„Įprastai vizito pas šeimos gydytoją tenka laukti apie dvi savaites, tačiau viskas dar labiau užsitęsia, jei reikia atlikti tyrimus. Pavyzdžiui, šeimos gydytojui nusiuntus atlikti kraujo tyrimų, dvi savaites laukiau konsultacijos dėl tyrimų rezultatų, po jos – stojau į kelių mėnesių eilę papildomiems tyrimams, o juos atlikusi – vėl dvi savaites laukiau šeimos gydytojo konsultacijos“, – savo patirtimi dalijasi vilnietė Jolita.

Su panašiais nepatogumais yra susidūrę ir daugiau žmonių. Kalbinti įvairaus amžiaus gyventojai sutartinai kartojo, kad jau įprato vizito pas šeimos gydytojus laukti savaitėmis ir net nustemba, jei atsiranda galimybė atvykti anksčiau.

Konsultacija – per 3 valandas

Tokios gyventojų istorijos – anaiptol ne naujiena. Nemažai žmonių sutiktų ir susimokėti, kad gydytojas juos galėtų priimti greičiau, tačiau ir tai ne visada įmanoma. Taigi, ką daryti, jei negalite laukti kelias savaites vien tam, kad pasitartumėte su specialistu?

„Kiekvienam žmogui jo problema yra svarbiausia, tačiau gydytojai turi savo darbo grafiką ir užimtumą, kuris pandemijos akivaizdoje tapo dar įtemptesnis. Kita vertus, kelias savaites laukti gydytojo rekomendacijos tikrai ne visiems patogu, ypač jei reikia patarimo, kokių priemonių imtis norint greičiau pasveikti“, – pastebi internetinėje klinikoje „Dimedic“ konsultuojanti gydytoja Justė Zeidotaitė.

Spręsdama šią problemą, klinika pristatė alternatyvą – nuotolines gydytojų konsultacijas telefonu. Jos gyventojams leidžia per 3 val. susisiekti su šeimos gydytoju – jokių eilių, jokio ilgo laukimo.

Pasak dr. Justės Zeidotaitės, teikiančios šias konsultacijas, daugelis nustemba dėl tokio operatyvumo, tačiau šiuolaikinės technologijos, specialiai suburta medikų komanda ir jų patirtis leidžia užtikrinti ir greitį, ir konsultacijų kokybę. „Lietuvoje tai nauja paslauga, todėl žmonės pradžioje ją renkasi atsargiai. Tačiau gavę greitą specialisto patarimą, receptą ar nukreipimą, lieka patenkinti ir sugrįžta. Iš tiesų, paprastoms sveikatos problemoms išspręsti pilnai užtenka konsultacijos nuotoliniu būdu“, – pasakoja šeimos gydytoja.

dr. Justė Zeidotaitė

Esant būtinybei, klinikoje „Dimedic“ pacientai taip pat turi galimybę užsiregistruoti susitikimui su gydytoju gyvai, tiesa, tokiu atveju tinkamas konsultacijos suteikimo laikas derinamas individualiai.

Drąsu pasikonsultuoti ir jautriais klausimais

Pokalbis su gydytoju telefonu įprastai trunka nuo kelių iki keliolikos minučių. Kaip ir atvykus pas šeimos gydytoją, telefonu žmonės gali konsultuotis dėl įvairių tipinių ligų ir problemų: peršalimo, gripo, sinusito, viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, nuolat vartojamų receptinių vaistų pratęsimo. Taip pat galima pasitarti, kai reikalingas siuntimas pas gydytoją specialistą arba tyrimams atlikti. Konsultacijos neteikiamos tik ypatingomis situacijomis, kai žmogui reikia skubiosios pagalbos – tokiu atveju reikėtų skambinti 112.

„Gydytojo ir paciento bendravimas telefonu – ypač patogus būdas konsultacijoms jautresniais, galbūt ne visai patogiais pacientams klausimais, pavyzdžiui, moterys į gydytoją telefonu kur kas drąsiau kreipiasi dėl moterų pienligės ar bakterinės vaginozės, o vyrai – norėdami pasitarti dėl potencijos problemų, priešlaikinės ejakuliacijos ir kitais klausimais“, – pastebi „Dimedic“ gydytoja.

Norint gauti nuotolinę gydytojo konsultaciją, tereikia užsiregistruoti internetinės klinikos svetainėje Dimedic.eu, užpildyti trumpą konsultacijos formą ir, susimokėjus už paslaugą, sulaukti gydytojo skambučio. Įvertinęs žmogaus jaučiamus simptomus ir nenustačius jokių medicininių kontraindikacijų, gydytojas po pokalbio gali išrašyti e. receptą arba pateikti kitas su paciento sveikata susijusias rekomendacijas.

Per nuotolį – ir tyrimai

Dar viena naujovė Lietuvoje – tai nuotoliniai tyrimai: tyrimų rinkinius į kliento namus atveža ir vėliau mėginius paima kurjeris.

„Šių tyrimų mėginiams paimti nereikia ypatingos įrangos ar specialiai apmokyto personalo – tai galima atlikti tiesiog namuose. Atidavus mėginį kurjeriui, atsakymus žmonės gauna per tris darbo dienas. Taip pat, jei reikia, galima užsiregistruoti papildomai konsultacijai ir aptarti rezultatus su šeimos gydytoju bei gauti jo rekomendacijas“, – teigia internetinės klinikoje dirbanti gydytoja J. Zeidotaitė.

„Dimedic“ kartu su partneriais Lietuvoje siūlo nuotoliniu būdu atlikti anemijos rizikos, COVID-19 antikūnų, diabeto rizikos, kepenų sveikatos, lytiškai plintančių ligų, širdies ar skydliaukės sveikatos, C-reaktyviojo baltymo bei bendrąjį kraujo tyrimus.

Medicina sparčiai progresuoja – visa tai daroma tam, kad žmonės dar labiau rūpintųsi savo sveikata ir tai galėtų daryti patogiai. Lietuva neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų, o medikai sėkmingai prisitaiko prie pacientų poreikių. Taigi dabar jau nebereikia apsišarvoti geležine kantrybe laukiant vizito pas daktarus, jie pasiekiami vos per kelias valandas – tada, kada labiausiai reikia“, – sako medikė.

Užsakymo nr.: PT_89199315