Sprendžia aktualią problemą

Valiutų svyravimai ir nestabilumas besivystančiose rinkose yra didelė problema. Tarptautiniai investuotojai sunkiai kovoja su šia rizika, dažnu atveju dėl šios priežasties netgi atsisako projektų. Todėl MB „CorpHedge“ įkūrėjas Dainius Šilkaitis sako, kad šie sunkumai, su kuriais susiduria investicijų valdytojai, rizikos kapitalo fondai ir instituciniai investuotojai, vykdantys projektus besivystančiose šalyse, paskatino idėją sukurti besivystančių rinkų valiutinės rizikos valdymo platformą

„Baimė dėl nestabilumo ir brangūs rizikų valdymo sprendimai dažnu atveju atgraso investuotojus nuo investicijų. Tai lemia, kad kapitalas, kuris galėjo padėti augti besivystančioms rinkoms, į jas neatkeliauja. Pavyzdžiui, instituciniai investuotojai yra pasirengę daugiau investuoti į tokių šalių kaip Ukraina, nacionaline valiuta išleistus vertybinius skolos popierius. Tačiau dabartinės priemonės valiutinei rizikai valdyti brangios. Tikėtina, kad esant alternatyviems sprendimams, situacija pagerėtų“, – pasakoja pašnekovas.

D. Šilkaitis teigia, kad imtis veiklos padrąsino sektoriaus veikėjų susidomėjimas. Jiems idėjos autoriai pristatė savo koncepciją, leidžiančią turto valdytojams apsikeisti valiutine rizika tarpusavyje be tarpininkų. Tuo pat metu pasirodė informacija, kad siekdama sutaupyti sandoriams išleidžiamus pinigus, didžiausia pasaulyje turto valdymo bendrovė pradeda testuoti algoritmus, kurie sudarytų sąlygas valiutine rizika su kitais fondais apsikeisti be tarpininkų.

„Supratome, kad eliminavus tarpininkus, fondų valdytojai rizika galėtų apsikeisti tarpusavyje, nes jie naudoja identiškas rizikos valdymo strategijas. Taip kilo idėja sukurti mechanizmą, kuris būtų naudingas tiek fondų valdytojams, tiek su jais dirbantiems bankams, kurie taip pat susidomėjo siūlomu sprendimu“, – sako pašnekovas.

Naudą galės pajusti kiekvienas

Pasakodamas apie kuriamą produktą, D. Šilkaitis teigia, kad jis primins pažinčių platformą, tik čia fondų valdytojai, kurie ieškos likvidumo sandoriams, turės galimybę anonimiškai surasti kitą sandorio pusę, su kuria galės apsikeisti rizika be tarpininko. „Apsikeitimo sandoriai sudaro didžiausią apyvartą valiutų rinkose ir siekia apie 3 trilijonus dolerių per parą.

Todėl mūsų tikslas – sukurti alternatyvų sprendimą, leidžiantį fondų valdytojams dalimi fondų apsikeisti tarpusavyje neperkeliant sandorių į tarpbankinę rinką. Bankai šioje sistemoje būtų atsakingi ir konkuruotų už kredito rizikos užtikrinimą. Tuo tarpu fondų valdytojams tai leistų sutaupyti ženklias sumas ir sumažinti neigiamą rinkos poveikį vykdant didelius sandorius“, – aiškina idėjos sumanytojas.

Pasak MB „CorpHedge“ įkūrėjo, jo vystoma platforma naudinga tiek sutaupyti galėsiantiems fondų valdytojams, tiek dėl panaikinto rinkos poveikio uždirbsiantiems bankams. Tačiau, D. Šilkaičio teigimu, svarbiausia, kad kiekvienas fondų valdytojų sutaupytas euras ar doleris reiškia ir didesnę grąžą mums visiems, t. y. pensijų ir kitų fondų dalyviams.

