Kasmet pasaulyje pagaminama daugiau nei 400 mln. tonų plastiko, tačiau iš perdirbtų medžiagų – mažiau nei 12 proc., tad pramonės produkcijos įmonėms sunku rasti pakankamai saugių ir visada aukščiausios kokybės perdirbtų ir pakartotinio naudojimo žaliavų savo gamybos procesams. „Electrolux“ – pirmoji kompanija, kuri 2010 m. ėmėsi skatinti sąmoningumą apie perdirbto plastiko trūkumą pasauliniu mastu ir įgyvendino projektą „Siurblys iš jūros“ (angl. Vac from the sea). Produktų, kuriuose yra perdirbtų medžiagų, kiekis išaugo, tačiau jų vis tiek per mažai.

Drauge su perdirbimo sprendimus kuriančiais partneriais „Stena Recycling“ įmonė vykdo „Žiedinę iniciatyvą“ (angl. Circular Initiative), kurios tikslas – sužinoti daugiau apie tai, kaip perdirbtą plastiką priversti rinkoje funkcionuoti tokiais pačiais kiekiais, kaip ir grynąsias žaliavas. Naujasis siurblys iš 100 proc. perdirbto plastiko ir pakartotinai panaudotų elektroninių gaminių komponentų, surinktų iš Šiaurės šalių namų ūkių, yra pirmasis bendros iniciatyvos rezultatas.

Siekia inicijuoti teigiamus pokyčius pasaulyje

„Electrolux“ generalinis direktorius Jonas Samuelsonas teigia, kad žiediškumas – pagrindinis aspektas, kuriuo kompanija vadovaujasi judėdama link esminio siekio: iki 2030 m. sumažinti gamybos procesų poveikį klimatui. „Įsitraukėme į dar vieną svarbią partnerystę, nes norime pasistūmėti į priekį patys ir paskatinti visą pramonę dalytis žiniomis bei diegti naujoves. Turime padėti vartotojams rinktis tvariai, o tai užtikrinti padės tik svarus požiūris būtent į žiediškumo principus.“

Pasak kompanijos tvarumo vadovo Henriko Sundströmo, naujajame projekte atsižvelgta į daugelį aspektų, judant prie labiau žiedinės ekonomikos: nuo gaminių dizaino kūrimo ir naudojamų medžiagų iki naujų verslo modelių formavimo.

„Didinsime pakartotinai panaudotų bei perdirbtų medžiagų kiekį ir gaminsime prietaisus, kuo labiau tinkančius tolesniam perdirbimui, pasibaigus jų eksploatavimo laikui“, – sako jis ir priduria, kad vykdant projektą pavyko ištirti perdirbtų prietaisų ir jų komponentų tarnavimo laiką bei šiek tiek giliau pažvelgti į vartotojų elgesį ir požiūrį į žiediškumą.

„Švedijos pramonė turi visas reikiamas sąlygas tapti žiedinių srautų pradininke: žinių, techniškai pažangių perdirbimo gamyklų ir galiausiai įmonių, norinčių lyderiauti žiedinės gamybos srityje. Didžiuojamės tuo, ką pasiekėme bendradarbiaudami su „Electrolux“. Tai tikrai lemiamas žingsnis link ateities, kurioje tvarios medžiagos vaidins svarbų vaidmenį gamybos sektoriuje. Tikiu, kad „Žiedinė iniciatyva“ padės kitiems vystyti pasaulyje pirmaujančius žiedinius sprendimus“, – komentuoja „Stena Recycling“ generalinis direktorius Kristoferis Sundsgårdas.

Lietuviams artima tvarumo filosofija

„Electrolux“ atstovas Lietuvoje Laurynas Skruibis džiaugiasi, kad ankstesnio pasauliniu mastu įmonės įgyvendinto tvarumo projekto rezultatas – dulkių siurbliai iš 75 proc. perdirbtų medžiagų – mūsų šalyje buvo įvertinti itin palankiai.

„Tai rodo, kad įmonės siekis kurti dar tvaresnius prietaisus labai sutampa ir su mūsų šalies vartotojų poreikiais. Jei kažkada buvo pageidaujama įsigyti kuo daugiau elektros suvartojantį dulkių siurblį, tai šiandien norima, kad jis atliktų darbą taip pat efektyviai, tačiau kuo minimalesnėmis elektros sąnaudomis ir veiktų tyliai – tai yra tausotų aplinką ir sveikatą. Dairomasis ir pridėtinės vertės – ekologiškesniu būdu pagamintų prietaisų“, – tikina jis ir priduria, kad iki 2030 m. visuose įmonės prietaisų asortimentuose bus bent 50 proc. perdirbtų medžiagų.

Naujasis dulkių siurblys suteiks svarbių žinių būsimoms prekės ženklo naujovėms, atliepiančioms žiediškumo tikslus. Dulkių siurblio prototipas yra žingsnis pagal „Electrolux Better Living“ programą – planą iki 2030 m. padėti vartotojams visame pasaulyje atrasti gyvenime daugiau kokybės ir rinktis tvaresnius sprendimus. Kompanija „Stena Recycling“ renka išmestus elektroninius plataus vartojimo gaminius ir suskirsto juos į žaliavas naujiems produktams gaminti arba energijai gauti. Daugiau apie kompanijų įgyvendinamą „Žiedinę iniciatyvą“ skaitykite čia.

Užsakymo nr.: PT_85909377