Štai kodėl reikia nustoti plauti indus rankomis

Šiais laikais indaplovė namuose – įprastas buitinės technikos prietaisas. Tačiau vis dar pasitaiko, kad žmonės, net ir turėdami indaplovę, naudoja ją retai ir plauna indus rankomis, nes galvoja, kad taip labiau taupo vandenį ir energiją bei tausoja aplinką. Daugybė tyrimų rodo, jog yra priešingai – indaplovės naudojimas, palyginus su indų plovimu rankomis, yra tvaresnis, ekologiškesnis ir taupesnis pasirinkimas. Vokietijos Bonos universiteto mokslininkai, tyrę šį klausimą, nustatė, kad indaplovė sunaudoja tik pusę energijos, šeštadalį vandens ir mažiau plovimo priemonių, nei rankomis plaunant identišką nešvarių indų rinkinį.

Devynis kartus daugiau vandens – plaunant rankomis

„Trylikos indų rinkiniui išplauti indaplovė sunaudoja maždaug kibirą vandens – apie 10 litrų. Ar su tokiu kiekiu vandens mes galėtume rankomis išplauti visus minėtus indus? Labai dažnai indai plaunami rankomis po tekančiu vandeniu, vadinasi, jo suvartojama gerokai daugiau, kartais net devynis kartus, – sako „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis. – Reikia įvertinti ir tai, kad kai kurios programos leidžia plauti indus ir 60 ar 70 °C temperatūroje – tokio karščio mūsų rankos nepakeltų.“

Todėl plaudami rankomis užtrunkame ne tik 4 kartus ilgiau, nei tiesiog sudėtume indus į indaplovę, bet mūsų pačių plovimas gerokai nusileidžia higienos atžvilgiu – po plovimo rankomis ant indų lieka 400 kartų daugiau bakterijų, nei patikėjus šį darbą indaplovei. Pavyzdžiui, naujosios kartos indaplovės su intuityviuoju valdymu „QuickSelect“ turi „ExtraHygiene“ funkciją, kurią naudojant paskutinio skalavimo metu indai 10 minučių skalaujami 70 °C temperatūroje. Toks aukštos temperatūros ir ilgo laiko derinys bakterijoms nepalieka jokių šansų – indai sterilizuojami. Tai tampa ypač aktualu aplinkoje siaučiant virusams.

Naujosios kartos indaplovės taupios, jų valdymas – paprastas

Norint, kad indaplovė efektyviai naudotų energiją ir jos poveikis aplinkai būtų dar mažesnis, patariama paleisti plovimo režimą, kai ji pilna. Tačiau ekspertai atkreipia dėmesį, jog naujausios kartos „Electrolux“ indaplovės su „AutoSense“ programa nustato, kiek vandens reikia sunaudoti tam, kad švariai išplautų indus, ir paima jo tik tiek, kiek reikia įdėtam indų kiekiui – jei indaplovė puspilnė, vandens suvartojama mažiau. „AutoSense“ programa optimizuoja elektros energijos ir vandens sąnaudas pagal indų kiekį ir jų nešvarumo lygį.

„Įdomu, kad žmonės vis dar galvoja, jog indaplovės naudoja daug vandens ar elektros energijos, ypač ilgosios programos, o pasirenkant trumpąsias – indai kokybiškai neišplaunami. Tai – mitas! Naujos kartos indaplovės yra taupesnės, patogesnės, jų valdymas daug paprastesnis, – pasakoja „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis. – Pavyzdžiui, pilnai indų indaplovei išplauti ir išdžiovinti gali pakakti ir 2 valandų, bet jei turite laiko – pasirinkite ilgiausią, tačiau ekonomiškiausią, žemesnės temperatūros „Eco“ plovimo režimą. Su intuityviuoju „QuickSelect“ indaplovių valdymu pasirinkę norimą plovimą laiką, o jeigu reikia – ir papildomą funkciją, savo pasirinkimo ekonomiškumą galėsite lengvai įvertinti „Ecometer“ skalėje.“

Electrolux nuotr.

Neperplaukite indų, prieš dėdami į indaplovę

Tvariai naudojant indaplovę rekomenduojama laikytis šių taisyklių: paleisti plovimo ciklą, kuomet ji tinkamai užpildyta, ir nepraskalauti indų po vandeniu iš čiaupo, prieš dedant juos į indaplovę. Yra paskaičiuota, kad kasmet iš anksto nuskalaujant indus, prieš įdedant juos į indaplovę, išeikvojama maždaug 22 000 litrų vandens. Tai labai neekologiškas plovimo būdas. Šiuolaikinės indaplovės plauna itin efektyviai, todėl pakanka maisto likučius nubraukti iš lėkštės. Perplauti specialia praplovimo programa, kuri praskalauja indus šaltu vandeniu, verta tuomet, jei indus planuojate plauti tik vakare – tokiu būdu maisto likučiai per dieną nepridžius. Taip pat rekomenduojama perplauti ir tuos indus, kurie labai nešvarūs, pridžiūvę ar prikepę. Tam, kad indų nereikėtų plauti dar kartą, labai svarbu juos tinkamai sudėti. Indai neturi liestis ir uždengti vieni kitų, taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad neužblokuotumėte purkštukų, kurie palengvina labai nešvarių indų plovimą.

