Šiandien mobiliosios programėlės naudojamos daugelyje sričių, tiek kasdienėje veikloje, tiek darbo aplinkoje, todėl vis labiau pasineriama ne tik į mobiliųjų aplikacijų vartojimą, bet ir jų kūrimą. Daugiau nei prieš penketą metų, mobiliosios aplikacijos (programėlės) buvo skirtos pramogai, dabar jos yra vienas pagrindinių įrankių didinančių verslo našumą. Mobiliosios programėlės tampa būtinu (angl. „must have“) įrankiu norint pasiekti daugiau potencialių vartotojų. Vis labiau suprantama, kad mobiliųjų aplikacijų kūrimas tampa vertinga ir didelį pelną nešančia investicija.

MITA nuotr.

Lietuvos inovatoriai savo produktais atkreipia pasaulio dėmesį

Šiandien, steigiamos įvairios finansavimo priemonės, kuriomis Lietuvos kūrėjams siekiama sukurti palankų klimatą: kurti, vystyti, pristatyti ir apsaugoti idėjas, kurios garsintų Lietuvos vardą tarptautiniu mastu. Štai lietuvių inovatorių sukurta šunų dresūros mobilioji aplikacija, kurios pagalba vartotojai gali savo augintinius dresuoti namuose, sukurta net 11 pasaulio kalbų bei jau yra pasiekusi daugiau nei 1 mln. parsisiuntimų. Pamokų ciklas prasideda nuo paprasčiausių užduočių, vėliau jas įveikus užduotys sunkėja. Norint pereiti į sunkesnį lygį reikia programėlės kūrėjų patvirtinimo, kuris gaunamas peržiūrėjus augintinio atliekamo triuko vaizdo įrašą. Kaip teigia aplikacijos bendraįkūrėja, veterinarijos gydytoja Rasa Gentvil

aitė-Žemienė, ši programėlė iš tiesų yra pritaikyta visiems šunims, nepriklausomai nuo veislės ir pabrėžčiau, jog bet kokio amžiaus, nes egzistuoja senas mitas, jog seno šuns naujų triukų neišmokysi, bet tai iš tikrųjų yra ne tiesa, nes šuniui reikia ne tik tais fizinės veiklos, jam labai svarbu ir ta stimuliacinė protinė ir jeigu jos šuo negauna tai dažniausiai pradeda vystytis elgsenos sutrikimai, todėl svarbu skatinti, treniruoti visus ir tikrai vyresnio amžiaus šunis. Lietuvių inovatoriai nežada apsiriboti vien tik programėle ir jau yra numatę plėtrą, kuriant socialinį tinklą skirtą šunų augintojams.

MITA nuotr.

Atsižvelgiant į mobiliųjų programėlių pritaikymo galimybes ir jų išaugusį populiarumą tiek kasdienėje, tiek darbo aplinkoje, šis sektorius tampa puikia niša realizuoti savo idėjas bei pradėti vystyti jauną verslą.

Dar vieni lietuvių inovatoriai „De Futuro“ sukūrę sėkmingą mobiliąją aplikaciją, skirtą stebėti ir valdyti savo fizinę būklę sportuojant. Mobilioji aplikacija skirta žmonėms nusprendusiems pradėti sportuoti bei sporto mėgėjams, kurie neturi pakankamai žinių apie savo fizinį pasirengimą, sporto treniruočių intensyvumą, krūvio paskirstymą. Pasitelkiant mokslo ir verslo bendradarbiavimą, tikimąsi didinti žmonių fizinį aktyvumą, nes Lietuvoje visiškai nesportuoja ir nesimankština net apie 44% gyventojų, todėl lietuvių inovatoriai bendradarbiaudami su mokslu, partneriais pasirinkę Lietuvos sporto universitetą, išnagrinėjo jau esančias spragas ir sukūrė pridėtinę vertę turinčią aplikaciją.
Juk įprastai fizinę būklę įsivertinti ir fizinio aktyvumo konsultacijas galima gauti medicinos ir (ar) sporto įstaigose. Naudojantis inovatyvia programėle vartotojai gali greičiau ir paprasčiau gauti informaciją, o svarbiausia saugiai ir efektyviai siekti savo sporto tikslų. Taip pat fizinio aktyvumo kiekį kiekvienas gali koreguoti pagal savo individualius norus ir galimybes.

MITA nuotr.

Turi idėja, bet trūksta investicijų?

Galbūt ir jūs norite sukurti arba jau kuriate mobiliąją aplikaciją? Kviečiame inovatyvius produktus ar paslaugas kuriančius inovatorius dalyvauti šiose Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros programose ir priemonėse investicijoms gauti:

• Inočekiai

Skirta: privatiesiems juridiniams asmenims, pradedantiems ar jau vykdantiems inovacinę veiklą. Inovacinio čekio dydis priklauso nuo vykdomos veiklos ir gali siekti iki 76 tūkst. Eur.

• Inostartas

Skirta: smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams, veikiantiems ne ilgiau kaip 36 mėnesius. Projekto dydis priklauso nuo vykdomos veiklos ir gali siekti iki 46 tūkst. Eur.

• Inopatentas

Skirta: juridiniams asmenims, siekiantiems apsaugoti intelektinės nuosavybės teises tarptautiniu mastu.

Tinkamos išlaidos – oficialūs mokesčiai, patentinių patikėtinių paslaugos. Didžiausia MITA skiriamų investicijų suma vienam išradimui ar dizainui – 30 tūkst. Eur.

• Partnerių paieškos vizitai

Skirta: įmonėms, ieškančioms partnerių užsienio šalyse.

Finansuojamas dalyvavimas įvairiuose renginiuose ir susitikimuose užsienyje, apmokant kelionės, gyvenamojo ploto nuomos, renginio dalyvio mokesčio išlaidas.

Vizitų tikslas – rasti partnerių dalyvauti tarptautinėse programose („Horizontas 2020“, „Eurostars-2“, „Eureka“, ir kt.) bei pritraukti investicijų verslo plėtrai.

Straipsnių ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).


Užsakymo nr.: PT_81585939