Prieš septynerius metus susikūrusi įmonė „Geomatrix“ savo veiklą pradėjo nuo taikomųjų tyrimų, susijusių su geoinformatika ir aplinkos stebėjimu iš kosmoso. Iš pradžių kūrusi įvairias inovacijas Europos aplinkos agentūros projektus vykdančios Ispanijos kompanijos užsakymu, šiuo metu įmonė koncentruojasi į Lietuvos rinką.

Širdžiai miela veikla

G. Vaitkus teigia, kad verslą Lietuvoje pradėti paskatino jų paslaugomis besinaudojančios Ispanijos kompanijos nesėkmės europiniuose konkursuose. Teikti būtent palydovinės informacijos paslaugas įkvėpė per 20 metų įgytos žinios ir ankstesnė mokslininko patirtis.

„Siekiau pasirinkti siaurą automatizuoto vaizdo apdorojimo nišą, kurioje pamažu būtų galima surasti savo klientus. Šioje specifinėje srityje dirbame su kompleksiniu informacijos rinkiniu, kuris leidžia visiškai kitaip pamatyti pasaulį ir jame vykstančius procesus, todėl man, kaip mokslininkui, tai yra labai artima ir tikrai širdžiai miela“, – apie tai, kaip kilo verslo idėja, pasakoja kūrėjas.

Šiuo metu, pasak pašnekovo, „Geomatrix“ daugiausiai įgyvendina viešojo sektoriaus institucijų užsakymus ir ieško inovatyvių sprendimų Lietuvoje, ypač žemės ūkyje iškylančioms problemoms. Pavyzdžiui, remdamiesi palydovine informacija, apdorota dirbtinio intelekto algoritmais, galima nustatyti, ar žemės plotas yra ariama žemė, ar pieva, ar laukai yra prižiūrimi ir šienaujami, prognozuoti būsimą derlių. Šiais metais pradedamas testuoti ir pagrindinių pasėlių atpažinimo algoritmas.

Kitas svarbus projektas, kurį įgyvendina įmonė – Lietuvos palydovinių vaizdų archyvo formavimas ir palydovinių vaizdų mozaikų kūrimas. Tam naudojama „Geomatrix“ sukurta programinė įranga, kuri apdoroja kiekvieną naujai gautą vaizdą iš kosmoso ir jungia į vientisą „duomenų kubą“, iš kurio ir gaminamos palydovinių vaizdų mozaikos. Jas vėliau nemokamai savo tyrimams gali naudoti Lietuvos mokslininkai, studentai, taip pat ir Lietuvos institucijos, atsakingos už žemės ūkio ir aplinkos stebėseną.

Inovacijos atveria duris

Įmonės „Geomatrix“ vadovas įsitikinęs, kad kuriamos įmonės inovacijos padeda verslui atverti naujas duris – įgyti vertingų tarptautinių ir institucinių partnerių, labiau pasitikėti savimi.

„Inovacijos – mūsų įmonės pagrindas, mūsų vizitinė kortelė. Pagal tai, kokias inovacijas kuriame, mus atpažįsta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Esame radę nemažai tarptautinių partnerių, įmonė atstovauja ES aplinkos stebėsenos programai „Copernicus“ Lietuvoje. Inovatyvios įmonės veidas suteikia pasitikėjimo kalbant su instituciniais partneriais – jie žino, kad įmonė neieško, kaip ką nors brangiau parduoti parsivežus iš svetur. Tai yra tie žmonės, kurie rūpinasi Lietuvos progresu ir kuria inovacijas dėl to, kad tvirtai tiki šia idėja ir yra to darbo fanatikai. Inovacijų kūrėjai Lietuvoje stengiasi sukurti geriausią produktą už geriausią kainą su lietuviško maksimalizmo priemaiša“, – sako pašnekovas.

Pasak pašnekovo, jeigu įmonė ne pardavinėja svetimas inovacijas, o pati yra inovacijų kūrėja, tuomet į tokias įmones žiūrima su pagarba.

„Kai kurie atsakingi Lietuvos institucijų darbuotojai, ypač jaunimas, yra labai užsidegę lietuviškų inovacijų kūrimu, jie stengiasi padėti inovacijas kuriančiai įmonei, kad tai iš tikrųjų būtų geriausias produktas, ir kad jis būtų sukurtas palankiomis sąlygomis“, – teigia G. Vaitkus.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_78641155