6 svarbiausi atopinės egzemos požymiai

1. Atopinį dermatitą dažnai sudėtinga diagnozuoti, o tėvus tai gali prislėgti.

2. Atopinio dermatito eiga yra cikliška, sudaryta iš paūmėjimų ir ramybės laikotarpių, kurie gali vienas kitą keisti dažniau ar rečiau. Odos drėkinimas yra geriausias būdas, siekiant išvengti egzemos paūmėjimų.

3. Atopinė egzema NIEKADA nebūna užkrečiama.

4. Ji gali būti paveldima, jei šeimoje yra daugiau sirgusių šia liga, esant genetiniam polinkiui. Jei sergate egzema, jūsų vaikams rizika ja susirgti yra didesnė, ypač jei antrojo iš tėvų oda taip pat yra atopiška. Vis dėlto kai kurių vaikų oda gali būti atopiška net tais atvejais, jei šeimoje ligos atvejų nepasitaikė.

5. Būdingas atopinės egzemos požymis – labai sausa ir porėta oda, tarsi kempinė. Tokia oda nesukuria barjero nuo aplinkos poveikio. Ji reaguoja į viską – šaltį, prastai parinktas kūno priežiūros priemones, muilą, perspirantus, saulę, dulkes, audinius, stresą, maistą...

6. Kūdikių ir vaikų egzemą VISADA būtina gydyti vaistais, nors liga daugeliu atvejų praeina iki brendimo.

Ne visada tai suvokiame, bet atopinė egzema yra patologija, matoma kitiems, dėl to ji gali turėti psichologinį poveikį, pastebimą ir vaikų elgesyje. Svarbiausia yra būti pastabiems ir mokėti nuraminti vaiką.

Trejopas egzemos poveikis vaikų elgesiui

Kai kurie vaikai su egzema gyvena visą gyvenimą ir net neįsivaizduoja, kad gali būti kitaip! Kiti su niežuliu ir nemaloniu raudonų dėmių keliamu pojūčiu susiduria būdami vyresni. Nesvarbu, kokio amžiaus vaikai, ši patirtis paprastai kokiu nors būdu paveikia jų elgesį, atsižvelgiant į tai, kokio sunkumo yra egzema.

1. Vaikas dažnai prabunda naktį, jį lengva suerzinti
Tai klasikinis atvejis, būdingas atopine egzema sergantiems kūdikiams ir vaikams. Jie jaučia deginimą ir niežėjimą, kurie jiems trukdo išsimiegoti naktį ir per pietų miegą. Dėl to jie nemiega pakankamai, nors mažiems vaikams tai labai svarbu. Kai kuriems vaikams nuovargis gali kauptis ir būsena pasiekia tokį laipsnį, kad vaikas dienos metu lengvai praranda savitvardą, staigiai keičiasi jo nuotaikos, jis gana lengvai suerzinamas.

2. Vaikas negali išbūti ramiai
Tai yra dėl niežėjimo ir diskomforto, kuriuos sukelia egzemos dėmės. Kūdikiai dažnai atrodo neramūs ir labai energingi, jie daug muistosi ir raitosi. Vyresniems vaikams gali būti sunku ramiai išbūti ilgą laiką, o tai mokykloje gali būti neteisingai suprantama. Jiems gali būti sunku susikaupti, jie muistosi, kasosi, dažnai keičia padėtį ir atrodo neramūs, nors jiems paprasčiausiai niežti.

3. Jūsų vaikas nesijaučia komfortiškai savo kūne
Jei atopinis dermatitas yra sunkus, tęsiasi mėnesius ar metus, tai gali turėti įtakos tam, kaip vystysis vaiko asmenybė. Gydytoja dermatologė M. Bourrel-Bouttaz analizavo vaikų, turinčių atopišką odą, nupieštus autoportretus. Ji nustatė tokiems vaikams būdingus tipinius jausmus ir emocijas. Jie gali jaustis kitokie nei visi ir jų požiūris į savo kūną gali būti skausmingas, o tai kelia gilų liūdesį, nors dažniausiai gerai slepiamą. Tėvai gali būti susirūpinę, bet turi nuraminti savo vaiką, užtikrinti jam visas galimybes atsilaikyti esant tokiai nemaloniai situacijai.

Septyni patarimai, kaip galite padėti savo vaikui, kurio oda atopiška:

1. Jei kyla abejonių, neatidėliokite konsultacijų pas gydytoją

Nedvejodami apsilankykite pas gydytoją ar dermatologą, jei pastebėjote bėrimą, kuris atitinka visus klasikinius egzemos požymius. Nustatyti diagnozę ne visada paprasta ir tai gali užtrukti. Visų pirma, reikia pradėti gydyti vaiko egzemą, kad paūmėjimai būtų kuo retesni. Be to, pabandykite nustatyti, kokie veiksniai sukelia ligą: karštis, šaltis, maistas, veikla, drabužiai, skalbikliai, kūno priežiūros priemonės... Visa ši informacija gydytojui gali praversti.

