Kas yra Montessori metodas?

Montessori yra 1897 metais italų medikės ir pedagogės Marijos Montessori sukurtas vaikų ugdymo metodas. Jis moko kiekvieną vaiką priimti kaip savarankišką ir unikalią asmenybę su savo prigimtiniais pomėgiais, kurie geriausiai atsiskleidžia žaidžiant. Tačiau užuot stengęsi nukreipti jų dėmesį norima linkme, svarbu leisti jiems paties pasirinkti mėgstamus užsiėmimus ir jų trukmę. O tai geriausia padaryti suteikiant vaikams tinkamas sąlygas ir reikalingas priemones.

Kas yra Montessori žaislai?

Montessori žaislai yra be baterijų ir pagaminti iš natūralių medžiagų: medžio, metalo, molio, lino, medvilnės, vilnos ar net akmens. Juos gaminant daug dėmesio skiriama jų išvaizdai – taip ugdomas vaikų estetikos ir grožio pajautimas. Be to, šie žaislai skirti ugdyti tik vieną konkretų žmogaus įgūdį. Pavyzdžiui, išmokyti jį skaičiuoti ar spalvų pavadinimus.

Montessori žaislai per spalvas ir formas padeda lavinti vaiko smulkiąją motoriką, lengviau rasti įvairius sprendimo būdus bei išreikšti savo emocijas ir kūrybiškumą. Viena iš dažniausių šių žaislų kategorijų yra mažesnės tikrų kasdienių daiktų versijos: imituodami grindų šlavimą, lapų grėbimą ar drabužių lyginimą vaikai gali lengviau pasijusti visaverčiais šio pasaulio dalyviais.

Kadangi maži vaikai negali atskirti realybės nuo fantazijos, Montessori ugdymo metodo kūrėja tikėjo, kad nėra teisinga jų painioti su išgalvotas dalykais, kai mūsų realiame gyvenime yra tiek daug grožio. Todėl tarp šių žaislų niekuomet nepamatysite drakonų, vienaragių ar princesių. Tačiau daug įvairių formų kaladėlių ar realiame pasaulyje sutinkamų gyvūnų figūrėlių.

 Montessori žaislai LIDL

Dar vienas Montessori žaislų išskirtinumas – galimybė greitai pastebėti padarytą klaidą. Kiekvienas žaislas sukurtas taip, kad juo žaidžiantis vaikas iškart suprastų, ar teisingai atliko vieną ar kitą veiksmą. Puikus pavyzdys – medinis kubas su kaladėlėmis. Kiekviena figūra turi tik vieną specialiai jai skirtą angą, todėl netinkamai parinkęs jai vietą, vaikas iškart pastebės klaidą ir galės pasitaisyti be aplinkinių pagalbos.

Kaip išsirinkti ir su jais žaisti?

Prieš pirkdami Montessori žaislus pirmiausia atkreipkite dėmesį į jautriuosius vaiko periodus. Tai – raidos etapai, kai ugdosi tik šiam laikui būdingi poreikiai ir gebėjimai. Pavyzdžiui, viename laikotarpyje mažasis gali būti labai imlus skaičiams, kitame – raidėms ar tvarkai. Atsižvelgę į tai konkretaus įgūdžio vaiką išmokysite daug greičiau ir be didelių valios pastangų. O ir pats mažasis bus smalsesnis ir kur kas labiau įsitraukęs į naują pramogą.

Kai žaislas jau namuose, kitas žingsnis – pristatyti jį vaikui. Iš pradžių tinkamai paruoškite aplinką: pašalinkite nereikalingus žaislus ir kitus dėmesį blaškančius daiktus. Kuo erdvė bus tuštesnė, tuo ilgiau pavyks išlaikyti vaiko dėmesį. Po to supažindinkite jį su nauju žaislu: neskubant pasakokite ir aiškiai parodykite jam, kas tai yra ir kaip juo žaisti.

Tuomet perleiskite žaislą vaikui. Leisite jam pačiam apžiūrėti jį iš visų pusių ir mokytis su juo žaisti. Jei trumpai pažaidęs vaikas padės jį į šalį, nenusiminkite. Palikite žaislą gerai matomoje ir lengvai pasiekiamoje vietoje, kad bet kada panorėjęs jis galėtų jį pasiimti. Tačiau jei vis tiek matote, kad susidomėjimas žaislu negrįžo, galite jį paslėpti ir po kurio laiko pabandyti vėl. Dar vienas variantas – pačiam rodyti susidomėjimą žaislu. Pasiimti jį iš lentynos ir juo pažaisti. Tikėtina, kad tai sužadins vaiko smalsumą.

Norintys savo vaikams pristatyti šiuos unikalius žaislus, jau nuo lapkričio 29 d., gali skubėti į artimiausią „Lidl“ parduotuvę – čia visą savaitę bus galima įsigyti net devynių skirtingų rūšių Montessori įkvėptų žaislų mažiausiems. Šie žaislai gali būti ir puiki pirmųjų Kalėdų dovana – žaislai pritaikyti vaikams nuo vienerių iki trejų metų. Šias ir kitas prekes galima pamatyti internete čia.

Užsakymo nr.: PT_88817589