Jau dabar 3D vaizdo holografinės technologijos, taikytinos ganėtinai plačiai, turint omenyje tai, kad jų atsiradimas dar ganėtinai jaunas. Trijų dimensijų atvaizdai naudojami mene, pramogų pasaulyje, medicinoje, gamybos procesuose ir versle. Šios technologijos populiarumas ir paklausa didėja, nes ji veikia, kaip ateities komunikacijos priemonė ar jos dėka rodomi vaizdai perkelia mus į dar neregėtą magišką pasaulį, o be to hologramų pagalba taip pat galima atrasti būdų, kaip padėti pavyzdžiui gyvūnams, pastaruoju metu aktyviai gvildenant idėjas, kad 3D vaizdo holografinės technologijos turėtų pakeisti cirke pasirodančius gyvūnus. O juk šios technologijos startas ir prasidėjo atliekant mokslinius tyrimus ir 3D sukurtus vaizdus naudojant daugiau pramogai nei praktiškam pritaikymui.

Nuo pramogos iki komunikacijos

Tačiau dabar kai kurių technologijų tobulėjimas nebeįsivaizduojamas be holografinių technologijų, pavyzdžiui, televizoriai ar telefonai. Jau dabar mokslininkai dirba, kad per kelerius metus būtų pristatomas holografinis televizorius. Jau galima girdėti apie telefonus palaikančius holografinio skambučio galimybę, kai skambučio metu yra perpiešiamas jūsų ir pokalbio oponento 3D vaizdas, tame tarpe ir jus ir pašnekovą supanti aplinka.

Holograma

Du lietuvių inžinieriai sukūrė inovatyvų bei unikalų technologinį sprendimą meno muziejams, kuris sulaukė išskirtinio pasaulio inovatorių dėmesio. Suderinę meną ir technologijas, išgrynino idėją, kaip skaidraus paveikslo rėmą sujungus su aktyvaus stiklo technologija galima atkurti meno kūrinį ir paversti jį „gyvu“. 3D projekcijos idėja lietuvių kūrėjams kilo tada, kai pamatė, jog muziejuose praktiškai nėra naudojamos technologijos pritaikant audiovizualinius sprendimus, o juk tokiu būdu galima pritraukti vis daugiau klientų moderniai bei interaktyviai pateikiant turimus eksponatus. Kūrėjų produkcija jau yra eksportuojama tiek į Europos Sąjungos šalis, tiek į Jungtines Amerikos Valstijas.

Anot specialistų, nors 3D judančios projekcijos yra sukurtos naudojantis ankstesnėmis, panašiomis 3D projekcijų sistemomis, ši technologija vis dar yra ankstyvoje kūrimo stadijoje. Pavyzdžiui, norint sukurti realesnius vaizdus, reikia surasti sprendimą, kuris leistų sukurtiems atvaizdams judėti greičiau. Kol kas judančių atvaizdų projekcijas galime matyti riboto dydžio.

Holograma

Trimačio vaizdo perspektyvos Lietuvoje

Holografijos rūšių yra įvairių, pati idėja iškelta dar 1947 metais, 1960 metais, kai buvo išrastas lazeris, gavo antrąjį kvėpavimą. Nuo tada hologramos smarkiai patobulėjo, o Lietuvoje produktus vystomus šiuo pagrindu gamina net kelios įmonės. Šios srities mokslininkai nepailsdami dirba, kad mūsų gyvenimas šio lazerio sukuriama pagalba būtų dar įdomesnis ir naudingesnis, todėl 3D vaizdo holografinių technologijų produkcija pasaulinėje rinkoje stebėtinai greitai auga, o kūrėjai graibstomi.

Apie hologramų progresą atskleidžia Dr. Ramūnas Bakanas lazerių, erdvinės spaudos įrangą bei skaitmenines hologramas gaminančios įmonės įkūrėjas teigdamas, jog šiomis dienomis hologramos yra tobulinamos, jas hibridizuojant, skaitmeninant, nes kažkada buvo sukurtos tik analoginės hologramos, t.y. reikalingas statinis, realus vaizdas, o dabar šiuolaikinėse hologramose, kurias gaminame, realaus vaizdo praktiškai nebereikia. Sukurta technologija, kuriai užtenka skaitmeninio failo arba sekos failų iš kurių yra padaromos skaitmeninės hologramos, judančios, spalvotos, turinčios animacijos, visokių efektų galimybių. Holografija mums atkuria daugiamatį vaizdą, kuris sąveikaudamas su lazerio šviesa perduoda tam tikrą informaciją ir ta technologija sparčiai tobulinama. Lietuvių inovatoriai sukūrė unikalų produktą – vieno išilginio režimo impulsinį lazerį, kurio ilgis didesnis nei 3 metrai.

Prognozuojama, kad joms ištobulėjus bei nukritus kainai, tapus labiau prieinamiesiems, jos gali tapti plataus vartojimo produktu, ypač pramogų pasaulyje ar kompiuteriniuose žaidimuose. Taip pat šios technologijos gali būti naudojamos apmokyti kariams, pasitelkiant 3D technologijas simuliuoti kovos scenas.

Holograma

Turi idėją, bet trūksta investicijų?

Galbūt ir jūs turite 3D vaizdo holografinėmis technologijomis paremtų idėjų, kurių dar nedrįstate įgyvendinti? Arba bandote įgyvendinti, bet užstrigote pusiaukelėje? Kviečiame inovatyvius produktus ar paslaugas kuriančius inovatorius dalyvauti šiose Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros programose ir priemonėse investicijoms gauti:

• Inočekiai

Skirta: privatiesiems juridiniams asmenims, pradedantiems ar jau vykdantiems inovacinę veiklą. Inovacinio čekio dydis priklauso nuo vykdomos veiklos ir gali siekti iki 76 tūkst. Eur.

• Inostartas

Skirta: smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams, veikiantiems ne ilgiau kaip 36 mėnesius. Projekto dydis priklauso nuo vykdomos veiklos ir gali siekti iki 46 tūkst. Eur.

• Inopatentas

Skirta: juridiniams asmenims, siekiantiems apsaugoti intelektinės nuosavybės teises tarptautiniu mastu.

Tinkamos išlaidos – oficialūs mokesčiai, patentinių patikėtinių paslaugos. Didžiausia MITA skiriamų investicijų suma vienam išradimui ar dizainui – 30 tūkst. Eur.

• Partnerių paieškos vizitai

Skirta: įmonėms, ieškančioms partnerių užsienio šalyse.

Finansuojamas dalyvavimas įvairiuose renginiuose ir susitikimuose užsienyje, apmokant kelionės, gyvenamojo ploto nuomos, renginio dalyvio mokesčio išlaidas.

Vizitų tikslas – rasti partnerių dalyvauti tarptautinėse programose („Horizontas 2020“, „Eurostars-2“, „Eureka“, ir kt.) bei pritraukti investicijų verslo plėtrai.

Straipsnių ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

Užsakymo nr.: PT_81599619