Po 5 metų net 16 proc. apklaustų vyrų apgailestavo, kad pasirinko chirurginį gydymą, tuo tarpu iš pasirinkusių radioterapija, apgailestavo tik 11proc. vyrų, 7 proc. buvo nepatenkinti tie, kurie pasirinko aktyvų stebėjimą. Pagrindinė apgailestavimo priežastis buvo ta, kad vyrai iki galo nebuvo informuoti apie gydymo naudą ir riziką. Ypač - operacijos riziką.

„Sužinoję apie šalutinius reiškinius kas penktas ligonis, netgi sergantis agresyviu vėžiu, atsisako gydymo ir į gydytojus kreipiasi tik tuomet, kai liga būna išplitusi“, – sako Latvijos Siguldos Robotinės stereotaksinės radiochirurgijos centro vadovas dr. Maris Skromanis.

Vengia šalutinių reiškinių

Prostatos vėžys yra antroji pagal dažnumą onkologinė vyrų liga. Jis gydomas įvairiais būdais – atliekamos operacijos, kurių metu pašalinama prostata, taikoma krioterapija, brachiterapija, skiriama vaistų ir radioterapija. Nors Lietuvoje prieinami beveik visi modernūs gydymo metodai, vis dėlto keliasdešimt vyrų kasmet vyksta gydytis į Latviją, mat Robotinės stereotaktinės radiochirurgijos centre, kuris veikia Latvijoje, Siguldos ligoninėje, pacientai gydomi naujausios kartos įranga „CyberKnife“.

„„CyberKnife“ – tai spindulių terapija. Labai efektyvus prostatos vėžio gydymo metodas su palyginus mažais šalutiniais reiškiniais. Juk pacientui ne tas pats, kaip jis gyvens po gydymo, – teigia dr. Maris Skromanis. – Pas mus gydyti pacientai gyvena visavertį gyvenimą, – neturi šlapimo nelaikymo problemų, išsaugo lytinę potenciją. Vyrai netgi pamiršta, kad sirgo prostatos vėžiu“.

Šis kibernetinis robotas pagal specialią programą į paciento kūną nuo 0,1 iki 1 milimetro tikslumu skleidžia net 300 spindulių pluoštus vieno seanso metu. Taip pasiekiama labai didelė jonizuojamosios spinduliuotės dozė taikinyje, ir suardomas naviko ląstelių DNR.

„CyberKnife“ pranašesnis už įprastinę radiochirurginę įrangą, nes beveik nepažeidžia šalia taikinio esančių sveikų audinių, o, gydant įprasta spindulių terapija, dažniausiai nukenčia šlapimo pūslė ir tiesioji žarna, sutrinka lytinė potencija.

„Tai labai svarbu, jeigu galvosime apie paciento gyvenimą po gydymo“, – teigia dr. M. Skromanis.

Veikia greitai ir neskausmingai

„CyberKnife“ veikia ne tik tiksliai, bet ir greitai – jeigu įprastinė spindulių terapija užtrunka keturias–šešias savaites ir pacientas patiria nuo 35 iki 45 nedidelių dozių švitinimų, kibernetinis peilis tą patį darbą padaro per 5 gydymo seansus, kurie užtrunka vos 45 minutes–valandą ir švitinimo dozė yra didelė, tačiau labai tiksliai nukreipta į naviką, o aplinkiniai audiniai jonizuojančiųjų spindulių beveik negauna.

Gydymas kibernetiniu peiliu yra neskausmingas, jam nereikia taikyti anestezijos, todėl pacientai, kurie gyvena netoli Siguldos po procedūros gali parvykti namo.

„Paprastai pacientai pas mus atvyksta savaitei, gyvena viešbutyje, o pas mus ateina tyrimams, kurie užtrunka dvi dienas ir procedūroms“, – teigia dr. M. Skromanis.

Kad gydymas būtų efektyvus, reikia atlikti keletą sudėtingų tyrimų. Visų pirma reikia sužymėti naviką – sudėlioti markerius. Taip pat atlikti magnetinio rezonanso tyrimą, be to, reikalingas tyrimas, kuris vadinamas topografija. Tai kompiuterinės tomografijos tyrimas, kuris leidžia pamatyti visus audinius, kaulus, kitas struktūras, kad gydymo metu jie nebūtų pažeisti.

