Sėkmės istorija: sukūrė išmanų veidrodį

Stokojančios drąsos, noro ar žinių gali pasinaudoti merginoms ir moterims skirta „Women Go Tech“ mentorystės ir konsultacijų programa. „Nors pavadinimas orientuotas į moteris, tačiau neskirstome, kurie technologijų pasaulyje pranašesni – vyrai ar moterys. Tiesiog šiuo metu dirbame su moterimis, nes jų technologijų srityje yra mažiau nei vyrų. Pažvelkime į statistinius duomenis – paskaičiuota, jog iki 2020 metų reikės įdarbinti daugiau nei 12000 informacinių technologijų (IT) specialistų. Lietuvos mastu šis skaičius milžiniškas“, - sako programos vadovė Diana Česonytė.

Jog ši programa reikalinga irgi iliustruoja skaičiai. Iš viso programa turėjo jau tris sezonus pirmajame buvo sulaukta 251 paraiška, iš jų buvo atrinktos 45 merginos, šiemet buvau gauta daugiau nei 800 paraiškų, iš kurių buvo atrinktos – 135.

Taip pat programos reikalingumą rodo moterų sėkmės istorijos. Štai programoje dalyvavusi Karolina Gailė sukūrė išmanų veidrodį. Tiesa, pokyčių moteris ėmėsi dar prieš dalyvaudama programoje. Kurį laiką moters galvoje sukosi nuosavo verslo idėjos. Aiškesnį pavidalą jos įgavo K. Gailei susipažinus su programuotoju dirbusiu vyru. Poros galvose gimė išmanių veidrodžių idėja. Nieko bendro iki tol neturėjusi su technologijomis moteris entuziastingai ėmėsi išmanių veidrodžių idėjos. Buvo sukurtas prototipas, t.y. veidrodis, su interaktyviu lauku, kuriame žmogus gali skaityti naujienas, žiūrėti reklaminius vaizdo įrašus ar orų prognozes. Vėliau buvo sukurta dar viena veidrodžių funkcija – imta kurti fotografuojančius veidrodžius.

Išmanusis veidrodis

Sukūrusi prototipą K. Gailė suprato, jog jai trūksta žinių, ryšių bei bendraminčių rato, tad ji nusprendė užpildyti programos anketą, į kurią sėkmingai pateko.

Visos programos metus K. Gailė skleisti žinią apie savo produktą: - „Jeigu pačioje pradžioje buvo šiek tiek nejauku, dabar jau nebebijau prieiti prie žmonių, jų klausti, prašyti pagalbos“.

„Šiandien išmanūs veidrodžiai kabo sporto klubuose, įvairiose renginių vietose, prekybos centruose, baruose “, - džiaugiasi pašnekovė.

Kalbant apie moteris technologijų versle K. Gailė visiškai nesureikšmina lyties: - „Tiek vyrai, tiek moterys gali domėtis technologijomis ir kurti mums dar nematytus inovatyvius daiktus. Tereikia noro ir užsispyrimo“.

Inovacijos – aktyviam gyvenimo būdui

Dar viena moteris nepabūgusi „nerti“ į technologijų pasaulį – Vlada Musvydaitė: - „Daugelis mane pažįsta kaip sportininkę ar žurnalistę, tačiau dabar tapau ir technologijų kūrėja“.

Vlada Musvydaitė

Moteris sukūrė inovatyvią mobiliąją programėlę, kuri skaičiuoja žingsnius bei siūlo papildomus funkcionalumus: žingsnių piniginę, pažintines trasas bei žingsnių iššūkius įmonėms. Žingsnių piniginė skirta sukauptus žingsnius išsikeisti į nuolaidas, programėlėje sugeneruojamas unikalus kodas kurį galima panaudoti nuolaidai aktyvuoti. Pažintinės trasos leidžia įdomiai praleisti laisvalaikį ir pažinti Lietuvą žingsniuojant. „Programėlės naudotojai kartu sudėjus jau apėjo Žemės rutulį 46 kartus arba šešis kartus nukeliavo iki Mėnulio“, - džiaugiasi V. Musvydaitė.

Vlados Musvydaitės „#walk15“

Kitas moters sukurtas išradimas - unikali motyvacinė knyga-užrašinė, kurioje naudojantis mobilia programėle galima skenuoti AR garso kodus ir klausytis garsinių motyvacijų. Ši knyga-užrašinė yra skirta metams, nes joje yra 52 motyvacijos - po vieną motyvaciją savaitei. Jas klausydami ar skaitydami vartotojai gali sužinoti naujų faktų apie sveikatingumą ir sėkmingą gyvenimo būdą.

Inovacijos kūrėjai svarbu ugdyti žmonių sąmoningumą aktyvaus laisvalaikio ir sporto tema. Vienas iš būdų sudominti žmones – technologinius sprendimus sujungti su fizine veikla.

Turi idėja, bet trūksta investicijų?

Galbūt ir jūs turite idėjų, kurių dar nedrįstate įgyvendinti? Kviečiame inovatyvius produktus ar paslaugas kuriančius inovatorius dalyvauti šiose Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) programose ir priemonėse investicijoms gauti:

• Inočekiai

Skirta: privatiesiems juridiniams asmenims, pradedantiems ar jau vykdantiems inovacinę veiklą. Inovacinio čekio dydis priklauso nuo vykdomos veiklos ir gali siekti iki 76 tūkst. Eur.

• Inostartas

Skirta: smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams, veikiantiems ne ilgiau kaip 36 mėnesius. Projekto dydis priklauso nuo vykdomos veiklos ir gali siekti iki 46 tūkst. Eur.

• Inopatentas

Skirta: juridiniams asmenims, siekiantiems apsaugoti intelektinės nuosavybės teises tarptautiniu mastu.

Tinkamos išlaidos – oficialūs mokesčiai, patentinių patikėtinių paslaugos. Didžiausia MITA skiriamų investicijų suma vienam išradimui ar dizainui – 30 tūkst. Eur.

• Partnerių paieškos vizitai

Skirta: įmonėms, ieškančioms partnerių užsienio šalyse.

Finansuojamas dalyvavimas įvairiuose renginiuose ir susitikimuose užsienyje, apmokant kelionės, gyvenamojo ploto nuomos, renginio dalyvio mokesčio išlaidas.

Vizitų tikslas – rasti partnerių dalyvauti tarptautinėse programose („Horizontas 2020“, „Eurostars-2“, „Eureka“, ir kt.) bei pritraukti investicijų verslo plėtrai.

Straipsnių ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

Užsakymo nr.: PT_81439919