Pastaruoju metu saulės elektrinių populiarumas sparčiai auga. Šią žalios elektros energijos rūšį savo poreikiams naudojančių gaminančių vartotojų skaičius perkopė 5300, o vien gegužės mėnesį per savaitę buvo prijungiama vidutiniškai 125. Įsibėgėjančios paramos ir saulės parkams turėtų dar labiau išplėsti tokių vartotojų gretas.

Liepos mėnesį prasidedančios paramos išmokos dydis siekia 323 eur už 1 kW įrengtos saulės elektrinės galios. Šio kvietimo metu iš viso planuojama skirti net 4,45 mln. eurų. Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) teikti paraiškas bus galima visą liepos mėnesį. Remiamos bus iki 10 kW galios saulės elektrinės iš saulės parkų, elektros energiją naudojant savo namų ūkio reikmėms.

„Visiškai nesvarbu, ar gyvenate daugiabutyje ir neturite nuosavo stogo ar individualiame name – visi nekilnojamojo turto savininkai turės galimybę tapti gaminančiais elektros vartotojais ir visoje Lietuvoje savo reikmėms naudotis atsinaujinančia saulės šviesos energija“, – sako „Ignitis saulės parkų“ produkto vadovė Indrė Baltušienė.

Visiems norintiems gauti paramą, tereikia užpildyti paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūros tinklapyje www.apva.lt ir jau rugsėjo mėnesio pradžioje bus aišku, ar parama – gauta.

Iki 70 proc. mažesnės sąskaitos už elektrą

„Jau ne vienerius metus stebime, kad elektros suvartojimas vis didėja – auga elektromobilių rinka, daugėja išmanių elektros prietaisų namuose ir pan. Šios tendencijos lemia ir augančias sąskaitas už elektrą. Tuo tarpu investuojantys į saulės elektrinių įsigijimą, ateityje gali tikėtis iki 70 proc. mažesnių elektros sąskaitų “, – teigia I. Baltušienė.

Pasak „Ignitis saulės parkų“ produkto vadovės, tokiu būdu ne tik galima sumažinti elektros energijos išlaidas, bet ir prisidėti prie atsinaujinančių išteklių vartojimo skatinimo bei aplinkos taršos mažinimo.

Pasitaiko atvejų, kad netinkama stogo danga, kryptis į saulę ir panašūs veiksniai sukliudo statyti saulės modulius ant stogo, tad šiais atvejais galimybę tapti atsinaujinančios energijos vartotojais suteikia saulės parkai.

„Saulės parkas gali stovėti Klaipėdoje, o vartotojas gyventi Vilniuje. Elektros, gaunamos iš saulės parkų, privalumas tas, kad ja gali naudotis klientai, nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena – senos statybos daugiabutyje ar nuosavame name“, – priduria „Ignitis saulės parkų“ produkto vadovė.

Prižiūri tik patikimi vystytojai

25 metus, tiek kiek saulės elektrinė gyvuoja, ji bus prižiūrima patikimų vystytojų. „Dirbame tik su rinkos lyderiais – finansiškai patikimais, naudojančiais tik kokybišką įrangą vystytojais”, – sako „Ignitis saulės parkų“ produkto vadovė ir priduria, kad tuomet užtikrinama vartotojo ramybė, kad įvykus kokiam trikdžiui ar gedimui, jis bus greitai ir efektyviai pašalinamas.

Bijantiems įsipareigoti 25-eriems metus, svarbu atkreipti dėmesį, kad galimas lankstumas – klientas iš pradžių gali saulės parko elektrinės dalį nusipirkti vienam adresui, bet vėliau keičiant būstą elektrinę galima perkelti naujuoju adresu, o pasikeitus vartojimui – ją išskaidyti ir kitiems nuosavybės teise priklausantiems objektams. Na, o jeigu nebus galimybės perkelti, pvz. išsikraustant į kitą šalį, elektrinės dalį bus galima parduoti antrinėje rinkoje.

Nutolusi saulės elektrinė gamina elektros energiją ir tiekia ją į elektros tinklus. Skirstomųjų tinklų operatorius sulygina nutolusios saulės elektrinės dalies pagamintos elektros energijos kiekį su namuose suvartotos elektros energijos kiekiu. Kiekvieno kalendorinio mėnesio pabaigoje yra gaunama sąskaita už elektros energijos vartojimo ir turimos nutolusios saulės elektrinės dalies pagamintos elektros energijos gamybos skirtumą bei naudojimosi elektros tinklais paslaugų kainą.

Užsakymo nr.: PT_84685449