Buria savo srities profesionalus

D. Šilkaitis pasakoja, kad įgyvendindamas savo idėją dirba drauge su savo srities ekspertais ir patyrusiais informacinių technologijų specialistais. „Finansinės technologijos reikalauja specialių protokolų išmanymo, todėl turime ieškoti patyrusių žmonių, kurie padėtų kurti sumanytą sprendimą. Taip pat džiaugiamės konsultacijomis su specialistais iš Vokietijos, JAV, Jungtinės Karalystės. Esame nustebę, kaip geranoriškai žmonės linkę dalintis ir padėti. Svarbiausia nebijoti užduotis klausimus netgi pačias aukščiausias pareigas užimantiems žmonėms“, – sako idėjos sumanytojas.

Šiuo metu MB „CorpHedge“ jau yra sukūrusi besivystančių rinkų valiutinės rizikos valdymo platformos prototipą ir toliau jį tobulina. Siekiama, kad pažangioje platformoje verslas galėtų aiškiai gebėti identifikuoti rizikas, suprasti strategijas. Todėl projektas vystomas dviem kryptimis – su instituciniais ir verslo klientais.

Pašnekovas teigia, kad jau yra keletas kompanijų, kurios išbando MB „CorpHedge“ pagamintą prototipą. Taip pat kalbamasi su dar keletu fondų valdytojų. Vienas iš pirmųjų siekių – tapti partneriais, o galbūt sulaukti ir finansinių investicijų iš Vokietijos įmonės, konsultuojančius didžiausius šios šalies fondus.

Džiaugiasi kokybiškai suteikta pagalba

Įgyvendindami savo idėją, MB „CorpHedge“ pasinaudojo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojama priemone „Inostartas“. Ši priemonė skirta skatinti naujų, inovatyvių įmonių savarankiškumą vykdant mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbus. „Inostarto“ pagalba smulkiojo ar vidutinio verslo subjektai gali gauti paramą idėjos, produkto vystymui ar tyrėjų ir mokslininkų įdarbinimui.

Kalbėdamas apie MITA suteiktą paramą, D. Šilkaitis džiaugiasi kokybiškai ir nuoširdžiai suteikta pagalba. „Buvome nustebę, kaip geranoriškai mums padėjo MITA darbuotojai. Į juos kreipėmės po pokalbio su vienu iš rizikos kapitalo investuotojų Lietuvoje. Pristačius idėją, jis rekomendavo susisiekti su MITA, nes mūsų technologija labai inovatyvi, o kompanija nauja. Taigi MITA mums padėjo vystyti projektą tiek finansiškai, tiek suteikdama reikalingus kontaktus“, – sako MB „CorpHedge“ įkūrėjas.

Kalbėdamas apie sunkumus, su kuriais susiduria įgyvendinamas savo idėją, pašnekovas teigia, kad stengiasi daug kalbėtis su įvairiais žmonėmis, klausti jų patarimų, o žinios tuomet ateina savaime. Patirtis, įgyta kuriant platformą, jam suteikė daug vertingų pažinčių bei padėjo atrasti aktualių problemų sprendimo būdus. Todėl kalbėdamas apie kitus savo idėjas norinčius įgyvendinti startuolius D. Šilkaitis sako, kad galimybės atsiveria tik tada, kai pradedama jų ieškoti. Pasak jo, idėja, noras ir pasiryžimas turi būti svarbesni už baimes.

Inovatyvios idėjos autoriui pritaria ir MITA vadovė Birutė Bukauskaitė: „Svarbu, kad pradėdami savo veiklą, išskirtinių produktų ar paslaugų kūrėjai sulauktų jiems reikalingos paramos, kuri gali būti tiek finansinė, tiek konsultacinė. Siekiame sudaryti sąlygas sklandžiam startuolių darbui, nes jų pasiekimai lemia mūsų šalies verslo sėkmę“, – teigia MITA vadovė.

Mokslo ir verslo bendradarbiavimą skatina Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Šiuo metu MITA vykdo komunikacijos kampaniją „Inovacijų Lietuva: ar žinai, ką kuriame?“, kuri finansuojama ES struktūrinių ir investicinių fondų lėšomis. Daugiau informacijos www.mita.lrv.lt.

Užsakymo nr.: PT_88718115