VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ duomenimis, šiemet per kovą ir balandį gyventojai grąžino beveik 75,5 mln. užstato sistemos ženklu pažymėtų pakuočių – 19 proc. mažiau negu per tą patį laikotarpį pernai, kai buvo grąžinta 93,6 mln. Tačiau šių metų gegužę, kai karantino sąlygos buvo sušvelnintos, gyventojai grąžino 56,7 mln. pakuočių – 3 mln. vienetų arba 5 proc. daugiau negu per gegužės mėnesį pernai.

Užtikrino saugumą

„Mūsų partneriai, už taros surinkimo vietas atsakingi prekybininkai, per karantiną laikėsi ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimo ir bendrų sveikatos apsaugos rekomendacijų. Įgyvendinant sprendimą ir užtikrinant darbuotojų ir klientų saugumą, dalyje vietų iki birželio 1 dienos buvo sustabdytas ir ribojamas užstatinių pakuočių priėmimas. Kartu su partneriais prisitaikėme prie pasikeitimų, nes visi suprantame, jog viruso grėsmės akivaizdoje sveikata ir saugumas yra svarbiausia“, – teigia VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ generalinis direktorius Gintaras Varnas. Informacija apie veikiančius vienkartinių užstatinių pakuočių grąžinimo punktus buvo nuolat atnaujinama svetainėje www.grazintiverta.lt.

Prekybininkų duomenimis, per karantiną pirkėjai Lietuvoje į parduotuves ėjo rečiau, tačiau – su ilgesniais pirkinių sąrašais. Pasak G. Varno, panašiai galėjo elgtis ir tuščią tarą įpratę grąžinti žmonės: namuose sukaupdavo daugiau pakuočių ir veikiančių taromatų link keliaudavo rečiau, bet su didesniais krepšiais.

Šiuo metu Lietuvoje jau veikia visos vienkartinių gėrimų pakuočių surinkimo vietos. Kiekviename punkte pateikiama išsami informacija, kaip pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu grąžinant tuščias pakuotes.

Šios vasaros kartelė – 200 mln. pakuočių

„Gegužės rezultatai leidžia daryti išvadą, kad karantino apribojimai nepakeitė teigiamų visuomenės įpročių. Grįžus galimybei vėl pilnai naudotis užstato sistema, žmonės atneša sukauptą tarą ir susigrąžina pinigus už pakuotes. Pakuotės keliauja į mūsų skaičiavimo centrą, o iš čia – pas perdirbėjus. Visas ciklas grįžta prie įprasto ritmo“, – teigia G. Varnas ir primena, kad Lietuvos gyventojai grąžina net 9 iš 10 užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių.

Užstato sistemoje dalyvauja stiklinės, plastikinės ir metalinės pakuotės (skardinės) alaus, alaus kokteilių, sidro, kitų fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių bei nealkoholinių gėrimų, giros, taip pat visų tipų vandens, sulčių bei nektarų pakuotės. Taip pat užstato sistemoje dalyvauja tik plastikinės ir metalinės vaisių vyno, jo kokteilių bei gėrimų pakuotės.

USAD vadovas atkreipia dėmesį, kad daugiausia pakuočių surenkama vasarą, nes šiltuoju metų laiku žmonės dažniau perka ir vartoja įvairius gėrimus. USAD duomenimis, pernai birželio–rugpjūčio mėnesiais buvo surinkta beveik 194 mln. pakuočių, o per tą patį laikotarpį užpernai – per 187 mln. Jeigu augimo tendencija išliks, šios vasaros mėnesiais Lietuvoje surinktų vienkartinių pakuočių skaičius viršys 200 mln.

Užsakymo nr.: PT_84544159