Vertina ir kineziterapeutai, ir treneriai

Pasakodamas apie inovacijos „Abili balance trainer“ atsiradimą A. Domeika teigia, jog idėja kilo iš sukauptos patirties daug metų dirbant biomechanikos srityje. Gilinimasis į kūno pusiausvyros naudą žmonėms, bendravimas su kineziterapeutais, jų nusiskundimai dėl deramos priemonės nebuvimo paskatino susimąstyti apie mobilų, patogų bei įvairias traumas patyrusiems žmonėms pritaikytą produktą.

„Iki mūsų sukurtos nestabilios platformos egzistavę įrenginiai pusiausvyrai testuoti ir treniruoti buvo nesaugūs. Jais naudojantis nebuvo galimybės prisilaikyti, keisti nestabilumo lygio, todėl treniruokliais lavintis galėjo tik sunkių traumų nepatyrę žmonės. Kita priežastis, paskatinusi kurti inovaciją šioje srityje, buvo nepatogus treniruoklių dydis. Juos buvo sunku judinti, laikymui reikėdavo atskiros patalpos. Be to, labai svarbu, kad žmogaus sveikatos testavimas neužimtų daug kineziterapeuto laiko – šis inovatyvus programinis paketas leidžia diagnozuoti paciento būklę vos per dvi minutes “, – teigia A. Domeika.

„Abili balance trainer“ nestabilią platformą vertina ir sporto komandų treneriai. Platformos dėka galima nustatyti, ar traumą patyrusiam žaidėjui jau galima grįžti į aikštelę, ar tai dar per daug rizikinga. Be to, ant nestabilių platformų besitreniruojantys sportininkai sumažina galimų traumų riziką, kadangi išmoksta geriau valdyti savo kūną netikėtose situacijose.

Abili direktorius Aurelijus Domeika

Ištobulinti inovaciją – užtruko

Sukurti patogų bei tikslius duomenis apie žmogaus sveikatą rodantį produktą prireikė nemažai laiko. Iš pradžių įrenginys buvo skirtas tik treniravimuisi, vėliau paruoštas programinis paketas, kuris leido įrenginį naudoti ir sveikatos testavimui.

„Reikėjo, kad programa ne tik būtų paprasta naudotis, bet ji dar rodytų tikslius rezultatus apie žmogaus sveikatą. Be to, produktas naudingas ir sporto komandų treneriams, tad norėjome, kad kiekvienas jų turėtų savo prisijungimus prie programos. Iš pirmo žvilgsnio – nesudėtingi dalykai, tačiau pareikalavo daug laiko“, – apie idėjos įgyvendinimo procesą pasakoja A. Domeika.

Šiandien treniruokliais naudotis galima ir žaidžiant virtualius žaidimus. Tai puiki priemonė paskatinti žmones didinti fizinį aktyvumą, mokytis valdyti judesius bei išlaikyti pusiausvyrą. Žaidimai ypač motyvuoja jaunesnius asmenis, vaikus, kadangi jiems užsiimti nuobodžiomis treniruotėmis – sunkiausia.

Investicijos pradeda atsipirkti

„Abili balance trainer“ pardavimai pradėti tik šiemet, todėl nustatyti konkrečią inovacijos naudą verslo efektyvumui, pasak A.Domeikos, dar sudėtinga. Visgi, lyginant su ankstesniais veiklos metais, investavimą į įmonę šiemet pagaliau keis pelno generavimas ir tai daugiausiai lėmė sėkminga inovacija.

Naujas produktas taip pat gali paskatinti ir veiklos plėtrą į užsienį. Nors šiuo metu didžioji pardavimų dalis vykdoma Lietuvoje, jau gauti keli užsakymai iš Vokietijos, Maltos, Švedijos. Kaip teigia įmonės direktorius, ateityje norima plėstis ir už Europos ribų, kadangi produktu domisi ir amerikiečiai, kanadiečiai.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_78588841