Natrio nitritui – giežtas NE

„Nematekas“ direktorė Egidija Vaicekauskienė atskleidžia, kad iš visos „Pro Natura“ linijos, technologiškai sunkiausia buvo sukurti dešreles, kurios savo išvaizda ir skoniu išliktų analogiškos rinkoje esantiems produktams, tačiau būtų kur kas sveikesnės.

„Nitritas prailgina galiojimo laiką ir suteikia reikiamą spalvą. Mėsoje yra labai sudėtinga išsaugoti natūralią spalvą nenaudojant konservantų. Mėsa yra raudona tik tol, kol yra šviežia, tačiau ją termiškai apdorojant, ji keičia spalvą. Tai vyksta dėl mėsos baltymo oksidacijos. Todėl mums buvo sunkiausia išsaugoti dešrelių rausvumą. Gaminių spalvą pavyko išlaikyti naudojant vitaminą C, pasitelkiant inovatyvius technologinius sprendimus, o skoniui išgauti pasirinkti tik natūralūs prieskoniai.

„ProNatura“ buvo kuriama keletą metų, bendradarbiaujant užsienio technologais bei maisto mokslo specialistai.

E.Vaicekauskienė

„Pristatyti tikrai kokybišką liniją reikalauja daug laiko ir pastangų. Ieškojome būdų, kaip sukurti gaminius, kurie būtų ne tik skanūs, kokybiški, tačiau ir nekiltų jokių abejonių dėl jų natūralumo ir sveikumo“, – sako E. Vaicekauskienė.

„Pro Natura“ linija sudaro 5 gaminiai: virtos dešrelės, virta dešra, vištienos servelatas, vytintos dešros sleiseris ir karšto rūkymo vištienos krūtinėlė. Kaip pasakoja „Nematekas“ vadovė, šių produktų linijos gamybai naudojamos tik aukščiausio lygio žaliavos bei natūralūs prieskoniai.

„Pagaminti šiems produktams pasitelkėme aukščiausios kokybės mėsą, tik natūralius ingredientus ir gerąjį antioksidantą askorbo rūgštį, paprastai vadinamą vitaminu C, kuris yra išgaunamas iš citrinų“, – aiškina E. Vaicekauskienė.

Žmonės nori bent keliais žingsniais sveikatai palankesnio maisto

Kaip pasakoja „Nematekas“ direktorė, idėja, sukurti naują „Pro Natura“ liniją, kilo vadovaujantis bendrovės vertybėmis – inovatyvumu ir požiūriu į sveiką gyvenseną.

„Mūsų įmonėje labai svarbu inovacijos ir tobulėjimas, todėl visada siekiame sukurti kažką naujo, geresnio ir, svarbiausia, sveikesnio. Pradėjome su „Mažylių“ linija, vėliau sekė „Jokių pridėtinių E“ linija, o dabar pristatome ir „ProNatura“ – geriausia, kas šiuo metu yra rinkoje“, – teigia E. Vaicekauskienė.

Nemateko nuotr.

Į „Pro Natura“ produktų linijos sudėtį nepatenka fosfatai, GMO ingredientai, konservantai ar nitritai. Būtent natrio nitritų atsisakymas, kuriant šį produktą, pasak pašnekovės, buvo svarbiausias uždavinys.

„Nitritai yra naudojami mėsos perdirbimo procesuose. Šie konservantai pagerina skonį bei spalvą bei prailgina vartojimo terminą. Tačiau Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) perdirbtus mėsos gaminius yra įtraukusi į galimai vėžį, cukrinį diabetą ar Alzheimerio ligą sukeliančių produktų sąrašą. Pagrindinis to argumentas – plačiai perdirbimo procesuose naudojamas nitritas.

Žinoma, nereikėtų gąsdinti žmonių, saikingas vartojimas riziką sumažina, bet, visgi, mūsų tikslas buvo, kad vartojant „Pro Natura“ gaminius net ir pasąmonėje neliktų jokios baimės. Šios linijos šūkis „Jokios paslapties“ – atspindi jos esmę: valgydamas šios linijos produktus, gali jaustis visiškai ramus dėl savo sveikatos“, – teigia „Nematekas“ vadovė.

Didelis dėmesys dešrelėms

Ne vienerius metus Lietuvoje gyvenantis ir čia šeimą sukūręs garsus virtuvės šefas Gian Luca Demarco jau spėjo priprasti prie lietuvių valgymo įpročių. Vyras sutinka, kad keičiasi visuomenės požiūris į mitybą, todėl kartais visų pamėgti, tačiau ne visada sveiki produktai – tiesiog „nurašomi“.

Nemateko nuotr.

„Žmonės tikrai ieško sveikesnių produktų, o ir man pačiam, renkantis maistą, visada yra svarbiausia kokybė ir natūralumas. Ar tai būtų dešrelės, ar kitas produktas, prioritetai išlieka tie patys, todėl džiaugiuosi, kad atsirado ProNatura produktų linija, kuri yra ne tik skani, bet ir sveika“, – sako G. L. Demarco.

Daugeliui lietuvių dešrelės yra neatsiejama maisto raciono dalis, o ir pats Gian Luca sako, kad jo šeimoje šis produktas taip pat nėra retas svečias.

„Kartais žmonės galvoja, kad jei jau šefas, tai būtinai valgo ir gaminasi tik įmantriausius patiekalus. Tačiau mano darbas yra įtemptas, dažnai tenka skubėti, todėl kai nėra daug laiko gaminti sau, dešrelės tikrai gelbėja. „Nemateko“ dešrelės patinka ne tik man, bet ir mūsų mažiesiems, todėl žinodamas, kad jos yra pagamintos tik iš natūralių produktų, ramia sąžine galiu jas patiekti vaikams“, – sako virtuvės šefas.

Gian Luca Demarco (Roberto Daskevičiaus nuotr.)

Kaip pasakoja G. L. Demarco, dešrelių paruošimo būdų yra išties ne vienas, tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos.

„Italijoje dešrelės taip pat yra gana populiarus maistas, kurio gaminimas neapsistoja tik ties virimu karštame vandenyje. Pavyzdžiui, prapjovus dešreles per pusę, bet jų neatskiriant, ir į vidų pridėjus greitai besilydančio sūrio bei palaikius įkaitintoje orkaitėje, galime gauti labai skanų patiekalą. Kitas ne ką mažiau skanus patiekalas gali gautis dešreles išvoliojus sluoksniuotoje tešloje ir pakepus orkaitėje. Taip pat iš dešrelių galima prigalvoti įvairių užkandžių, pavyzdžiui: su alyvuogėmis, feta sūriu ir balzaminiu actu. Tad būdų, kaip greitai, tačiau skaniai iš dešrelių pagaminti visokių skanėstų, tikrai yra“, – sako šefas ir skatina lietuvius skaityti konkrečių dešrelių etiketes, o ne pasiduoti stereotipams.

Užsakymo nr.: PT_85704715