Visapusiškam vaiko ugdymui – stovyklos

Kaip sako „American English School“ (AMES) vadovė Eglė Kesylienė, šiandien aktualu kalbėti ne tik apie vaiko intelektą, bet ir apie visapusišką, holistinį jo išsilavinimą. Pasak pašnekovės, ne vienerius metus dirbdama su vaikais, ji išsiaiškino, į ką tėvai turėtų atkreipti dėmesį, kad jų atžalos būtų ugdomos visapusiškai.

„Vėliau vaikas savo ateitį formuos ne vien intelekto pagrindu. Tad vaikui reikia nuosekliai, nuo mažų dienų kuo daugiau pabandyti, pačiupinėti, išgauti, padaryti, sudalyvauti ir panašiai. Todėl įvairūs būreliai ir veiklos gali būti labai skirtingi. Vėliau tai tikrai prisideda prie vaiko gebėjimų lavinimo“, – aiškina E. Kesylienė.

Vienas geriausių būdų, padedančių ugdyti vaiko intelektą, įvairius įgūdžius ir atskleisti talentą, yra įvairios edukacinės stovyklos. Tiesa, kaip teigia pašnekovė, nereikia perspausti ir skubėti – reikėtų palaukti, kol vaikas sulauks 9–10 metų amžiaus.

„Šio amžiaus vaikus patariame leisti į įvairias stovyklas: ir vienos dienos, ir su nakvyne, ir Lietuvoje, ir užsienyje. Ypatingai naudingos išvykos į kitas šalis, mat taip jis gaus galimybę lavinti ne tik savo įgūdžius, bet ir ugdyti savarankiškumą, bendravimą tarptautinėje aplinkoje, galų gale – užsienio kalbą. Tačiau išvykimui į užsienį vaikas turi būti pasiruošęs, tad rekomenduojame pradėti nuo dienos ar kelių savaičių trukmės stovyklų Lietuvoje“, – apie įvairias galimybes pasakoja ne vienerius metus su vaikų švietimu dirbanti moteris.

Norintys išmokti fizikos keliauja į laboratorijas

Eglė Kesylienė teigia, kad stovyklos tiek Lietuvoje, tiek svetur, per pastarąjį dešimtmetį smarkiai pasikeitė. Anksčiau tiek jie, organizatoriai, tiek tėvai manė, kad į stovyklas jų atžalos kelioms savaitėms keliauja tiesiog mokytis anglų kalbos. Vis tik, specialistė pastebi, kad šiandien stovyklose ugdoma kur kas daugiau vaikų įgūdžių.

„Nuvykę į užsienio stovyklas, vaikai turi sistemingas, nuoseklias pamokas įvairiomis temomis. Žinoma, lavinamas ir platesnis kultūrinis suvokimas, ugdoma tolerancija, mokėjimas priimti skirtingas nuomones, taip pat – išreikšti savąją, laisviau bendrauti ir panašiai. Įprasta, jog pirma dienos pusė būna skirta akademiniams dalykams, o po pietų jie gali pasirinkti, ką nori veikti: ar jodinėti, ar plaukioti, ar žaisti tenisą, o gal golfą“, – apie veiklų įvairovę kalba pašnekovė.

Ji priduria, kad įvairios stovyklos – puiki proga vaikams išbandyti tai, ko jie nedaro Lietuvoje. T. y. jeigu vaikas Lietuvoje lanko šokius, specialistė pataria stovykloje jam rinktis kitokią veiklą, išbandyti save ir taip atrasti naujų dalykų ar pomėgių.

E. Kesylienė sako, kad į stovyklas dėmesį ypač turėtų atkreipti tėvai, norintys, jog jų atžalos į mokslą pažvelgtų kitaip.

„Vaikai turi galimybę stovyklose ne tik pasimokyti matematikos, chemijos, fizikos, bet ir atrasti džiaugsmą susipažindami su šiomis disciplinomis. Stovyklose šie dalykai labai įdomiai dėstomi – vaikai lankosi įvairiose laboratorijose, gamyklose. Arba, pavyzdžiui, jeigu vaikai svajoja studijuoti teisę, tai keliauja į teismus ir stebi tikrus procesus“, – apie edukacines galimybes stovyklose pasakoja pašnekovė.

Jos teigimu, visa veikla stovyklose – integruota. Tai reiškia, kad rytinės pamokų temos dažniausiai būna susijusios su popietinėmis.

