Priklausomai nuo žalos aplinkai, žmogui ir sukeliamų nepageidaujamų reakcijų, apie pavojus įspėjančios piktogramos yra žymimos 9 simboliais.

„Pirkėjas, matydamas, kad ant etiketės yra vienas iš šių įspėjamųjų ženklų, net ir nežinodamas konkretaus simbolio reikšmės, turėtų suprasti, kad jo perkamas produktas yra pavojingas. Todėl pirmiausia prieš pradedant naudotis įsigyti produktu, būtina atidžiai perskaityti etiketėje esančią informaciją, kurioje nurodoma naudojimosi instrukcija bei tai, ką daryti, jei cheminės medžiagos patektų ant odos, į akis ir pan.“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės sveikatos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė

Neatidumas ir atsainus požiūris, anot pašnekovės – viena dažniausių apsinuodijimo cheminėmis medžiagomis priežasčių. Saugant save ir aplinkinius, tokias chemines medžiagas būtina laikyti saugiai, vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar gyvūnams nepasiekiamose vietose.

„Maži vaikai, kurie mėgsta viską dėti į burną, ar senjorai, kurie prasčiau mato, tokiomis medžiagomis gali apsinuodyti visiškai nesąmoningai. Todėl vaikus auginančių ar vyresnio amžiaus tėvus ar senelius prižiūrinčių žmonių atsakomybė yra pasirūpinti, kad visi produktai, kurie savo sudėtyje turi pavojingų medžiagų, būtų laikomi ne tik paprastai nepasiekiamose vietose, bet ir sandariai, atokiau nuo žmonių. Net ir netiesioginis tokių medžiagų sąlytis gali turėti neigiamos įtakos sveikatai“, – aiškina NVSC atstovė.

Pasitaiko atvejų, kuomet žmonės apsinuodija pavojingomis cheminėmis medžiagomis vien dėl to, kad jos būna perpiltos į naujas taras, todėl įvairius valiklius bei kitas pavojingų cheminių medžiagų turinčias priemones būtina palikti originaliose jų pakuotėse. Neatsakingas savo sudėtyje turinčių pavojingų cheminių medžiagų produktų naudojimas ir laikymas, pasak pašnekovės, gali baigtis labai skaudžiai. Cheminės medžiagos gali sukelti kvėpavimo takų, akių sudirgimą, galvos skausmą, odos nudegimus ar turėti kur kas pavojingesnių pasekmių.

Be to, buitinės chemijos pasiūla parduotuvių lentynose išties didelė, todėl saugesnius ir mažiau taršius buitinės chemijos produktus be didesnių pastangų gali rinktis kiekvienas vartotojas, tiesiog reikia atkreipti dėmesį į informaciją produkto etiketėje ir rinktis sveikatai bei gamtai draugiškesnes alternatyvas.

Kaip atsikratyti pavojingų cheminių medžiagų turinčiomis atliekomis?

Cheminės medžiagos pavojingos ne tik žmogaus sveikatai, bet ir gamtai. Atliekose esančios cheminės medžiagos gali užteršti dirvožemį, gruntinius vandenis, todėl produktų pakuotės, kuriose buvo laikomos pavojingos cheminės medžiagos, turi būti išmetamos laikantis griežtai nustatytų reikalavimų.

Vertėtų prisiminti, kad statybinės ir buitinės chemijos atliekos, pažymėtos specialiais apie pavojų įspėjančiais simboliais neturi būti metamos į bendrųjų atliekų konteinerius. Jų taip pat negalima rūšiuoti ir mesti į specialius plastiko, stiklo ar popieriaus konteinerius, nes pakuotėse užsilikusios cheminės medžiagos gali užteršti kitas atliekas, kurių nebus įmanoma perdirbti.

Kol kas vienintelis būdas atsikratyti pavojingomis cheminėmis atliekomis – atvežti ir nemokamai jas priduoti į pavojingų atliekų surinkimo punktus.

„Pavojingų atliekų surinkimo vietas dažniausiai galima rasti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, o jei gyventojams kyla klausimų, kur ir kokios atliekos yra priimamos, visada rekomenduojame pasiskambinti savo miesto ar rajono atliekų tvarkymo tarnyboms. Galbūt tai nėra pats patogiausias būdas, tačiau šiais laikais daugelis turime automobilius, galime prisiderinti prie kaimynų, todėl didelių problemų, atsikratant minėtomis atliekomis, kilti neturėtų. Svarbiausia – sąmoningas požiūris ir atsakomybė prieš gamtą ir žmogų“, – neabejoja NVSC atstovė.

Projektas inicijuojamas Aplinkos ministerijos ir finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_89048157