Čižiūnų kaimas

 Čižiūnų kaimas

Valkininkų seniūnijoje, dešiniajame Merkio krante aptiksite, vieną gražiausių Lietuvos, gatvinį kaimą, Čižiūnus. Kaimas įsikūrė XVI a. per Valakų reformą – tuo metu Valkininkų karališkajame dvare ir miestelyje buvo plėtojami įvairūs amatai.

Pagrindinė Čižiūnų kaimo detalė – apie kilometro ilgio akmenimis grįsta gatvė, būdinga tradiciniams gatviniams kaimams. Eidami ja galėsite pasigrožėti daugiau nei šimtmečio senumo namais, pasipuošusiais dailiomis langinėmis.

Perlojos miestelio centras

 Perlojos miestelio centras

Rašytiniuose šaltiniuose Perloja minima dar 1378-aisiais, čia stovėjo Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvaras ir medinė pilis. XX a. pradžioje egzistavo Perlojos Respublika, kuri turėjo savo valdžią, kariuomenę, teismą ir policiją.

Atvykę į miestelį išvysite Švč. Mergelės Marijos ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią, o šalia jos rasite paminklą, pastatytą žuvusiems Dainavos partizanams atminti. Perlojos centre taip pat galėsite pasigrožėti daugiau nei 8 metrų aukščio paminklu, skirtu Vytautui Didžiajam, apsilankyti Perlojos istoriniame muziejuje ir ten susipažinti su turtinga miestelio praeitimi.

Pauosupės kaimas

 Pauosupės kaimas

Dainavos girioje, netoli Ūlos ir Uosupio santakos, dešiniajame Ūlos krante, aptiksite Pauosupės kaimą, įsikūrusį 7 km į šiaurės vakarus nuo Rudnios. Būtent šiame kaimelyje poetas Anzelmas Matutis kūrė eilėraščius, vaikščiojo miško takais bei apsilankyti kvietė savo draugus. Gyvenvietėje rasite apie tai pasakojančią trobelę, ant kurios vartų užrašytos poeto eilės. Vadinamojoje Bičiulių drevėje kas dveji vyksta „Poezijos pavasarėlio“ šventė.

Prie upės išvysite stovyklavietę su lauko baldų komplektais, laužavietėmis ir pavėsine, kurie vasaromis traukia apsistoti iš Ūlos aukštupio atplaukiančius vandens turistus.

Merkinės bioenergetinė piramidė

 Merkinės bioenergetinė piramidė

Merkinės seniūnijoje, Česukų kaime išvysite ganėtinai naują statinį – ypatingą piramidę, kuri čia atsirado 2002 metais. Aptikti šį objektą sunku nebus – iš aplinkui esančių miškų piramidė bematant išsiskiria savo stikliniu kupolu.

Čia plūsta žmonės iš visos Lietuvos, siekdami atstatyti savo dvasinę ramybę. Kupolo viduje stovi trišonė piramidė su dviem kryžiais, o nuo 2015-ųjų pavasario atsirado ir Angelo erdvė, kurioje aptiksite unikalią baltojo angelo skulptūrą. Piramidėje, o ypač Angelo erdvėje, apsilankę žmonės teigia patiriantys ypatingos energijos srautą, pasisemiantys teigiamos energijos, atgaunantys dvasinę pusiausvyrą.

Dzūkijos nacionalinio parko direkcijos etnografinės sodybos ekspozicija

 Etnografinės sodybos ekspozicija

Apsilankę etnografinėje sodyboje galėsite pasigrožėti daugybe dzūkų buities daiktų – verpimo rateliu, kupara, kūdikio lopšiu, kubilu, rėčiais, rogėmis, vežimu, audimo staklėmis. Taip pat išvysite audėjų darbų ekspoziciją ir kitus autentiškus eksponatus, įskaitant ir didžiausią Lietuvoje grybautojų krepšį, skirtą voveraitėms rinkti – į jį grybautojai sutalpindavo net 110 kg grybų! Sodyboje galėsite pasinerti į edukacines programas bei išbandyti savo jėgas pinant vyteles, marginant kiaušinius, veliant vilną ir liejant žvakes.

Kieme taip pat aptiksite ir, dzūkų meilę bitininkystei pabrėžiančius, senovinius avilius, bei sužinosite apie šilinių dzūkų gyvenimo būdą.

Kašėtų kaimas

 Kašėtų kaimas

Dzūkijos nacionaliniame parke, šalia Grūdos upelio, įsikūręs Kašėtų kaimas. Nepaisant to, kad kaimelis yra nykstantis, jis įtrauktas į kultūros vertybių registrą. Archeologams šios apylinkės yra gerai žinomos – vietovėje buvo aptikta daugiau nei 20 pavienių akmens amžiaus stovyklaviečių ir gyvenviečių, čia taip pat rasta daugybė vertingų paleolito ir žalvario amžiaus radinių, kurių amžius siekia 4-11 tūkstančių metų!

