Laiškuose Kalėdų seneliui: nuo šuniukų-herojų iki teleskopų

N. Daukantienė sako, kad apie kalėdines dovanas vaikams tėvai dažnai pradeda galvoti jau antroje rudens pusėje, o siekdami išpildyti visus mažųjų norus dažnai į fizines ir internetines parduotuves keliauja jau turėdami labai konkrečius dovanų sąrašus. Juose – nuo animacinių filmų herojų ir populiarių personažų vardų iki išskirtinių lėlių, mašinų, išradingiausių žaidimų, dėlionių ir konstruktorių pavadinimų.

„Didžiausią įtaką vaikų kalėdinių dovanų tendencijoms neabejotinai turi tuo metu populiari animacija ar vaikams skirtų kino filmų naujienos. Akivaizdus to pavyzdys – mažiesiems skirti animaciniai filmukai apie šuniukus-gelbėtojus „Paw Patrol“, kurių populiarumas Lietuvoje lėmė ir šiuo animaciniu filmu paremtų žaislų ir spalvinimo knygelių paklausą. Tą patį galima pasakyti ir apie daugelį kitų vaikų pamėgtų herojų, kuriuos mažieji nori ne tik matyti ekrane, bet ir patys su jais žaisti, vartyti jų nuotykius nupasakojančias knygeles“, – sako N. Daukantienė.

Tiesa, anot N. Daukantienė, populiarių vaikų dovanų tendencijos nesikeičia labai smarkiai ar itin greitai, o kai kurie žaislai gausiai perkami prieš kiekvienas Kalėdas.

Pawpatrol sunkvežimis

„Tikra kalėdinių dovanų klasika yra radijo bangomis valdomi „Bruder“, „Rastar“, „Maisto“, „Hot Wheels“ prekės ženklų modeliukai ir trasos jiems. Po Kalėdų eglute taip pat labai dažnai keliauja ir lėlės, kurių populiariausios yra „Barbie“, „Sparkle Girls“, „Hairdorables“, „Bambolina“. Neatsilieka ir pliušiniai žaislai. Tarp jų ypač populiarūs interaktyvūs, vaikščiojantys, įvairius garsus skleidžiantys minkšti žaislai, tokie kaip „Fur Real“ gyvūnėliai ar „Rainbocorns“ kiaušiniai-siurprizai, iš kurių „išsirita“ minkšti mieli padarėliai su savais aksesuarais. Kalėdiniu laikotarpiu visuomet išauga ir stalo žaidimų, konstruktorių, mikroskopų bei teleskopų rinkinių pardavimai “, – sako N. Daukantienė.

Stengiasi įsiklausyti į vaikų norus

Pasidomėti naujausiomis žaislų tendencijomis ir vaikų norus Kalėdų seneliui perduoti tenka daugeliui mamų. Ne išimtis ir Veronika Montvydienė, kurios dukrelė Adelė bei sūnus Kajus prieš šventes taip pat visuomet turi savų pageidavimų.

„Norų vaikai, be abejo, turi ir visuomet laukia Kalėdų senelio su dovanomis. Tėvelių nuomonė dėl jų, žinoma, gali skirtis – mums gal norėtųsi, kad dovanos turėtų daugiau edukacinės, lavinamosios vertės, tačiau vaikai turi savus kriterijus. Labai svarbu, kad dovanos pirmiausiai patiktų patiems vaikams. Kad ir koks galbūt prasmingas vienas ar kitas žaislas gali atrodyti suaugusiems, tačiau, iš jo nebus jokios naudos, jei vieną kartą pažaidęs vaikas jį pamirš. Kaip bebūtų, dovanomis pirmiausiai demonstruojame dėmesį, įsiklausymą į žmogaus norus ir poreikius. Tik tuomet dovanojimas yra prasmingas. Tai tinka kalbant tiek apie vaikus, tiek apie suaugusiuosius“, – įsitikinusi V. Montvydienė.

Sparkle Girls lėlės

Dėl to V. Montvydienė galvodama apie dovanas visuomet stengiasi atsižvelgti į vaikų norus. Šiemet mažieji juos jau taip pat atskleidė. Kajus norėtų žaislinių robotų, mašinų ir magnetinio konstruktoriaus, o Adelė ypatingos lėlės ir chemijos eksperimentų rinkinio.

„Kajus dabar yra tokio amžius, kad jam rūpi įvairiausi judantys, garsus skleidžiantys ir važinėjantys robotai bei mašinos, tad matyt ir po Kalėdų eglute jis ras ką nors iš šios srities. Žinoma, gyvename išmaniųjų technologijų laikais, tad berniukas jau užsimena ir apie kompiuterį, tačiau visiems norams yra savas laikas, todėl su tokia dovana dar neskubame. Tuo metu Adelė Kalėdų senelio paprašė lėlės-siurprizo – tokios, kur tik atidarius pakuotę sužinai, kokį tiksliai žaislą gausi. Kaip suprantu, šios lėlės tarp tokio amžiaus vaikų šiuo metu yra ypač populiarios. Be to, Adelei patinka ir visokie eksperimentų bei kūrybos rinkiniai, tokie kaip „Slime“, „Chemistry lab“ tad idėjų dovanoms tikrai yra“, – pasakoja V. Montvydienė.

Pašnekovė sako, kad tam tikros populiarių žaislų tendencijos tikrai jaučiasi. Apie jas galima spręsti iš to, kokias dovanas gauna vaikų bendraamžiai ir pabendravus su kitais tėveliais.

