„Mūsų pozicija tokia, kad jei yra bėda, o mes turime galimybę padėti, tai taip ir privalome pasielgti. Atvirai kalbat, „Norfos“ labdaros fondas daugiau nei 10 metų vykdo labdaringą veiklą, tačiau per šį laikotarpį COVID-19 pandemija neabejotinai buvo rimčiausias iššūkis“, – sako „Norfos mažmena“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Nuo kovo pabaigos iki birželio vidurio „Norfa“ apsaugos priemonėmis aprūpino įvairius šalies miestus: Vilniaus „Santaros“ klinikas, Vilniaus gimdymo namus, Kauno klinikinę, Klaipėdos universitetinę ligonines, Respublikines Šiaulių, Panevėžio bei Regionines Telšių, Marijampolės, Ukmergės, Biržų, Utenos ligonines. Iš viso buvo išdalinta 45 tūkst. porų antbačių, 785 tūkst. veido kaukių, 6,3 tūkst. litrų rankų dezinfekcinio skysčio, 5000 vnt. medicininių kombinezonų bei 5000 vnt. respiratorių.

„Dar kelios dienos prieš įvedant karantiną, pradėjome bendrauti su gydymo įstaigomis bei teirautis, kokios priemonės joms yra būtiniausios. Išsiaiškinę poreikį, netrukus kreipėmės į tiekėjus su konkrečiais prašymais. Žinoma, šiai dienai, galbūt, kai kuriuos sprendimus ir būčiau priėmęs kitaip, tačiau tuo metu nebuvo laiko ilgai galvoti, medicininių priemonių reikėjo čia ir dabar, nes tuo metu laikotarpis buvo išties kritinis, – teigia D. Dundulis.

Kaip pasakoja „Norfa mažmena vadovas, pagalba medikams buvo teikiama tiesiogiai, apeinant biurokratines struktūras.

„Viena galimybė yra finansinė pagalba, kita – parama priemonėmis. Turėjome galimybė, kad tie pinigai be jokių tarpininkų pavirstų reikalingomis priemonėmis. Kiek teko stebėti bendrą situaciją, mano nuomone, mūsų pinigai buvo panaudoti efektingiausiai. Tiek mano, tiek visos „Norfos“ šūkis yra suteikti geriausią įmanoma produktą už optimaliausią kainą, tad visas priemones pirkome tiesiogiai iš gamintojų. Jei mes išleidome beveik 600 tūkst., galimai, kažkas pirkdamas per tarpininkus išleido ir kur kas didesnes sumas“, – sako D. Dundulis.

Ypač aktyviai „Norfa mažmena karantino metu bendradarbiavo su Vilniaus „Santaros“ klinikomis. Be įprastų apsaugos priemonių, bendrovė šiai ligoninei padovanojo aukštos klasės medicininę įrangą: dirbtinės plaučių ventiliacijos ECMO QUANTUM aparatą už 200 000 eurų. Tai pirmasis tokios klasės ir lygio aparatas Lietuvoje.

„Žmogui, sergančiam COVID-19, dažnai nepadeda nei dirbtinė ventiliacija, nei papildomas deguonis, nes plaučiai negali pilnai atlikti savo funkcijos – oras tiesiog nepatenka į plaučių alveoles. Tokiu atveju, naudojant „ECMO“ sistemą, kraujas į plaučius atiteka prisotintas deguonies. Bendrai kalbant, lygiai taip pat kaip dializė pakeičia inkstų funkciją, taip šis aparatas gali pakeisti širdies ir plaučių funkcijas,“ – aparatui pasiekus Lietuvą, apie jį pasakojo Santaros klinikų II-ojo anesteziologijos-reanimatologijos skyriaus vedėjas dr. Robertas Samalavičius.

„Norfa“ „Santaros“ klinikoms taip pat nupirko dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatą „Bellavista 1000“ bei gyvybinių funkcijų stebėsenos monitorių Q5 centrinę stotį.

Dainius Dundulis

„Visa parama buvo skirta įmonės privačiomis lėšomis. Ši pandemija yra visų mūsų problema, ne išimtis ir verslo. Tad tiesiog negalime likti abejingi, kai yra reikalinga pagalba visuomenei“, – sako D. Dundulis.

Pastaruoju metu netylant kalboms apie antrąją COVID-19 viruso bangą, D. Dundulio teigimu, „Norfos mažmena“ įmonių grupė, jei tik prireiks, ir toliau yra pasirengusi padėti visuomenei.

„Kaip ir minėjau, tai tikrai ne pirmas mūsų prisidėjimas, tik, galbūt, dar nėra tekę tokios didelės paramos skirti vienai problemai spręsti. Jei matysime, kad ir ateityje gydymo įstaigoms yra reikalinga parama – kalbėsime, aiškinsimės ir padėsime, kuo tik galėsime“, – sako „Norfos“ mažmena valdybos pirmininkas.

Užsakymo nr.: PT_84758227