Musteikos kaimas

 Musteikos kaimas

Dzūkijos nacionaliniame parke taip pat rasite Musteiką – etnografinį kaimą, įsikūrusį 12 km į pietus nuo Marcinkonių. Atvykus į šią, vieną iš labiausiai į pietus nutolusių, gyvenvietę, galvoti ką veikti nereikės. Kaime galėsite pasigrožėti drevinės bitininkystės ekspozicija bei pamatyti daugybę kelminių avilių. Per gyvenvietę teką pavasariais ištvinstantis Musteikos upelis, o 4 km į šiaurės rytus rasite pusantro kilometro ilgio senovinės bitininkystės taką. Kaime esančios sodybos daug kur persilieja su miškais, tad gyventojai ir lankytojai gali pasidžiaugti būdami itin arti medžių teikiamos ramybės.

1918-1919 m. čia gyveno profesorius T. Ivanauskas su žmona. Kaime jie įsteigė lietuvišką mokyklą, jos pastatas išlikęs iki dabar.

Zervynų kaimas

 Zervynų kaimas

Tęsdami kelionę po Dzūkijos nacionalinio parko gyvenvietes, nepraleiskite etnografinio Zervynų kaimo, įsikūrusio apibus Ūlos upės bei jos intako Pavilnio. Po gyvenvietę vingiuoja pagrindinė gatvė, nuo kurios atsišakoja šalutinės gatvelės, dzūkų vadinamos „ulyčiomis“. Šalia jų išsidėsčiusios medinės sodybos, o tokių kaimas turi 48-ias, iš kurių 8 yra paskelbtos etnografinėmis. Apžiūrėję kaime stovinčius pastatus, išvysite iš tašytų rąstų pastatytas trobas ir svirnus, iš apvalių rastų pastatytus kluonus.

Zervynus iš visų pusių supa Dainavos girios miškai, kaime auga saugomas Zervynų ąžuolas bei dvi drevėtos pušys.

Žiūrų kaimas

Prie Ūlos upės įsikūręs Žiūrų kaimas rašytiniuose šaltiniuose minimas nuo 1712-ųjų. XX a. kaimas priklausė Perlojos Respublikai. 1970-aisiais čia susikūrė ir iki dabar tebegyvuoja dzūkų etnografinis ansamblis.

Žiūrus iš visų pusių supa miškai, labai mylimi kaimo grybautojų. Ši gyvenvietė taip pat pasižymi ypatinga istorija – prie jos rastos 5 akmens amžiaus stovyklavietės.

Mardasavo kaimas

 Mardasavo kaimas

Šiek tiek į pietus nuo Merkio ir Ūlos santakos, įsikūręs Mardasavo kaimas, išsidėstęs abejose Merkio pusėse. Persikelti per upę iš vienos kaimo pusės į kitą turėsite senu, kabančiu tilteliu, mat čia nėra šiuolaikinio tilto. Lenkijos okupacijos laikotarpiu kairioji kaimo dalis priklausė Lenkijai, o dešinioji – Lietuvai. Ją supa Dainavos giria, o netoliese telkšo Glyno ežeras. Kitame, kairiajame Mardasavo krante, veikia kaimo kultūrinio gyvenimo centras „Dzūkų namas“. Kaimo paupyje įrengta poilsiavietė su pavėsine ir lauko baldais, kurią neretai aplanko ir čia įsikuria Ūla ar Merkiu atplaukiantys vandens turistai.

Mardasavo apylinkėse taip pat rasta mezolito ir neolito laikotarpių gyvenviečių, o dešiniajame krante galima aplankyti atkurtas pokario partizanų žemines.

Šios, Varėnos apylinkėse įsikūrusios, gyvenvietės – tikra palaima nuotykių ir įspūdžių ištroškusiems turistams. Prieš kelionę rinkdamiesi optimaliausią maršrutą, pasinaudokite programėle „Varėna4seasons“ – ją į savo išmaniuosius įrenginius galite parsisiųsti jau dabar. Lauksime Jūsų Dzūkijoje!

Mobilioji programėlė „Varėna4seasons“ yra skirta Varėnos rajono lankytojams, ieškantiems skaitmenizuotos turizmo informacijos. Programėlėje vaizdingomis fotografijomis, garso takeliais ir trumpo siužeto filmais pristatomi Varėnos rajono lankytini objektai keturiais metų laikais, pateikiami maršrutai, rekomenduojami konkrečiu sezonu. Visa tai leis turistui gauti aiškią ir išsamią informaciją apie tai, kaip ir kur keliauti, ką pamatyti.

Informacija mobiliojoje programėlėje „Varėna4seasons“ pateikiama penkiomis kalbomis: lietuvių, anglų, rusų, vokiečių ir lenkų. Programėlė pritaikyta „Android“ ir „iOS“ operacinėms sistemoms.