Atgijusi miesto gyvenimo ašis

„Vienybės aikštė – pažadinta naujam gyvenimui. Mūsų svajonė buvo sukurti laimingų žmonių aikštę, kurioje rinktųsi įvairaus amžiaus besišypsantys žmonės. Aikštę, kuri simbolizuotų naują, pažangią, kuriančią ir laisvų žmonių Lietuvą. Kartu jungtų su garbinga praeitimi ir istorija, kurios didingas palikimas visai šalia. Ir jei Vienybės aikštėje sutiksite ant suolelio besiilsinti ir sumuštinį užkandžiaujantį senjorą, netoliese su riedlente riedantį jaunuolį, studentą, įmerkusi į upelį kojas ir besiruošiantį paskaitai, ar mamą su fontanuose dūkstančiais vaikais, sakysiu, kad mums šią mažą, bet širdžiai mielą svajonę pavyko įgyvendinti. Dėl to verta gyventi ir kurti“, – sako SBA grupės prezidentas Arūnas Martinkevičius.

Pasak jo, aikštėje visi statybos darbai baigti, o objektas pripažintas tinkamu naudoti. SBA bendrovė „Urban Inventors“ Vienybės aikštės atnaujinimo darbus pradėjo 2017 m. antroje pusėje. Per rekonstrukciją iš esmės atnaujinta viršutinė aikštės dalis – paklota nauja šviesi danga, įrengtos žalumos oazės, pasodinta keliolika brandžių medžių, rankomis suformuoti unikalūs plastiški balto betono liejiniai. Aikštę papuošė fontanas, taip pat dirbtinis upelis, įrengti suoliukai ramiam poilsiui, apšvietimas, sutvarkytos aikštės prieigos, įrengta požeminė stovėjimo aikštelė. SBA investicijos į projektą viršijo 10 mln. eurų. Tai istoriškai didžiausia investicija į centrinę miesto aikštę Lietuvoje.

Vienybės a. atidarymas

„Ši neatpažįstamai pasikeitusi Kauno erdvė su kiekviena diena tampa vis gyvesnė. Tai jau nebe ta vieta, pro kurią buvo patogu praeiti – dabar čia norisi pabūti. Jau kuris laikas joje matome vis daugiau žmonių, ypač – jaunimo. Šis projektas yra rezultatyvaus bendradarbiavimo tarp miesto ir verslo pavyzdys. Neabejoju, kad Vienybės aikštė verta būti vienu iš augančio Kauno simbolių“, – apie naująjį visuomenės traukos objektą kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kauno savivaldybė prie Vienybės aikštės rekonstrukcijos prisidėjo nupirkdama naują granito dangą.

Aikštei – tarptautinis pripažinimas

Šalia Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Laisvės paminklo ir SBA plėtojamo BLC verslo centro nusidriekusios Vienybės aikštės architektūrinę koncepciją sukūrė tarptautinė architektūros ir dizaino

kompanija „3Deluxe“. Įgyvendinimo projektą kartu su šia kompanija rengė architektas Rimantas Giedraitis. Prieš pusantrų metų Vienybės aikštės architektūrinė koncepcija pelnė aukščiausią įvertinimą tarptautiniuose Vokietijos parlamento įsteigtos Dizaino Tarybos apdovanojimuose. Projektą nugalėtoju kategorijoje „Miesto erdvė“ pripažino iš garsių architektų ir dizainerių sudaryta tarptautinė žiuri. Lietuvoje įgyvendinamam projektui toks pripažinimas atiteko pirmą kartą istorijoje.

„Didžiuojamės, kad pastaraisiais metais buvome šio ambicingo ir inovatyvaus miesto plėtros projekto dalimi. Naujoji Vienybės aikštė daugeliu apsektų yra novatoriškas projektas, kuris įneš svarbų indėlį į turtingą miesto architektūros istoriją. Neabejojame, kad gyventojai greitai aikštę pamėgs kaip atvirą miesto svetainę ir ji taps gyvu, kunkuliuojančiu centru“, – sako Peter Seipp, „3Deluxe“ vadovas.

