Tapti banko klientu – keliais paspaudimais

D. Burdaičio teigimu, ne tik naudotis banko paslaugomis, bet ir tapti jo klientu išmaniosios technologijos šiandien leidžia gerokai paprasčiau. Parsisiuntus banko programėlę į išmanųjį telefoną „Citadele“ banko klientu galima tapti beveik taip pat greitai kaip išmaniuoju įrenginiu išsikviesti pavežėją, užsisakyti maisto į namus ar įsigyti prekių internetu.

„Galimybę tapti banko klientu neiškeliant kojos iš namų pasiūlėme šių metų pradžioje, tačiau itin aktyviai nuotoliniu registracijos būdu gyventojai pradėjo naudotis pavasarį paskelbus visuotinį karantiną. Per tą laiką elektroninių registracijų dalis reikšmingai šoktelėjo ir jau kas ketvirtas naujas banko klientas juo tampa fiziškai neatvykęs į banko skyrių. Galimybė tapti banko klientu nuotoliniu būdu itin praverčia karantino metu, tačiau prognozuojame, kad ir COVID-19 pasibaigus gyventojai aktyviai naudosis šia galimybe“, – sako D. Burdaitis.

Tapti banko klientu nuotoliniu būdu užtrunka viso labo 5-7 minutes – tereikia atsisiųsti mobiliąją programėlę ir, sekant skaitmeninio vedlio nurodymus, suvesti prašomą informaciją, įkelti savo veido bei paso arba asmens tapatybės kortelės nuotraukas. Banko klientu nuotoliniu būdu tapusiam gyventojui banko kortelė į namus pristatoma paštu per kelias dienas, o aktyvinama gali būti naudojantis mobiliąja programėle ar interneto banke.

Darius Burdaitis

Derybos dėl būsto paskolos – neatvykus į banką

„Skaitmeninės technologijos gyventojams leidžia ne tik patogiau ir saugiau tapti banko klientais bei atsiskaityti už pirkinius, bet ir suteikia galimybę paprasčiau gauti kitas banko paslaugas. Prasidėjus pandemijai iš naujo aktualizavome sprendimus, kurie leidžia gauti vartojimo ar net būsto paskolas neišėjus iš namų. Šiuo metu 85 proc. visų būsto paskolų suteikiama nuotoliniu būdu, nors dar prieš metus toks rezultatas atrodė sunkiai įsivaizduojamas. Gyventojai nuotoliniu būdu gali ne tik užpildyti ir pateikti paskolų paraiškas, bet ir gauti reikiamas konsultacijas bei atsakymus į visus rūpimus klausimus apie būsto pirkimo ir paskolos gavimo procesą“, – sako banko atstovas.

Postūmis mokėjimų inovacijoms

„Citadele“ banko atstovas taip pat pastebi, kad COVID-19 pandemija ypač paskatino aktyvesnį naudojimąsi mokėjimų inovacijomis. Šiuo metu skaitmeniniai mokėjimai yra viena iš sparčiausiai į priekį žengiančių ir nuolat prie vartotojų poreikių prisitaikančių sričių. „Bekontakčių mokėjimų skaičius šių metų sausio– spalio mėnesiais, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, mūsų banke išaugo beveik trečdaliu. Tokie mokėjimai šiuo metu sudaro 76 proc. visų mūsų banko klientų atliekamų atsiskaitymų. Augimą šiemet neabejotinai paskatino pandemija, dėl kurios galimybė atsiskaityti greičiau ir išvengiant fizinio kontakto tapo dar aktualesnė“, – pastebi D. Burdaitis.

Atlikti bekontakčius mokėjimus „Citadele“ banko klientai šiandien gali ne tik banko kortelėmis, bet taip pat ir mobiliuoju telefonu, apyranke, specialiu mokėjimų lipduku ar išmaniuoju žiedu. „Šiandien labai daug vartotojų naudojasi išmaniaisiais telefonais. Juos susiejus su banko kortele atsiskaityti el. būdu tapo dar paprasčiau ir greičiau. Mobilieji atsiskaitymai Lietuvoje taip pat populiarėja – skaičiuojame, kad mokėjimai „Apple Pay“ (arba analogišku „Android“ sprendimu) kas mėnesį ūgteli maždaug dešimtadaliu“, – sako D. Burdaitis.

Domisi mokėjimų žiedu ir apyrankėmis

Pasak pašnekovo, patogumų ieškantys gyventojai aktyviai domisi ir išbando ir kitas naujoves – atsiskaitymą išmaniosiomis apyrankėmis ir žiedais. Jie yra susiejami su kliento kortelės sąskaita, o atliekant iki 50 eurų vertės mokėjimus nereikia suvesti PIN kodo.

Citadele nuotr.

„Mokėjimų žiedą „Citadele“ bankas Baltijos šalyse pristatė pirmasis, sprendimas iš karto sulaukė susidomėjimo. Funkcionalų, mažai vietos užimantį aksesuarą patogu visur turėti su savimi, o atsiskaityti už prekes ar paslaugas juo galima itin greitai – nereikia ieškoti grynųjų ar banko kortelės piniginėje, įjungti reikiamos programėlės telefone. Tai yra bene greičiausias atsiskaitymo būdas iš visų šiuo metu siūlomų“, – pastebi D. Burdaitis. Be to, toks aksesuaras yra atsparus mechaniniam ir vandens poveikiui, todėl jį dėvint galima sportuoti. Žiedo nustatymus galima valdyti banko mobiliojoje programėlėje.

Biometriniais duomenimis paremti sprendimai

Mokėjimų technologijos nuolat tobulėja, o kai kurie naujausi sprendimai gali atrodyti kaip pasiskolinti iš mokslinės fantastikos kūrinio. Pavyzdžiui, jau yra kuriamos biometrinės mokėjimų technologijos, kurios leidžia atlikti mokėjimus vartotojo tapatybę patvirtinant piršto antspaudu, veidu ar netgi DNR duomenimis. „Neabejotinai tai yra ateities technologijomis. Tačiau jau ir šiandien biometrinės technologijos yra integruotos kai kuriuose „Citadele“ banko siūlomuose sprendimuose. Piršto antspaudu ar veido atpažinimo funkcija galima prisijungti prie mobiliosios programėlės ir patvirtinti joje atliekamus mokėjimus“, – pažymi D. Burdaitis.

Užsakymo nr.: PT_85804991