Naudokite aplinkai draugiškus ploviklius ir valymo priemones

Indaplovės sunaudoja ne tik mažiau energijos ir vandens, bet ir plovimo priemonių. Plaunant rankomis dažniausiai ploviklio suvartojama daugiau nei reikia, tuo tarpu, naudojant indaplovę, šis klausimas neiškyla – viena plovimo kapsulė yra skirta vienam plovimui. Tausodami aplinką galite rinktis „Eco“ plovimo kapsules, tik drauge su jomis dar patariama naudoti ir indaplovėms skirtą druską – ji skirta vandens minkštinimo filtro atnaujinimui, todėl užtikrina itin efektyvų plovimą bei saugo indaplovę nuo kalkių apnašų.

Tam, kad indaplovė ilgiau ir tvariau tarnautų, ją būtina tinkamai prižiūrėti ir valyti. Šiandien yra sukurta daug indaplovėms skirtų valymo priemonių, kurios efektyviai panaikina riebalus visoje įrenginio sistemoje, kalkes ir dezinfekuoja.

Tausodami aplinką, savo sveikatą bei įsigytą techniką atkreipkite dėmesį į valymo priemonių kokybę. „Electrolux“ rekomenduojamos valymo priemonės yra saugios cheminės sudėties, draugiškos aplinkai, jų veikliosios medžiagos nepažeidžia įrangos paviršių bei sistemos, užtikrindamos ilgalaikį efektyvų indaplovės veikimą. „Electrolux“ sukūrė subalansuotą formulę, kuri vienu metu pašalina ir riebalus, ir kalkes iš indaplovės. Beje, kartas nuo karto, kad joje nesikauptų riebalų apnašos, rekomenduojama indus išplauti aukštoje temperatūroje, ypač, jei dažniausiai naudojama „Eco“ programa ar ekologiškos indų plovimo kapsulės.

Indus džiovinti oru yra geriau aplinkai

Indus džiovinti oru yra pigiau ir tikrai geriau aplinkai, nes toks būdas sunaudoja mažiau energijos. Naujosios kartos „Electrolux“ indaplovės turi „AirDry“ technologiją, kuomet indai džiovinami natūraliu būdu – džiovinimo ciklo metu prasiveria durelės, cirkuliuojantis oro srautas išdžiovina lėkštes bei stalo įrankius. Ši technologija yra tris kartus efektyvesnė nei įprastos džiovinimo technologijos. Džiovinimo metu durelės atsidaro automatiškai, jums nepajudinant nė piršto.

Rinkitės efektyviausiai energiją ir laiką taupančią naujosios kartos indaplovę

Rinkdamiesi naują indaplovę, atsižvelkite į jos naudingas funkcijas ir technologijas, įvertinkite gamintojo aptarnavimo paslaugas ir tvarios gamybos principus. Pirkti pigų modelį gali atrodyti geriausias pasirinkimas, tačiau taip nėra, jei ims gesti indaplovės dalys ar per penkerius metus teks pakeisti ją pačią.

Electrolux nuotr.

„Renkantis buitinę techniką, visuomet rekomenduojame pagalvoti apie kokybišką, reikiamas funkcijas atliekantį ir ilgai tarnaujantį prietaisą, kurį prireikus galima būtų remontuoti, – sako buitinės technikos centro BTN vadovė Edita Palionytė. – „Electrolux“ naujosios kartos indaplovės su intuityviuoju valdymu „QuickSelect“ sukurtos taip, kad išspręstų visus keliamus klausimus – jomis itin paprasta naudotis, jos taupo vandenį, elektros energiją, tausoja aplinką ir kokybiškai išplauna bei išdžiovina indus per vartotojo pasirinktą laiką.“ Be to, efektyviai naudodamos energiją, šios indaplovės padeda mažinti oro taršą ir saugoti klimatą. Suvartodamos mažiau vandens jos padeda apsaugoti ežerus, upelius ir vandenynus.

„Mūsų visi prietaisai, tarp jų ir indaplovės, projektuojami taip, kad būtų tinkami naudoti ilgiau, juos būtų lengva pataisyti, būtų užtikrinamas aptarnavimas garantiniam laikotarpiui pasibaigus bei laikomasi tvaraus prietaiso gamybos principo, – pasakoja „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis. – Rūpinamės, kad gamybos procesuose nuolat būtų mažinamos energijos ir gamtos resursų sąnaudos, gamtai žalingos cheminės medžiagos keičiamos saugiomis, gamyboje būtų naudojami perdirbtas plastikas ir metalas. Stengiamės efektyviai sumažinti energijos ir vandens sąnaudas ne tik vartotojams, bet ir prietaisų gamybos procese. „Electrolux“ nuolat investuoja į efektyviai energiją vartojančių gaminių kūrimą, ieško geresnių technologinių sprendimų.“

Keli esminiai patarimai, kaip tvariau naudoti indaplovę:

1. Paleiskite indaplovės plovimo režimą tik tuomet, kai indaplovė tinkamai užpildyta.
2. Pirmiausia nubraukite nuo lėkščių maisto likučius, bet nesusigundykite jų nuplauti po vandeniu.
3. Kai tik galite, rekomenduojame nakčiai naudoti „Eco“ režimą ir ekologiškas plovimo priemones.
4. Rūpinkitės savo indaplove – tinkamai ir reguliariai naudokite indaplovės priežiūros ir valymo programas.
5. Rinkdamiesi naują indaplovę, atsižvelkite į jos naudingas funkcijas ir technologijas, įvertinkite gamintojo aptarnavimo paslaugas ir tvarios gamybos principus.

Užsakymo nr.: PT_85738831