„Įdėjome daug pastangų, kad pakviestume garsius vokiečių architektus dirbti prie šio mums visiems labai jautraus projekto. Tai nebuvo lengvas sprendimas, bet dabar galiu drąsiai pasakyti, kad pastangos pasiteisino“, – sako A. Martinkevičius.

Architektai projektavo ir šalia Vienybės aikštės SBA grupės įmonė „Urban Inventors“ plėtoja A klasės verslo centrų kompleksą BLC 2, kuris baigtas prieš kelis mėnesius. Bendros grupės investicijos į aikštės rekonstrukciją ir aplinkos sutvarkymą sudaro apie 40 mln. eurų.

Vienybės a. atidarymas

Aikštėje – tūkstančiai augalų ir legendiniai medžiai

Atnaujinant aikštę ypač daug dėmesio skirta žaliųjų zonų augalams ir medžiams. Be keliolikos naujai pasodintų subrendusių beržų ir pušų, aikštėje įkurdinta daugiau nei 5000 įvairių žemaūgių augalų. Pasak Vienybės aikštės apželdinimo projektą rengusios biologės-dendrologės Danguolės Liagienės, vienas iš esminių apželdinimo koncepcijos tikslų – aikštės augalai turi būti išraiškingi visais metų laikais.

„Augalų pagalba siekėme formuoti vientisus, jaukius ir ramius, o tuo pat metu – akį traukiančius žalius plotus. Daug augalų būdingi natūraliai Lietuvos gamtai, todėl juos pasitelkę modernioje aikštėje sukūrėme gaivinančias laukinės aplinkos oazes, kurių visas grožis atsiskleis augalams suvešėjus. Pasodintų augalų grupės dekoratyvios visais sezonais, yra dinamiškos, kadangi vieni augalai įspūdingesni žiemą, kiti - vasarą, dar kiti – pavasarį ar rudenį. Todėl aikštę puoš visus metus“, – sako D. Liagienė.

Vienybės a. atidarymas

Rekonstrukcijos metu išlaikyta ir su ypatingu medžiu susijusios legendos tąsa. Ruošiantis atnaujinimui, teko atsisveikinti su aikštėje augusiu senu, ligotu gluosniu. Pagal Kaune sklandančią legendą, medį galėjo pasodinti dainininkas Antanas Šabaniauskas. Legendą išgirdęs BLC verslo centro darbuotojas Benediktas Balčiūnas iš šio gluosnio šakelės išaugino atžalą, kuri pernai buvopasodinta Vienybės aikštėje, sėkmingai peržiemojo ir šį pavasarį sužaliavo. Šalia aukščiausio BLC verslo centro pastato išsaugotas ir ąžuolas, kurį prieš 100 metų Steigiamojo Seimo susirinkimo proga pasodino Vydūnas ir Vaižgantas.

Vienybės aikštės darbų pabaigtuvėms sutapus su karantinu, ji miestiečiams buvo perduota be kontakto – muzikos pagalba. Aikštėje įvyko netikėtas iš anksto nereklamuotas Kauno atlikėjų pasirodymas. Kadangi Vienybės aikštės vieta simboliškai jungia dvi epochas – šlovingą tarpukario Kauną ir šiuolaikišką veržlų XXI amžiaus miestą – čia suskambo laikinosios sostinės muzikos legendų Danieliaus Dolskio, Kipro Petrausko ir Antano Šabaniausko dainuotos dainos, kurias atliko Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas Egidijus Bavikinas. Iš jo kontrastingai muzikos estafetę perėmė žinomiausias Kauno reperis Alekna, kartu su dainininke Otreya. Jų pasirodymą vainikavo milijonų peržiūrų internete sulaukęs ir neoficialiu Kauno himnu tapęs Aleknos hitas – „Man patinka“ bei Kauno ekstremalaus sporto klubo nariai, stebinę triukais, atliekamais su riedučiais, dviračiu ir riedlentėmis.

Per simbolinį aikštės įteikimą, įjungtas moderniausias šalyje šokantis spalvotai nušviestas 40-ies purkštukų fontanas, kuris bus nauja Kauno traukos vieta, ypač šeimoms su vaikais. Aikštės viduryje taip pat čiurlens dirbtinis specialiai apšviestas upelis.

Užsakymo nr.: PT_84244041