„Stebi“ organą

„CyberKnife“ yra radiochirurgijos sistema, kuri gydant pacientą nuolatos „stebi“ auglį, todėl net ir į judančiuose organuose esančius navikus spinduliai skleidžiami labai tiksliai. Dėl to šiuo robotu gydomi ligoniai išvengia komplikacijų, kurios atsiranda gydant įprasta radioterapija, dėl to, kad dėl susikaupusių dujų ar prisipildžiusios šlapimo pūslės prostata juda ir spinduliai pataiko į aplinkinius audinius.

„Kadangi švitinimo dozė yra didelė, jeigu pataikysime ne į naviką, o gretutinius audinius, pacientui gali būti dideli šalutiniai reiškiniai. Bet ši technologija leidžia kas 15 sekundžių patikrinti kur yra prostata, todėl visada pataikome į naviką“,– aiškina specialistas.

Jei buvo gydytas pirminis prostatos vėžys, paciento būklė pagerėja jau po 3–6 mėnesių, o maksimalus poveikis matomas maždaug po 9–12 mėnesių.

Gydo visų stadijų vėžį

„CyberKnife“ gali taikliai šaudyti ne tik į pirminį naviką, bet ir metastazes, jeigu jų yra. Jis gali pasiekti net tas metastazes, kurių jokiais chirurginiais metodais neįmanoma pasiekti.

Maris Skromanis

Priešingai nei Sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose esantis technologijos gama peilis, kuriuo galima gydyti tik galvos smegenų ir kelių stuburo slankstelių auglius, šis kibernetinis įrenginys gali daug daugiau.

„Mes gydome pacientus ir pacientus su gerybiniais bei piktybiniais navikais galvoje, taip pat plaučių, kepenų, inkstų navikus, taip pat navikus kitose sunkiai pasiekiamose vietose. Gydome ir akių melanomą bei patologines kraujo ligas“, – aiškina vadovas.

„CyberKnife“ galima gydyti beveik visų stadijų prostatos vėžį, tačiau yra keletas niuansų. Pradinių stadijų vėžį šiuo metodu galima visiškai išgydyti, – klinikinių tyrimų duomenimis penkerių metų gydymo efektyvumas yra 93–97 procentai.

Tiems, kam liga atsinaujina po pirminio gydymo, galima dar kartą pritaikyti gydymą kibernetiniu peiliu. Be to, šis gydymas pranašesnis už chirurgiją, nes išsaugomas organas, dėl to pacientas nepatiria tokių šalutinių reiškinių, kurie atsitinka, kai organas pašalinamas – šlapimo nelaikymas, potencijos sutrikimai.

„Tie, kas atsisako chirurginio gydymo, paprastai atvyksta pas mus, nes čia gali išvengti minėtų šalutinių reiškinių“, – sako dr. M. Skromanis.

III stadijos vėžiu sergantys pacientai gydomi apšvitinant visą dubenį tam, kad būtų sustabdyta į limfmazgius išplitusi liga. Galimas ir kitas gydymo metodas, kai kibernetiniu peiliu švitinama prostata ir pažeisti limfmazgiai, tuomet laukiama, kada pasirodys nauji pažeisti limfmazgiai ir vėl gydoma.

„Esant IV stadijos vėžiui, kai liga būna išplitusi ir į kaulus, dažniausiai stuburą, galime sustabdyti ligą metams–dvejiems ir garantuoti, kad pacientas gyvens kokybiškai“, – teigia specialistas.

Važiuoja dešimtys

Siguldoje naujausios kartos robotu „CyberKnife“ per metus gydoma 60–70 pacientų, sergančių prostatos vėžiu. Čia jau gydėsi dešimtys ligonių iš Lietuvos. Žmonės, kurie nori sužinoti, ar galėtų būti gydomi „CyberKnife“ robotu, į Siguldos Robotinės stereotaksinės radiochirurgijos centrą elektroniniu paštu siunčia savo tyrimų duomenis ir ligos aprašymą. Per kelias dienas centro specialistai nusprendžia, ar gydymas kibernetiniu peiliu jiems galėtų padėti.

Dr. M. Skromanis teigia, jog ligoninė yra pasirengusi gydyti pacientus, kuriems už gydymą sumokėtų valstybė, tačiau Lietuvos ligonių kasos nesuteikia tokios galimybės. Apie gydymą „CyberKnife“ daugiau galima sužinoti Siguldos ligoninėje.

Kreiptis adresu:
Robotinės radiochirurgijos centras „Sigulda“
Siguldos ligoninė, Lakstīgalas iela 13, Sigulda, LV–2150
Tel.: + 371 20270077
http://cyberknife–sigulda.com
El. paštas request@cyberknife–sigulda.com