Kuria vabzdžių auginimo algoritmą

Pasakodamas apie idėją sukurti naminių svirplių auginimui skirtą technologiją bei ją skaitmenizuoti, vienas iš MB „Entogama“ įkūrėjų Ridmantas Zelionka teigia, kad apie vabzdžius kaip ūkinius gyvūnus ir jų auginimą maistui pirmą kartą sužinojo 2019 m. Pasak pašnekovo, tuomet ir prasidėjo pasiruošimo auginti vabzdžius darbai bei tam reikalingos informacijos rinkimas. Tiesa, vos tik pradėję veiklą, inovatyvios idėjos autoriai suprato, kad jos įgyvendinimui reikalinga informacija ribota. Su šia problema jie susiduria ir šiandien.

MB „Entogama“ tikslas – bendradarbiaujant su entomologais, konstruktoriais, projektuotojais, informacinių technologijų inžinieriais ir dizaineriais rasti komerciškai pelningą būdą auginti vabzdžius mažos apimties fermose. Nuo šio siekio įgyvendinimo neatsiejamas ir poreikis rinkti duomenis apie atliekamas operacijas bei ieškoti būdų, kaip jas efektyvinti.

„Kuriame vabzdžių auginimo algoritmą bei jo įgyvendinimui reikalingus įrankių prototipus. Taip pat testuojame vabzdžių auginimo procesus, logiką, įrankius ir juos modifikuojame, kad galėtume optimizuoti savo veiklą. Tuo tarpu atliekamas naminių svirplių auginimo technologijos skaitmenizavimas yra pagalbinė priemonė, svarbi duomenų rinkimui, rezultatų stebėsenai bei kontrolei“, – teigia R. Zelionka.

 Ridmantas Zelionka

Naujos panaudojimo galimybės

Vienas iš idėjos autorių R. Zelionka tiki, kad jų siūlomas sprendimas gali būti geriausias vabzdžių auginimo metodas, skirtas komerciniam naminių svirplių auginimui mažose firmose. Vystoma technologija turėtų padėti ne tik optimizuoti darbo efektyvumą ir kaštus, bet ir sumažinti kylančius rizikos veiksnius.

Pasakodamas, kaip praktiškai yra panaudojami užauginti naminiai svirpliai, pašnekovas teigia, kad šie vabzdžiai gali būti vartojami kaip žmonių maistais ar kaip vienas iš maisto ingredientų. Jei anksčiau svirpliai buvo pasitelkiami kaip augintinių maistas, jaukas žuvims ar pašarinė žaliava, tai dabar vabzdžių panaudojimas maistui yra reglamentuojamas teisės aktais.

Vystydama savo idėją MB „Entogama“ bendradarbiauja su įvairių sričių specialistais. Projektą tęsti komanda planuoja komercializuodama naminių svirplių auginimo metodiką ir su ja susijusius įrankius. Tokiu būdu siekiama pasiūlyti komerciškai naudingą sprendimą norintiems dalyvauti besikuriančiame vabzdžių auginimo sektoriuje.

R. Zelionka teigia, kad siekdama išplėsti savo veiklą, įmonė taip pat dirba ne tik su šia vabzdžių rūšimi. „Rengiame projektą industrinės gamyklos statybai Lietuvoje. Šiuo metu analizuojame ir vertiname regiono sąlygas šios idėjos įgyvendinimui. Gilinamės į aplinkybes, nuo kurių priklauso visas projektinis ir technologinis sprendimas bei jo biudžetas“, – pasakoja pašnekovas.

Parama leidžia patikrinti idėjas

Įgyvendindami savo idėją, MB „Entogama“ pasinaudojo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojama priemone „Inostartas“. Ši priemonė skirta skatinti naujų, inovatyvių įmonių savarankiškumą vykdant mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbus. „Inostarto“ pagalba smulkiojo ar vidutinio verslo subjektai gali gauti paramą idėjos, produkto vystymui ar tyrėjų ir mokslininkų įdarbinimui.

MITA vadovė Birutė Bukauskaitė teigia, kad veiklos pradžioje startuoliams teikiama parama sudaro sąlygas sėkmingam idėjos vystymui ir praktiniam jos įgyvendinimui. „Tam, kad naujas ir pažangus sumanymas virstų sėkmingu produktu, kartais tereikia tikslingos paramos ir padrąsinimo. Visa tai sudaro sąlygas kūrėjams ne tik atlikti reikalingus bandymus, pagaminti pirmuosius produktų prototipus, bet ir pasidalinti gautais rezultatais su bendraminčiais, kurie gali padėti drauge ieškoti atsakymų į kylančius teorinius bei praktinius klausimus“, – sako MITA vadovė.

Su šiuo požiūriu sutinka ir vienas iš MB „Entogama“ įkūrėjų R. Zelionka, kurio teigimu, tokios priemonės kaip „Inostartas“, motyvuoja imtis inovatyvių veiklų bei suteikia galimybę drąsiau eksperimentuoti ir sumažinti kylančias rizikas. Pasak jo, „Inostartas“ yra puiki priemonė patikrinti įgyvendinamas idėjas. Todėl kitus pradedančiuosius startuolius pašnekovas ragina neabejoti savo projektu. „Bijantiems lengviau patarti nei abejojantiems – jeigu nebijosi, negalėsi būti drąsus. Mūsų projektas mums yra kelionė ir nuotykis“, – sako R. Zelionka.

 Nuotrauka is European Federation of Animal Science (EAAP) Annual meeting 2021

Naminių svirplių auginimo technologijos kūrėjas pažymi, kad plėtojama veikla jam ir jo komandai tapo tarsi tramplinu į tarptautinę bendruomenę, kuri įgyvendina panašaus pobūdžio projektus Vakarų Europoje. „Besidalindami žiniomis susipažinome su įtakingomis tarptautinėmis organizacijomis, kurios vysto vabzdžių auginimo sektorių, kuria pamatus jo industrializacijai. Tapome šių organizacijų draugais ir nariais. Taip pat sužinojome apie naujausias tendencijas, kaip ir kokias problemas sprendžia vabzdžių auginimo sektorius, bei kokia jo įtaka žiedinės ekonomikos kontekste“, – dėsto pašnekovas.

Mokslo ir verslo bendradarbiavimą skatina Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Šiuo metu MITA vykdo komunikacijos kampaniją „Inovacijų Lietuva: ar žinai, ką kuriame?“, kuri finansuojama ES struktūrinių ir investicinių fondų lėšomis. Daugiau informacijos www.mita.lrv.lt.

Užsakymo nr.: PT_88736937