alergija, bėrimas, oda, egzema,liga, dermatitas

2. Pakeiskite savo įpročius

• Pirmiausia įsitikinkite, kad naudojate tinkamas kūno priežiūros priemones, pritaikytas atopiškai vaiko odai: pavyzdžiui, švelnų dušo aliejų, o ne muilą. Atminkite, kad tepti odą maitinamuoju kremu ar balzamu-emolientu turėtų tapti kasdieniu įpročiu – taip vaikas jausis komfortiškai. Gerus odos priežiūros įpročius vertėtų ugdyti nuo mažens, kad vėliau vaikai galėtų tapti savarankiški ir patys pasirūpinti savimi. Tepimas emolientu turi tapti tokiu įpročiu, kaip ir dantų valymas. Paverskite emoliento tepimą ypatingu laiku, kurį leidžiate su savo vaiku: išlikite ramūs ir neužtęskite per ilgai šios procedūros.
• Sudirgusią odą su egzemos dėmėmis tepant drėkinamuoju kremu gali būti juntamas dilgčiojimo ir deginimo pojūtis. Tai normalu, todėl nereikėtų nutraukti gydymo, nustoti tepti odą nėra gera mintis. Odą turėtumėte tepti vietinio poveikio kortikosteroidu ir emolientu, kol jos būklė vėl taps normali.
• Rinkitės drabužius iš švelnių medžiagų, kurios negraužia, nespaudžia ir nedirgina odos.
• Visada atminkite, kad oda gali reaguoti į skirtingus dalykus aplinkoje. Į tai reikia ypač atsižvelgti sportuojant, užsiimant veikla lauke ar renkantis hobį.

3. Kalbėkite apie tai

Atopinė egzema – tai odos liga, kuri apskritai nėra gerai žinoma. Nepabijokite paaiškinti situacijos savo vaikui, kad jį nuramintumėte. Taip pat pasikalbėkite su vaiko draugais, mokytojais, stovyklų auklėtojais, kitais šeimos nariais... Egzema nėra užkrečiama. Nors niežulys gali erzinti, ši liga neturi nieko bendro su prasta higiena. Kuo labiau jūsų vaikas jausis suprastas, pripažintas ir palaikomas, tuo bus lengviau gyventi su jo egzema. Jei kasdien vadovausitės gydytojų patarimais ir konsultacijomis, tai padės išvengti paūmėjimų ir susitvarkyti su egzema. Tai svarbu norint susigrąžinti ramų gyvenimą.

4. Kaip suvaldyti stresą ir nuovargį

Egzema, stresas ir nuovargis dažnai pasitaiko visi kartu… Pabandykite rasti būdą, kaip organizuoti savo dienotvarkę, kad nepasijustumėte išsekę. Jūsų vaikui reikia tėvų, kurie būtų geros formos ir padėtų jam augti bei būti užtikrintam. Jei naktys būna sudėtingos, naktimis budėkite pakaitomis, kad abu turėtumėte progą pailsėti. Taip pat galite nusnausti kitą dieną. Į tarpusavio ginčus neįtraukite egzemos. Jei vaiką auginate vienas (-a), paprašykite šeimos narių, kad retkarčiais padėtų ir galėtumėte pailsėti. Nesivaržykite vaikui pasakyti, kad turite pamiegoti. Rūpinkitės savimi ir skirkite sau kiek galima daugiau akimirkų atsikvėpti, per kurias užsiimkite mėgstama veikla, kuri gali padėti, įskaitant jogą, meditaciją, sportą... Jei manote, kad jums arba jūsų vaikui reikia pagalbos, nėra nieko gėdingo pasikonsultuoti su psichologu, kuris gali padėti susitvarkyti su situacija ir duoti patarimų dėl kasdienio gyvenimo. Gydymą vaistais papildantis alternatyvus gydymas taip pat gali padėti sumažinti streso lygį namuose, tai ypač svarbu, kai stresas yra vienas iš paūmėjimą sukeliančių veiksnių.

5. Nesijauskite kalti

Nekaltinkite savęs. Tai ne jūsų kaltė. Situaciją vertinkite proporcingai. Tai ne visada lengva, bet yra būdų, kaip gydyti atopinį dermatitą ir pagerinti padėtį. Pabandykite kreiptis į tėvų asociacijas, kurios gali duoti įvairiausių patarimų.

6. Padėkite savo vaikui vystytis

Turite padėti savo vaikui nuo mažens ugdyti teigiamą požiūrį į save. Vaikai, kurių oda atopiška, dažnai save vertina prastai arba juos atstumia kiti vaikai. Atkreipkite dėmesį į jų gabumus ir išskirtines savybes, kad padėtumėte padidinti jų pasitikėjimą savimi, užsiimant sportu, muzika, piešimu, maisto gaminimu ar bet kokia kita jiems patinkančia veikla. Smagiai leisdami laiką vaikai lengviau pamirš niežulį. Leiskite laiką su vaiku, lieskite ir apkabinkite jį, net jei yra egzemos dėmių.

7. Yra daug priežasčių būti optimistams

Jei jūs arba jūsų vaikas jaučiatės prislėgti, atminkite svarbiausius dalykus. Atopinė egzema - tai liga, kurią tinkamai gydant vaikas gali gyventi normalų gyvenimą, kaip ir visi jo draugai. Pasiekti efektyvių rezultatų padės dvejopas požiūris. Visų pirma, kuo tiksliau laikykitės dermatologo nustatyto gydymo, naudokite tris pagrindines priemones: prausiklį, emolientą ir vietinio poveikio kortikosteroidus. Antra, padėkite vaikui matyti ne vien egzemą ir vystytis pozityvia linkme. Įveikiant tokius sunkumus, galima ugdyti stiprų charakterį, atsparumą ir tvirtumą, o tokios savybės labai padės esant įvairioms gyvenimo situacijoms. Ateityje tai virs labai svarbiais pranašumais!