Siekė sukurti originalų produktą

Pasakodama apie išskirtinio dizaino pakabinamų krėslų gamybos pradžią, MB „Kybo“ savininkė Raimonda Kvaraciejūtė sako, jog savo veiklą pradėjo prieš penkerius metus. Pašnekovė teigia, kad siuvimas ją lydi visą gyvenimą. Ilgą laiką dirbdama drabužių siuvimo srityje, R. Kvaraciejūtė suprato, kad šis darbas ėmė nebeteikti džiaugsmo. Todėl būdama motinystės atostogose nusprendė išbandyti save naujoje veikloje ir ėmė vystyti savo verslą.

Virginijos Bareikytės nuotr.

Pradėjusi nuo hamakų siuvimo, paprašyta draugų sugalvoti ir pagaminti originalų baldą jų namams, pašnekovė pradėjo aktyviau domėtis panašaus funkcionalumo krėslais. „Išbandyti panašūs baldai ar hamakai man pasirodė ne itin patogūs, be to, nenorėjau kopijuoti jau esamų idėjų. Tuomet ir sugalvojau sukurti apvalius pakabinamus krėslus.

Virginijos Bareikytės nuotr.

Vėliau susipažinau su žmonėmis, kurie parūpino sudėtingai gaunamų priemonių krėslų pagrindui konstruoti. Gamindama šiuos baldus kai kurias idėjas, pavyzdžiui, šonines kišenėles daiktams įsidėti, pritaikiau iš anksčiau siūtų hamakų. Idėją tobulinau atsižvelgdama į žmonių prašymus bei pastebėjimus. Todėl pirmieji gaminiai labai skiriasi nuo dabartinių“, – sako idėjos autorė.

Virginijos Bareikytės nuotr.

Susidūrė su naujomis užduotimis

Kalbėdama apie iššūkius su kuriais susidūrė pradėjusi kurti krėslus, R. Kvaraciejūtė teigia, kad nesitikėjo, jog bus taip nelengva naujai sukurtą produktą pristatyti bei paskatinti savo idėja tikėti ir kitus. „Tuo metu iššūkis buvo visa tai, kas nebuvo siuvimas. Buvo sunku surasti klientus, kas galėtų pardavinėti krėslus, pasirūpinti interneto svetainės kūrimu, dokumentų tvarkymu. Nebuvo lengva gauti ir priemonių, reikalingų krėslų tobulinimui. Kai kurių dalykų ieškojau netgi metus. Iki šiol kiekvieną dieną išmokstu vis kažko naujo“, – teigia krėslų kūrėja.

Virginijos Bareikytės nuotr.

Kadangi vystant verslą atsirado daugiau veiklų nei tik produktų gamyba, pašnekovė nusprendė pasitelkti pagalbą. Dabar gaminti krėslus jai padeda dar vienas siuvėjas, kuriam surasti taip pat prireikė nemažai pastangų, bei šeimos nariai.

Virginijos Bareikytės nuotr.

Pagamintus krėslus MB „Kybo“ parduoda klientams Lietuvoje ir užsienyje. R. Kvaraciejūtė pasakoja, kad Lietuvoje jos idėja gana nauja. „Mano gaminami pakabinami krėslai skirti ne lauko, o namų vidaus erdvėms. Žmonėms dar reikia susivokti, kad suptis galima ne tik lauke ir kad tai viduje galima daryti ištisus metus. Šiuose balduose laiką galima leisti ir ramiai, ir smagiai, pavyzdžiui, skaitant ar žaidžiant. Krėslai išsiskiria patogumu, paprasta priežiūra, tinka mėgstantiems atviras erdves, be to yra graži interjero detalė.“

Virginijos Bareikytės nuotr.

Originalius krėslus įsigiję klientai negaili gerų atsiliepimų ir būna nustebinti teikiamo malonumo ir gaminio kokybės. Pašnekovė sako, kad dažnai žmonės pirkti krėslo ateina su išankstiniais nusistatymais, tačiau išbandę MB „Kybo“ produktus nuomonę pakeičia.

Virginijos Bareikytės nuotr.

Gauta parama užtikrino idėjos apsaugą

R. Kvaraciejūtė pasakoja, kad produktų plagijavimo problema aktuali visame pasaulyje. Todėl pradėjusi krėslų gamybą MB „Kybo“ savininkė pasirūpino užregistruoti gaminius Lietuvos Respublikos valstybiniame patentų biure. Vėliau, bendraudama su kitais kūrėjais ji sužinojo ir apie Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) teikiamą priemonę „Inopatentas“, skirtą apsaugoti intelektinę nuosavybę tarptautiniu mastu bei skatinti vykdyti mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas.

Virginijos Bareikytės nuotr.

„Tarptautinis patentas man svarbus dėl noro apsaugoti savo produktą plečiant veiklą į užsienio rinkas, dalyvaujant įvairiose tarptautinėse parodose. Pasinaudoti šia priemone paskatino ir padidėjusi naujų krėslų modelių pasiūla. Tuo metu galvojau, kad šios paramos teikimo laikas jau seniai baigėsi. Tačiau drauge su advokatais ir MITA pavyko viską sutvarkyti. Juk vienas lauke ne karys“, – sako pašnekovė.

Virginijos Bareikytės nuotr.

Kitus veiklą pradedančius verslus R. Kvaraciejūtė ragina nebijoti rizikuoti ir įgyvendinti savo idėją. „Vystydamas savo veiklą nežinai, kaip pasiseks. Todėl svarbu suprasti, kad kiekvieną dieną reikės mokytis naujų dalykų, domėtis, daug ir kantriai dirbti bei nesitikėti, kad viskas greitai atsipirks. Reikia tikėti savo idėja, žinoti ką nori padaryti. Pradedant veiklą taip pat labai naudinga gauti paramą ar konsultacijas ir nebijoti klausti bei kreiptis pagalbos“, – mintimis dalijasi MB „Kybo“ savininkė.

Virginijos Bareikytės nuotr.

Pašnekovei pritaria ir MITA vadovė Birutė Bukauskaitė: „Išskirtinių inovatyvių produktų ir paslaugų kūrėjams, pradedantiems ar plečiantiems savo veiklą, ypač svarbu palaikymas ir finansinė bei konsultacinė pagalba. Savo veikla MITA atveria kelią ne tik mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) idėjų vystymui, bet ir suteikia galimybę jas paversti sėkmingais verslais, kurių pasiekimai peržengia šalies ribas.“

Virginijos Bareikytės nuotr.

Užsakymo nr.: PT_88783455