„Jeigu, tarkim, stovykloje vystoma tema „aplink pasaulį per 80 dienų“, tai vaikas ir bus visapusiškai tą pasaulį „apkeliavęs“ – susipažinęs su literatūra, atlikęs kūrybinius darbus, viskas bus labai vientisa ir susiję. Tad vaikas, išvažiuodamas iš stovyklos, apie joje dėstytus konkrečius dalykus bus susidaręs aiškų, gražų paveikslą“, – sako moteris.

Stovyklose išmokti dalykai lieka visam gyvenimui

Eglės Kesylienės teigimu, vaiko požiūrio platumą galima lavinti tik tarpkultūrinėje aplinkoje, mat viską perskaitęs vadovėliuose visus dalykus jis žinos tik teoriškai. O bendraudamas su vaikais iš kitų šalių ar net žemynų, jis viską pritaikys praktikoje.

„Vienas vaikinas, dabar jau studentas, pasakojo prisiminimus iš stovyklos, kurioje laiką leido būdamas vaikas. Jis sakė: „Viename kambaryje gyvenau su vienu kinu berniuku. Jis kiekvieną rytą atsikėlęs taip džiaugdavosi, kad gali kvėpuoti grynu oru, mat jo Šanchajuje tiesiog nėra“. Nors stovykloje buvo dar vaikystėje, viską prisimena iki dabar, mat su kito žmogaus pasauliu susipažino pats ir suvokė, jog visi gyvename skirtingais dalykais“, – priduria specialistė.

Investicija į vaiko ateitį

Vis dėlto, „AMES“ vadovė pripažįsta, kad įvairios stovyklos – nepigus malonumas ir gana nemaža finansinė našta tėvams.

„Priklausomai nuo stovyklos trukmės ir vietos – Lietuvoje ar užsienyje, kaina gali svyruoti nuo 200 iki 1000 eurų ar net daugiau. Stovyklose vaikai yra prižiūrimi 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, įskaičiuotas maitinimas, apgyvendinimas, iš ko ir susideda neretai nemaža kaina“, – apie reikalingas sumas, norint išleisti vaiką į stovyklą, kalba Eglė Kesylienė.

Vis tik, ji priduria, kad visa tai – gera investicija į vaiko ugdymą ir ateitį.

„Vienas finansininkas yra pasakęs labai gerų minčių. Jeigu vaikui, kuris uždirba minimalią arba vidutinę algą, tėvai įteiks pinigų sumą pradiniam paskolos įnašui tam, kad jis nusipirktų būstą, tas paskolos mokėjimas jam gali tapti labai sunkia našta. Tačiau jeigu tėvai skirs pinigų vaiko ugdymui, mokslams, tai kurį laiką bus finansinė našta jiems. Vis tik, tas išsilavinimas, įgytos kompetencijos vaikui leis uždirbti normalų, gerą ar net labai gerą atlyginimą, kuris užtikrins vaiko finansinį stabilumą 40–50 metų į priekį. Juk mokslai niekada nėra šiai dienai – viskas, ką mokaisi dabar ar mokeisi anksčiau, yra ateičiai“, – sako specialistė E. Kesylienė.

„Mokilizingas“ komercijos vadovas Vaidotas Rimeikis sako, kad yra kelios finansavimo galimybės, kurios gali padėti tėvams savo atžalas išleisti į įvairias edukacines stovyklas ar įgyvendinti kitus jų norus tobulėti.

„Turime partnerių, kurie leidžia už vaikų stovyklas atsiskaityti dalimis – t. y. pirkti išsimokėtinai. Tad norėdami vaikus išleisti į stovyklą Lietuvoje ar užsienyje, kad pasisemtų gerų įspūdžių, žinių, išmoktų kalbos, tolerancijos ir pažintų kitas kultūras, tėvai nebūtinai turi mokėti visą sumą iš karto“, – aiškina pašnekovas.

Jis priduria, kad kai kurios įmonės neteikia išsimokėjimo paslaugos. Tačiau, pasak V. Rimeikio, tai – ne problema, mat didesniems pirkiniams įsigyti suteikiama vartojimo paskola, kuri taip pat leidžia už vaikų stovyklą ar kitą edukacinę veiklą atsiskaityti dalimis.

„Visgi, prieš perkant paslaugą ar prekę išsimokėtinai ar norint pasiimti paskolą, labai svarbu įsivertinti, ar mėnesinė įmoka – racionali. Tai reiškia, kad turite atsižvelgti į savo pajamas, kad mėnesinė mokėtina suma netaptų jums našta. Todėl visada būtina pasikonsultuoti su specialistais ir taip priimti geriausią sprendimą“, – perspėja „Mokilizingas“ komercijos vadovas Vaidotas Rimeikis.

Užsakymo nr.: PT_83117269