IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eglė Čyvė pataria Kalėdų nuotaiką namuose kurti pamažu, naudojant to paties stiliaus šviečiančias dekoracijas, tekstilę ir kitus kalėdinius papuošimus, įskaitant šventinio stalo atributus. Ji dalijasi pagrindiniais patarimais, kaip padengti stalą, kad jis spinduliuotų Kalėdų dvasią ir kurtų šventinę nuotaiką, net jei pietaujate ar vakarieniaujate neįprastai siaurame artimųjų ratelyje.

Derinkite turimą su nauju

1. Vientisas stilius kambaryje

„Rinkdamiesi naujus interjero aksesuarus ar dekoro elementus, atsižvelkite, ar jie derės prie grindų bei sienų spalvos, užuolaidų, baldų, kitų turimų daiktų. Stalą dekoruokite laikydamiesi tos pačios taisyklės – tada jis harmoningai įsilies į namų aplinką“, – sako E. Čyvė.

Derinkite turimą su nauju

Pasak jos, panašios ar tos pačios spalvos LED lempučių girliandomis papuoštas stalas, Kalėdų eglė ir namai sukurs harmoningą šventinę nuotaiką, nes dekoracijos papildys viena kitą. Tokiomis ypatingomis progomis verta rinktis kasdienybėje rečiau naudojamų spalvų šventinius papuošimus, nes tai pakiliai nuteikia.

Gamtos elementai

2. Papildykite, derinkite ir viską apjunkite

Jaukumui ir šventinei nuotaikai sukurti, didelės išlaidos nėra būtinybė. Nereikia įsigyti naujausios kalėdinių prekių kolekcijos, užteks vos kelių naujų detalių, tokių kaip tarpusavyje tinkančios lėkštės, servetėlės, žvakės. Derindami jas su turimais indais, papuošimais ir stalo tekstile, lengvai sukursite nekasdienę atmosferą.

Kalėdų stalo dekoravimas

„Nebijokite derinti tradicinio ir šiuolaikiško stiliaus daiktų: vintažinės taurės gražiai atrodys prie šiuolaikiško stiliaus valgomųjų įrankių ir lėkščių, o tradicinės žvakės derės su moderniomis šviesos diodų LED žvakėmis po stikliniais gaubtais. Norėdami, kad stalas atrodytų tvarkingai, jungiamuoju elementu pasirinkite vienspalvę staltiesę ar stalo takelius, per visą stalo ilgį nutieskite LED lemputėmis apvytą dirbtinių augalų girliandą, Na, o jei dekoracijos ar indai skirtingų stilių, tegul jie bus tos pačios spalvos.”, – pataria interjero dizainerė.

Kalėdų stalo dekoravimas

3. Mažiau yra daugiau

Viena iš dažniausiai pasitaikančių šventinio stalo serviravimo klaidų yra perteklius: per daug papuošimų, lėkščių ir maisto, dėl kurio jis atrodo netvarkingas. To galima išvengti patiekiant maistą keliais etapais arba kai kuriuos patiekalus, tokius kaip desertai, bei lėkštes ir servetėles laikant ant greta stovinčio stumdomo vežimėlio. Jei norite suteikti šventiniam stalui jaukumo LED lempučių girliandomis, rinkitės veikiančias įkraunamosiomis baterijomis – vaizdo negadins laidai.

Mažiau yra daugiau

E. Čyvė primena, kad nuo šventinio stalo likusius patiekalus ilgai nelaukiant reikėtų sudėti į skaidrius ir sandarius maisto indelius ir padėti šaltai – taip jie nesuges ir galėsite jais pasimėgauti kitą dieną.

4. Gamtos elementai – visuomet stilinga

Tiek namus, tiek šventinį stalą galite puošti pasivaikščiojimo metu surinktomis miško gėrybėmis. „Kankorėžiai, spygliuočių ar mėlynių ir bruknių šakelės yra puikios natūralios dekoracijos – dalelė gamtos jūsų namams. Šakas galite pamerkti į vazas su vandeniu arba puošti jomis lėkštes ar medžiagines servetėles, surišę dailiais kaspinėliais.“ – sako E. Čyvė.

Mažiau yra daugiau

5. Nepamirškite kėdžių

Interjero dizainerė pataria nepamiršti dekoruoti kėdžių – jos gali tapti kambario akcentu. Ypač, jei ant kalėdinio stalo neužtenka vietos ir maistui, ir dekoracijoms. Pasak E. Čyvės, kaspinais apvyniotos ir apvaliais kalėdinės eglutės žaisliukais arba vainikais papuoštos kėdės iš paprastų akimirksniu taps kone kalėdiniais sostais.

Nepamirškite kėdžių

Naują ir puošnumo efektą erdvei greitai suteikti galima ir atnaujinus kėdžių pagalvėles. Jei namų ar eglės dekoracijoms renkatės raudoną, žalią ar kitą spalvą, atitinkamai priderinkite ir kėdžių ar sofos pagalvėles.

Vientisas stilius kambaryje

6. Kartu, bet atskirai

Šie metai kitokie, todėl daug šeimų negalės susitikti, kaip yra įpratę. Tačiau galima paieškoti būdų atšvęsti kartu su tais, kurie toli.

Vientisas stilius kambaryje

„Reikėtų iš anksto numatyti vietą telefonui ar kitam išmaniajam įrenginiui ant stalo ar šalia jo taip, kad susirinkusieji kitame laido gale jus matytų, ir galėtumėte dalintis šventiniu džiaugsmu. Čia pravers išmaniojo telefono arba planšetės laikiklis, arba iš kitų kalėdinių dekoracijų suformuota atrama. Galėsite ne tik siųsti šiltus linkėjimus vieni kitiems, bet ir pajusti bendrumo jausmą, kuris toks svarbus per Kalėdas“, - pataria IKEA interjero dizainerė.

Užsakymo nr.: PT_85980089