vieną didžiausių atlyginimų rinkoje. Tokio dydžio komandai sąžiningą atlyginimą užtikrinti padeda aiški personalo departamento prižiūrima darbo užmokesčio sistema, darbuotojų ir aukščiausio lygio vadovų įsitraukimas. Be to, pastebima, kad po „Lidl“ įžengimo į Lietuvos rinką reikšmingai augo viso mažmeninės prekybos sektoriaus atlyginimai.

Sąžiningi verslo santykiai

Bendradarbiaudamas su tiekėjais ir kitais partneriais prekybos tinklas laikosi aukščiausių verslo ir etikos standartų bei to paties tikisi iš jų. Bendrovė siekia ilgalaikių, tvarių santykių ir atitinkamai suteikia savo partneriams galimybę žengti į platesnes rinkas.

„Mūsų prekių tiekėjai auga drauge su mumis: suteikiame galimybę lietuviškai produkcijai atsidurti „Lidl“ parduotuvių lentynose ir kitose šalyse. Be to, pandemijos metu parodėme išskirtinį dėmesį mažiesiems Lietuvos gamintojams, papildydami savo lentynas jų produktais“, - sako prekybos tinklo atstovė.

Išskirtinis dėmesys produktų kokybei

Vienas svarbiausių prekybos tinklo klientams duodamų pažadų – geriausias produktų kainos ir kokybės santykis, todėl bendrovė itin didelį dėmesį skiria aukštiems produktų standartams ir kokybės užtikrinimui.

„Lidl“ kokybės užtikrinimo sistema prasideda nuo tiekėjų vertinimo. Privačių prekių ženklų gamintojus bendrovė renkasi ypač atidžiai: jie privalo turėti numatytus tarptautiniu mastu pripažintus sertifikatus, o papildomai atitiktis „Lidl“ reikalavimams tikrinama reguliarių auditų metu.

Ne ką mažiau dėmesio skiriama ir pačių produktų kokybei užtikrinti. Visi privačių prekės ženklų produktai yra reguliariai tikrinami akredituotose tyrimų laboratorijose, o privačių prekės ženklų šviežia mėsa, žuvis bei pieno produktai yra papildomai tikrinami kokybės tyrimų lyderių „Eurofins“ laboratorijose.

Augantys vartotojų poreikiai

Didėjant sąmoningumui, pirkėjai kelia ne tik vis aukštesnius reikalavimus produktų kokybei, bet ir nori vis daugiau žinoti apie jų gamybą, sudėtį, kilmę. Didžiąją dalį prekybos tinklo asortimento sudaro privačių prekių ženklų produktai, kurių ne tik kokybe, bet ir pakuotėmis bei ženklinimu rūpinasi „Lidl“.

Be visų teisinių produktų ženklinimo reikalavimų įgyvendinimo, ant pakuočių taip pat pateikiama ir papildoma informacija. Pavyzdžiui, norint padėti vartotojams greičiau rasti Lietuvos tiekėjų produkciją, prekės yra ženklinamos tai rodančiu logotipu arba norint atkreipti dėmesį į tvariau išgautas žaliavas (tokias kaip žuvis, kava, kakava), ant pakuočių dedami tarptautinių tvarumo sertifikatų (pavyzdžiui, „Fairtrade“ ar „MSC“) ženklinimai. Taip pat siekiant atkreipti dėmesį į papildomą šviežių produktų kokybės kontrolę, juos ženkliname „Eurofins“ kokybės ženklu.

Daugiau informacijos – „Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaitoje

Visas šias temas ir dar daug kitų galima rasti viešai publikuojamoje „Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaitoje.

„Šią ataskaitą įsipareigojome rengti ir viešinti kas dvejus metus. Tai ne tik didina bendrovės skaidrumą – tokiu būdu mūsų klientai ir partneriai galės stebėti prekybos tinklo progresą, o mes turėsime dar vieną paskatą žengti tvirtesnius žingsnius tvarumo srityje“, – teigia R. Didjurgytė.

Užsakymo nr.: PT_88770183