Veronika Montvydienė su sūnumi

„Kadangi paprastai vaikus aplanko ne vienas Kalėdų senelis, netgi bandome pasitarti, kad tam tikros dovanos nesikartotų. Nes iš tiesų būna ir taip, kad per gimtadienius, Kalėdas ar kitas šventes, vaikai gauna net keletą tokių pačių ar labai panašių tuo metu populiarių žaislų ar žaidimų. Pavyzdžiui, vaikų žaislų spintelėje turbūt galėtume suskaičiuoti bent 4-5 „Play-Doh“ plastelino rinkinius“, – sako V. Montvydienė.

Dviejų vaikų mama prisipažįsta, kad su kalėdinių dovanų paieškomis dažnai nusivėlina ir papuola į pačią apsipirkimų karštinę. Tačiau šiemet situacija dėl pandemijos yra kitokia, todėl dovanomis V. Montvydienė ketina pasirūpinti anksčiau ir daugelį jų nupirkti internetu.

Ryškėja šių metų vaikų favoritai

Savo ruožtu N. Daukantienė sako, kad tokios taktikos šiemet laikosi daugelis tėvų, todėl be jau anksčiau veikusių „Baby City / Toy City“ elektroninių parduotuvių, spalį pradėjo veikti ir vaikų bei tėvelių pamėgtos „Žaislų planetos“ elektroninė parduotuvė – www.zaisluplaneta.lt.

„Suprantama, kad žmonės rūpinasi savo saugumu, todėl daugiau perka internetu. Dėl to įdėjome tikrai daug pastangų, kad mūsų elektroninės parduotuvės būtų patogios, jose būtų galima rasti išsamius visų žaislų aprašymus, nuotraukas ir kitą informaciją. Prireikus pagalbos visuomet galima drąsiai kreiptis puslapiuose nurodytu elektroniniu paštu ir greitai gauti atsakymą. Elektroninėse „Žaislų planetos“ ir „Baby City / Toy City“ parduotuvėse yra prieinamas visas – daugiau nei 10 tūkst. prekių – asortimentas“, – pažymi N. Daukantienė.

Jame, anot N. Daukantienė, galima rasti visus šiuo metu populiariausius žaislus. Tarp jų ir šį sezoną itin paklausūs „Paw Patrol“ šunyčiai su specialiais aksesuarais ir automobiliu, pulteliu valdoma reptilija „Terra Sect“, itin lengvas ir dideliais ratais įvairias kliūtis įveikti galintis „Stunt Shot“ visureigis, didelis ir galingas, net 72 cm ilgio, radijo bangomis valdomas „Monster Jam“ visureigis ar interaktyvūs kovojantys robotukai „Ninja Bots“.

„Stunt Shot“ visureigis

„Tarp mergaičių šiuo metu itin populiarūs žaislai su išskirtinėmis pakuotėmis ar išpakavimu. Pavyzdžiui, jas itin žavi minkštieji „Rainbocorns“ žaisliukai plastikinėse kiaušinių formos pakuotėse. Šių žaislų išskirtinumas tas, kad niekada nežinai, koks būtent žaisliukas ir aksesuarai slepiasi kiaušinio viduje. Populiarumo viršūnėje išlieka ir kolekcinės „Hairdorables“ lėlės, o šį sezoną jų kolekciją papildė ir lėlės-vaikinai. Itin pageidaujamas ir „Barbie Reveal“ undinėlės rinkinys. Šią lėlę panardinus į šiltą vandenį, ji atsiskleidžia naujomis spalvomis“, – šio sezono populiariausius žaislus atskleidžia N. Daukantienė.

Rekomenduoja iki paskutinės minutės nelaukti

Anot N. Daukantienė, dovanoms tėveliai vis dažniau dairosi ir išmaniųjų žaislų, tokių kaip „Coco“ robotukas. Vaikai patys gali nesudėtingai užprogramuoti šio roboto judėjimo sekas ir tokiu būdu užmegzti pirmąją pažintį su programavimu. Be to, toks žaislas ugdo vaiko loginį mąstymą ir erdvės suvokimą bei orientaciją. Dėmesio susilaukia ir išmanusis robotas „Bubble“. Spaudant mygtukų kombinacijas arba naudojant programėlę telefone šį žaislą galimą užprogramuoti piešti.

Veronika Montvydienė su atžalomis

„Net ir pandemija negali pavogti Kalėdų, todėl dovanų mažieji po eglute, neabejojame, sulauks ir šiemet. Visgi raginame pirkėjus nelaukti paskutinių dienų prieš šventes, o dovanas įsigyti iš anksto. Ne paslaptis, kad itin paklausios dovanos neretai prieš šventes būna išperkamos, o šventinio piko metu išaugus elektroninės prekybos apimtims kurjerių tarnybos gali kiek ilgiau užtrukti pristatydamos prekes. Tiesa, internetu užsakytas prekes visuomet galima saugiai atsiimti ir mūsų parduotuvėse, kuriose laikomasi visų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų“, – pažymi N. Daukantienė.

Anot N. Daukantienė, dovanos yra išties svarbi didžiųjų metų švenčių dalis, o vaikams jos suteikia ypač daug džiaugsmo. Dėl to verta pasirūpinti, kad jiems jo netrūktų ir šiemet.

Užsakymo nr.: PT_85931375